A Filozófia Világnapján vár az 5. Filozófusok Éjszakája

Filozófia Világnapja
Kezdete
2017.11.25. szombat 16:00
Vége
2017.11.25. szombat 22:00
Helyszín
FILO-Pont, Győr, Kálóczy tér 15.
Részvételi díj
A programra a belépés díjtalan. 

A Filozófia Világnapján vár az 5. Filozófusok Éjszakája

„Lelke mélyén minden ember filozófus.” 

Ahogy Platón mondja, a filozófia emlékezni tanít eredetünkre és célunkra. Gyere és tölts velünk egy emlékezetes estét, ahol érdekes és elgondolkodtató témákkal, és egyéb meglepetésekkel várunk!


16.00
FILO-kávéház: A lelkesedés forrása 
beszélgetés gyakorlatokkal

  • Tudni álmodni
  • Aktív lelkesedés a hiábavaló ábrándozás és a passzív cinizmus helyett 
  • Hogyan őrizzük meg lelkesedésünket a nehéz helyzetekben? – tanulságos és inspiráló példák
  • Az ember: Ég és Föld gyermeke
  • Dionüszosz – a lelkesedés megújító és felszabadító ereje

„A lelked madár, de te magad építettél neki öt vasrácsból álló ketrecet, könnyű szárnyait pedig arannyal és sárral terheled. Rajtad áll, hogy könnyíts ezen a súlyon és lazíts a rácsokon.” (Jorge A. Livraga)

A beszélgetést vezeti: Szabados Éva


18.30
Szabadulj ki a barlangból! – társasjáték Platón Barlang-mítosza alapján 
A program során kipróbálhatjátok az általunk készített új társasjátékot, ahol az együttműködés a siker titka. Juss ki a Barlangból a filozófia segítségével, és győzd le az illúziót!


19.30
Mája játékai – könyvízelítő felolvasással 
Mája ősi indiai istennő, az illúzió világának szimbóluma, azé a világé, amelyben élünk. Hogyan tudja elfedni, és hogyan segít felfedni az élet titkait…? Részletek hangzanak el Delia S. Guzmán költői szépségű művéből, aki a könyv rövid, elgondolkodtató elmélkedésein keresztül arra tanít, hogy nézzünk új szemmel mindenre, ami életünk része. A könyv sok, egymáshoz kapcsolódó és egymást kiegészítő témát ölel fel: az élet és a halál, az évszakok, az elemek, a gondolkodás, a művészet, az akarat, a szeretet, az igazságosság, az idő… 
Mája szüntelenül játszik, de azért, hogy megtanuljunk „életet játszani”, hogy tapasztalatokat gyűjtsünk, és hogy felébressze bennünk a kérdező embert, aki nem elégszik meg a látszattal, és az okok után kutat, a tünékeny mögött a maradandót keresi, hogy fellebbentve a fátylat – amellyel a természet elrejti titkait az emberi szemek elől – megtalálja a visszautat az egységhez.

20.30
Tanulj játékosan: együttműködés és önismeret
Az együttműködés óriási lehetőség és egyben a legnagyobb kihívás is az emberek számára. Közös tanulnivalónk, mely gyakran próbára tesz bennünket, ugyanakkor segítségével rátalálhatunk saját erőnkre és szerepünkre, valamint a többiekkel összekapcsolódva az egyéni lehetőségeinket messze meghaladó célokat is elérhetünk. 
Rövid együttműködési játékunkban mindenki próbára teheti önmagát és tapasztalatokat szerezhet az együttműködésben rejlő lehetőségekről és nehézségekről. 


Mindezeken kívül vár még: Erénykerék és Erény-ernyő gyakorlatokkal, filozófiai kvízek, filosüti, és egyéb meglepetések… Annyit elárulhatunk, hogy ébresztő hatású lesz…  Gyere el, várunk ismét a FILO-Pontban! 

 


Szociális akció a Filozófia Világnapja alkalmából

Az önkéntesség és szolidaritás szellemében szociális akciót szervezünk a Filozófia Világnapja alkalmából, melynek keretében tartós élelmiszereket, ill. tisztító- és tisztálkodási szereket gyűjtünk a rászorulóknak. Az adományokat november 21–25-éig várjuk, keddtől péntekig 17–21 óráig, szombaton pedig a program ideje alatt.