Játék és filozófia a Filozófusok éjszakáján

interjú
Esemény típus
Előadás gyakorlatokkal
Időpont
Helyszín
FILO-Pont, Győr, Kálóczy tér 15.

győr hír_4zet.jpgAz Új Akropolisz győri központjában január 26-án megtartott Filozófusok éjszakáján a játéké volt a főszerep. A szervezők a különböző megértést segítő játékok előtt filozófiai nézőpontból is megvizsgálták ezt a tevékenységet, amely mindig vidám, ugyanakkor mindig komoly is. A programról a filozófiai iskola egyik önkéntesét, Nyári Erzsébetet kérdeztük.

Új Akropolisz: Miért a játékot választottátok témának?

Nyári Erzsébet: Például azért, mert egész életünket végigkíséri. Gyermekkorunkban ez a természetes közegünk és a legfontosabb feladatunk, amelyet nagyon komolyan veszünk. Örömteli tanulással jár, hiszen segítségével fejlődünk, kíváncsiságunk, felfedező hajlamunk ösztönöz, hogy megismerjük a világot, hogy ráébredjünk lehetőségeinkre és korlátainkra. És ez nem csak a gyerekekre igaz. Albert Einstein szerint például a játék nem csupán egy örömet szerző tevékenység, hanem a kutatás legjobb módja. Sőt, ha levetjük magunkról „komoly felnőtt” gúnyánkat, akkor rájöhetünk, hogy szíve mélyén mindenki szeret játszani, talán mert ez a tevékenység nem valamilyen külső cél miatt, hanem önmagáért értékes.

Ezzel kapcsolatban hangzottak el gondolatok a programon, és mivel úgy tartjuk, hogy a filozófia elsősorban életmód, mindazt, amit elméletben megismerhettek a résztvevők, sok gyakorlati példán keresztül igyekeztünk még közelebb hozni, és segíteni elmélyíteni a hallottakat.

ÚA: Milyen gyakorlatokba fogtatok?

NyE: A résztvevők elsőként különböző ritmushangszerek és ritmusgyakorlatok segítségével koncentrációjukat és kifejezőképességüket tehették próbára. A vidám hangszeres gyakorlatok már elősegítették az egymásra hangolódást, amit az ezután következő együttműködési játékok még tovább erősítettek.

ÚA: Ezek szerint nem csak felhőtlen játékkal telt az este?

NyE: Úgy van. Az együttműködési játékokkal mindenki megtapasztalhatta, hogy időnként mennyire nehéz értő füllel meghallani a másik embert, és úgy kommunikálni, hogy a leghasznosabb segítséget adjuk. És mivel a megfelelő segítségnyújtás vészhelyzetekben a legfontosabb, így a következő programblokkban játékos formában gyakoroltuk, mit kell tenni nagyon is komoly helyzetekben, egy balesetnél vagy egy vészhelyzetben.

ÚA: Úgy tűnik, főleg a felnőttek jutottak szerephez a játékokban…

NyE: Elsősorban felnőttek aktivizálhatták magukat, de két gyermek látogatónk is volt, szóval nem egy strapás túlélőtréninget kell elképzelni. Most sem hiányozhatott az Erénykerék megpörgetése, sem az idézetekkel megtűzdelt FILO-süti, amely minden Filozófusok éjszakáján nagy népszerűségnek örvend.

Az este befejező részében pedig tündérkéket és filc állatfigurákat készítettünk nehéz körülmények között élő kisgyerekeknek. Az élőzenével kísért, jó hangulatú játékkészítés során több mint 20 db játékfigura készült el, amelyeket a Győr-Moson-Sopron Megyei Gyermekvédelmi Központnak juttattunk el.

Előadó