Tv-interjú Dancs Tamással, az Új Akropolisz Filozófiai Iskola pécsi vezetőjével

Esemény típus
Beszélgetés
Időpont

2022. május 20-án Gerner András készített interjút Dancs Tamással, a Pécsi Tv Közterület című műsorában. 

A beszélgetés apropóját a Föld Napja kapcsán rendezett környezetvédelmi akció adta, melyen az Új Akropolisz Filozófiai Iskola pécsi tagjai ökológiai témájú előadást tartottak. Hogy az elmélet mindjárt gyakorlattá válhasson, délután közösen megtisztították a Dömör-Kapunál lévő természetvédelmi területet. 

A beszélgetés alatt Dancs Tamás röviden bemutatta az Új Akropolisz Filozófiai Iskolát, amely 1957-ben született meg Buenos Airesben, Magyarországon 1986 óta van jelen, míg Pécsett a 2006 óta létezik. 

A nemzetközi szervezet célja a filozófia visszahelyezése a hétköznapokba, aminek segítségével az érdeklődök mindennapi használatra alkalmas tudásra tehetnek szert. Ahogy a bennük megszülető felismerések tapasztalattá alakulnak, a filozófia életmóddá, úttá válik. Az iskola tagjai által életre hívott kulturális programokkal és önkéntes akciókkal azon igyekeznek, hogy a társadalmi szerepvállalásnak köszönhetően környezetükben pozitív változásokat hozzanak létre. 

Az Iskola ebben a városban is több civil szervezettel együttműködik, melyek közül Dancs Tamás kiemelte a Pécsbányai Családok Átmeneti Otthonát. Velük együtt évről évre igyekeznek a rászoruló családoknak adománygyűjtéssel, közösségi terek felújításával, gyermekprogramok szervezésével segíteni. 

A műsorvezető a folytatásban a jövőbeli tervekről kérdezte az Új Akropolisz helyi vezetőjét, aki elmondta, hogy továbbra is szeretnék folytatni az eddigi tevékenységeiket a már meglévő partnereikkel, a későbbiekben pedig filozófiai témájú podcastekkel szeretnék bővíteni palettájukat, hogy minél több emberhez eljuthassanak. 

Zárásként az is kiderült, miként lehet a szervezethez csatlakozni: az Iskola által szervezett Bevezető Kurzusra bárki jelentkezhet, ide várják mindazokat, akiket mindig is érdekelt a bölcsesség, a természet törvényeinek a megismerése és a mélyebb önismeret.

A video itt megtekinthető: https://www.youtube.com/watch?v=QS3OtMVVA5I&t=78s

Előadó
Szerző