A Filozófia Világnapján vár az 5. Filozófusok Éjszakája

  Filozófia Világnapja
  Kezdete
  2017.11.25. szombat 16:00
  Vége
  2017.11.25. szombat 22:00
  Helyszín
  FILO-Pont, Győr, Kálóczy tér 15.
  Részvételi díj
  A programra a belépés díjtalan. 

  A Filozófia Világnapján vár az 5. Filozófusok Éjszakája

  „Lelke mélyén minden ember filozófus.” 

  Ahogy Platón mondja, a filozófia emlékezni tanít eredetünkre és célunkra. Gyere és tölts velünk egy emlékezetes estét, ahol érdekes és elgondolkodtató témákkal, és egyéb meglepetésekkel várunk!


  16.00
  FILO-kávéház: A lelkesedés forrása 
  beszélgetés gyakorlatokkal

  • Tudni álmodni
  • Aktív lelkesedés a hiábavaló ábrándozás és a passzív cinizmus helyett 
  • Hogyan őrizzük meg lelkesedésünket a nehéz helyzetekben? – tanulságos és inspiráló példák
  • Az ember: Ég és Föld gyermeke
  • Dionüszosz – a lelkesedés megújító és felszabadító ereje

  „A lelked madár, de te magad építettél neki öt vasrácsból álló ketrecet, könnyű szárnyait pedig arannyal és sárral terheled. Rajtad áll, hogy könnyíts ezen a súlyon és lazíts a rácsokon.” (Jorge A. Livraga)

  A beszélgetést vezeti: Szabados Éva


  18.30
  Szabadulj ki a barlangból! – társasjáték Platón Barlang-mítosza alapján 
  A program során kipróbálhatjátok az általunk készített új társasjátékot, ahol az együttműködés a siker titka. Juss ki a Barlangból a filozófia segítségével, és győzd le az illúziót!


  19.30
  Mája játékai – könyvízelítő felolvasással 
  Mája ősi indiai istennő, az illúzió világának szimbóluma, azé a világé, amelyben élünk. Hogyan tudja elfedni, és hogyan segít felfedni az élet titkait…? Részletek hangzanak el Delia S. Guzmán költői szépségű művéből, aki a könyv rövid, elgondolkodtató elmélkedésein keresztül arra tanít, hogy nézzünk új szemmel mindenre, ami életünk része. A könyv sok, egymáshoz kapcsolódó és egymást kiegészítő témát ölel fel: az élet és a halál, az évszakok, az elemek, a gondolkodás, a művészet, az akarat, a szeretet, az igazságosság, az idő… 
  Mája szüntelenül játszik, de azért, hogy megtanuljunk „életet játszani”, hogy tapasztalatokat gyűjtsünk, és hogy felébressze bennünk a kérdező embert, aki nem elégszik meg a látszattal, és az okok után kutat, a tünékeny mögött a maradandót keresi, hogy fellebbentve a fátylat – amellyel a természet elrejti titkait az emberi szemek elől – megtalálja a visszautat az egységhez.

  20.30
  Tanulj játékosan: együttműködés és önismeret
  Az együttműködés óriási lehetőség és egyben a legnagyobb kihívás is az emberek számára. Közös tanulnivalónk, mely gyakran próbára tesz bennünket, ugyanakkor segítségével rátalálhatunk saját erőnkre és szerepünkre, valamint a többiekkel összekapcsolódva az egyéni lehetőségeinket messze meghaladó célokat is elérhetünk. 
  Rövid együttműködési játékunkban mindenki próbára teheti önmagát és tapasztalatokat szerezhet az együttműködésben rejlő lehetőségekről és nehézségekről. 


  Mindezeken kívül vár még: Erénykerék és Erény-ernyő gyakorlatokkal, filozófiai kvízek, filosüti, és egyéb meglepetések… Annyit elárulhatunk, hogy ébresztő hatású lesz…  Gyere el, várunk ismét a FILO-Pontban! 

   


  Szociális akció a Filozófia Világnapja alkalmából

  Az önkéntesség és szolidaritás szellemében szociális akciót szervezünk a Filozófia Világnapja alkalmából, melynek keretében tartós élelmiszereket, ill. tisztító- és tisztálkodási szereket gyűjtünk a rászorulóknak. Az adományokat november 21–25-éig várjuk, keddtől péntekig 17–21 óráig, szombaton pedig a program ideje alatt.