FILO-Café: Mája játékai - Illúzió és valóság

Filozófiai kávéház
Kezdete
2024.03.14. csütörtök 18:00
Vége
2024.03.14. csütörtök 20:00
Helyszín
Műterem Kávézó, Budapest 1084, Tavaszmező u. 19-21.
Részvételi díj
díjmentes program

FILO-Café: Mája játékai - Illúzió és valóság

Előadás beszélgetéssel

Mája régi, keleti istenség, nevének jelentése: káprázat. A káprázat az a fátyol, amellyel a természet mindent be­takar, hogy az emberek ne jöjjenek rá túl könnyen rej­tett törvényeire. Így téveszt meg és csábít el bennünket Má­ja szépségével és sokszínű játékaival, és egyúttal így segít bennünket, hogy le­töltsük kiszabott időnket a földön.
Sokan állították már a nagy gondolkodók közül, hogy az érzékszerveinkkel tapasztalható világunk illuzórikus, nem valóságos. A mindennapi tapasztalataink akármennyire is tűnnek igazinak és valóságosnak, a háttérben egészen más törvényszerűségek uralkodnak.
Ha értenénk a világ működését, tisztában lennénk a folyamatok igazi céljával és természetével, akkor életszerűbb célokat tűznénk ki magunk elé, amelyeket meg is tudnánk valósítani, azaz kevesebbet csalódnánk magunkban és másokban és boldogabbak lennénk.

Mi hát az ami csak látszat és mi a valóság? Mi szükség van fátylakra, miért nem lehet mindennel direktben szembesülni és látni mindent úgy, ahogy van? Milyen mértékben és mi módon lehet tisztábban látni? Ha a következő napokban tehetünk egy lépést az igazság, a valóság felé, melyik irányba tegyük azt?

smoms photography képe a Pixabay-en

Előadó