2024. március | Örök ifjúság

 
Életre szóló filozófia
Mivé válhatok?
BK_fb_event_cover2.png

Filozófiai sorozat

Sorozatunkon az élet lényeges kérdéseit igyekszünk körüljárni Kelet és Nyugat bölcseinek szellemi hagyatékára és a résztvevők tapasztalataira is alapozva.

A sorozat témái három fő téma köré csoportosíthatók:
• Hogyan válhatunk erősebbé, jobbá és boldogabbá?
• Mi kell egy jó közösséghez?
• Hogyan alakítsuk a jövőt?

A témákon túl olyan egyszerű gyakorlatokat is mutatunk, amelyek kapcsolódnak a megismert tanításokhoz és hagyományokhoz, és segítenek természetes képességeink erősítésében, mint például a figyelem, az összpontosítás, az emlékezet, a képzelet, érzelmi folyamataink uralása és az akarat. 

Mennyi időt vesz igénybe? 18x2 órát, jellemzően heti egyszer hétköznap délután. 
Kinek ajánljuk? A sorozat témái mélyek, de egyszerűek, előképzettségtől függetlenül bárkinek befogadhatóak. 

Csatlakozz országszerte induló kurzusunkhoz:
• Győr: március 12. kedd, 17:00 
• Budapest: március 26. kedd, 18:30 

További részletek itt.

FILO-Café: Mája játékai - Illúzió és valóság
 

Előadás beszélgetéssel

Időpont: március 14. csütörtök, 18:00 órától
Helyszín: Műterem Kávézó, Budapest 1084, Tavaszmező u. 19-21.

Mája régi, keleti istenség, nevének jelentése: káprázat. A káprázat az a fátyol, amellyel a természet mindent be­takar, hogy az emberek ne jöjjenek rá túl könnyen rej­tett törvényeire. Mi szükség van fátylakra, miért nem lehet mindennel direktben szembesülni és látni mindent úgy, ahogy van? Milyen mértékben és mi módon lehet tisztábban látni? Ha a következő napokban tehetünk egy lépést az igazság, a valóság felé, melyik irányba tegyük azt?


További programjaink országszerte: 

Budapest * Eger * Győr * Pécs * Szeged * Székesfehérvár * Veszprém

 

Az örök ifjúság
 

A művészek keze munkáját dicsérő festmények, szobrok, az ókori építmények domborművei és képei a hősöket és hősnőket mindig fiatalnak ábrázolják. Ez talán a művészeti alkotás nyilvánvaló változatlanságának tulajdonítható, hiszen nem tud megjelenni rajta az öregedés. Mégis valószínűbb, hogy különleges jellemzőként mindig szándékosan kihangsúlyozták a fiatalságot. 

A hősök hőstettek egész sorát viszik véghez, számtalan nehézségbe ütköznek, sőt súlyos, vagy akár halálos sérüléseket is szerezhetnek, de sohasem öregszenek meg. Múlnak az évek, kalandok követik egymást, de a hős megőrzi erejét, mintha az idő nem lenne más, mint gyengéd, bőrét simogató szellő. Lehet, hogy itt is csupán arról van szó, hogy a mítoszok sem öregszenek, de nagyon is lehetséges, hogy érdemes más, mélyebb jelentésű szimbólumokra gondolni. 

A hősök örök fiatalsága mindig szembetűnő, sugárzó fizikai és szellemi erő birtokában vannak, amelyet semmi sem tud elhamvasztani. 

[Tovább…]

Delia Steinberg Guzmán


Nálunk történt

Filozófiai konferenciaTv-interjú az Új Akropolisz pécsi vezetőjével
A magyarországi Új Akropolisz Filozófiai Iskola 2024. február 17-én egész napos, országos filozófiai konferenciát tartott a Szimbólumokról. A rendezvény apropóját az Új Akropolisz nemzetközi szervezet éves skolasztikus témakiírása adta, amellyel az iskola minden tagországában támogatja a filozófiai kutatást, a különböző kultúrák jelképeinek összehasonlító tanulmányozását. 
Tovább
Gerner András készített interjút Dancs Tamással. A beszélgetés apropóját a Föld Napja kapcsán rendezett környezetvédelmi akció adta, melyen az Új Akropolisz pécsi tagjai ökológiai témájú előadást tartottak. Hogy az elmélet mindjárt gyakorlattá válhasson, délután közösen megtisztították a Dömör-Kapunál lévő természetvédelmi területet.
Tovább

Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

A boldogság nyomában különböző filozófiai iskolák tanai alapján (Castellón, Spanyolország)

Manapság a boldogság kiváltképpen foglalkoztatja az embereket. De valójában minden korban és a világon bárhol ez volt az ember nagy célja. Az Új Akropolisz castellóni központjában a filozófia világnapja tiszteletére rendezett ünnepségek részeként éppen ezért a boldogságról tartottak beszélgetést. Az előadás bemutatta a sztoikus, szkeptikus és epikureus iskola nézőpontjait a boldogságról, az eszmecserét pedig a résztvevők hozzászólásai és modern szerzőktől vett idézetek fűszerezték.

K
u
l
t
ú
r
a

Ember és árnyék (Pozsony, Szlovákia)

Új Akropoliszban, Szlovákiában hétvégi szemináriumot szerveztek, melynek hívószava így hangzott: „Árnyék” – C. G. Jung svájci pszichiáter is így nevezte el az általa leírt egyik archetípust. Jung és a téma más szakértői számos lehetőséget kínálnak arra, hogy felfedjük és fokozatosan feldolgozzuk pszichés világunk árnyait. A téma kibontását a Mythos színjátszó csoport előadása tette élőbbé és színesebbé.

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

Cicamenhely felújítása (Cartago, Costa Rica)

Az Új Akropolisz cartagói önkéntesei egyesítették erőiket, hogy felújítsák a Catrix macskamentőotthon épületeit. A szükséges anyagi forrást a szervezők jótékonysági koncerten gyűjtötték össze. A támogatások összegéből egy kert építésére is futotta, ahol a mentett cicák biztonságos helyen élhetnek tovább, míg örökbe nem fogadják őket.

További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven.

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

Fotók: pixabay, Új Akropolisz

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2024