Az én Odüsszeiám

Időpont

A filozófia napja alkalmából az Új Akropolisz győri filiáljában Az én Odüsszeiám címmel tartottak beszélgetést és játékos felfedezőutat. Az este első felében a 20 fős közönség megismerkedhetett Odüsszeusz kalandos életével, a második részben pedig osztozhatott a hős két próbájában. 

Az eposzrészletekkel megjelenített Szirének helyszínén a résztvevők megfejthették, mit szimbolizálhat az Odüsszeuszt az árbóchoz rögzítő kötelék, hogy ellenállhasson a kísértéseknek. Mindenki belegondolhatott abba, hogy neki milyen saját szirénjei vannak. Odüsszeusz szirénjei olyan tudást ígérnek, amellyel hatalmassá válhat és uralkodhat mások felett, a próbája pedig abban állt, hogy mindvégig kitartson az önmaga feletti uralom és jobbik énje mellett. 

Szkülla és Kharübnisz próbája pedig az áldozatkészségével szembesítette a hőst. Ennek felidézése arra adott lehetőséget, hogy ki-ki elgondolkodhasson, mi az, amit mindenképp szeretne mint értéket megőrizni, és mi az, amitől képes megválni, mert már nem tartozik hozzá szerves részeként. Az este zárásaként mindenki megfogalmazhatta és meg is oszthatta „útitársaival”, mit jelent a saját maga és a szűkebb-tágabb környezete, az emberek közössége számára az Ithakába való megérkezés.

Szerző