Nyári Erzsébet

Nyári Erzsébet
Hol tanít
Győr

Mit tanít: Szimbolizmus, Erkölcsfilozófia
Végzettsége: közgazdász, idegenvezető
Foglalkozása: oktatási referens
Kedvenc területe, érdeklődési köre: ökológia, helytörténet, környezeti nevelés

Játék és filozófia a Filozófusok éjszakáján

interjú
Helyszín
FILO-Pont, Győr, Kálóczy tér 15.
Időpont
2019.01.26. 16:00

Az Új Akropolisz győri központjában január 26-án megtartott Filozófusok éjszakáján a játéké volt a főszerep. A szervezők a különböző megértést segítő játékok előtt filozófiai nézőpontból is megvizsgálták ezt a tevékenységet, amely mindig vidám, ugyanakkor mindig komoly is. A programról a filozófiai iskola egyik önkéntesét, Nyári Erzsébetet kérdeztük.

FILO-kávéház: Együttműködés és önismeret

Kezdete
2018.09.13. 18:00
Helyszín
FILO-Pont, Győr, Kálóczy tér 15.

Az együttműködés nagy lehetőség és egyben kihívás is az embereknek. Lehetőség, hogy rátaláljunk saját erőnkre és szerepünkre, és hogy a többiekkel összekapcsolódva egyéni lehetőségeinket messze meghaladó célokat is elérjünk. Ugyanakkor a legnagyobb próbák egyike, amelyben megméretnek hibáink és képességünk, azok felülmúlására.

Jelen-lét a természetben

Kezdete
2018.05.13. 09:30
Helyszín
Püspökerdő

A Madarak és Fák napjához kapcsolódó püspökerdei sétánkon a figyelem erejét fogjuk próbára tenni. Különböző, elsősorban érzékelésre irányuló gyakorlatok segítségével tapasztalhatjuk meg, hogy a lecsendesedés és az intenzív figyelem révén mennyire kitágul a világ, mennyivel többet láthatunk, hallhatunk és érthetünk meg a minket körülvevő természet szépségeiből és törvényeiből. 

 

FILO-kávéház: Az útról útkeresőknek

Kezdete
2018.03.29. 18:00
Helyszín
FILO-Pont, Győr, Kálóczy tér 15.

Az út mint szimbólum gyakran felbukkan különböző filozófiai vagy irodalmi alkotásokban. Megjelenít egy rövidebb-hosszabb fejlődési szakaszt, vagy akár az ember áthaladását az életen, ami számos kérdést felvet: Milyen ez az út? Honnan jön és hová tart? Egy útkereszteződésnél melyik irányt válasszuk? Mit kezdjünk a próbákkal az úton? Hogyan találjunk rá a saját utunkra? És van-e az emberiségnek közös útja?

A Filozófia Világnapján vár az 5. Filozófusok Éjszakája

Kezdete
2017.11.25. 16:00
Helyszín
FILO-Pont, Győr, Kálóczy tér 15.

„Lelke mélyén minden ember filozófus.” 

Ahogy Platón mondja, a filozófia emlékezni tanít eredetünkre és célunkra. Gyere és tölts velünk egy emlékezetes estét, ahol érdekes és elgondolkodtató témákkal, és egyéb meglepetésekkel várunk!

Folyók, ha találkoznak – városi séta a folyóparton

Kezdete
2017.09.24. 15:00
Helyszín
Dunakapu tér, Vaskakas-kút

Győr városa a folyók találkozásának köszönheti létét. A város e kétezer éves központja körül, a folyóparton barangolva igyekszünk újra rácsodálkozni a természeti és az épített környezet szépségeire és közben felelevenítjük az útvonalunkhoz kapcsolódó történelmi emlékeket is.

Mentsétek meg a reményt!

Korunk kihívásai Konrad Lorenz gondolatai alapján

Korunk kihívásai – Konrad Lorenz gondolatai alapján Konrad Lorenz az a fajta tudós volt, aki felismeréseit a megfigyeléseinek köszönhette. Vizsgálódási módszere több szempontból filozófiainak tekinthető: a természet iránti szeretet indította kutatásra, szemlélődött, összehasonlított, gondolkodott és következtetéseket vont le. Belső kötelességének tartotta, hogy átadja tudását és azt is, hogy szót emeljen, sőt konkrét lépéseket tegyen annak védelmében, amit értékesnek tart.