2024. január | Környezetünk minősége

 
Életre szóló filozófia
Mivé válhatok?
BK_fb_event_cover2.png

Filozófiai sorozat

Sorozatunkon az élet lényeges kérdéseit igyekszünk körüljárni Kelet és Nyugat bölcseinek szellemi hagyatékára és a résztvevők tapasztalataira is alapozva.

A sorozat témái három fő téma köré csoportosíthatók:
• Hogyan válhatunk erősebbé, jobbá és boldogabbá?
• Mi kell egy jó közösséghez?
• Hogyan alakítsuk a jövőt?

A témákon túl olyan egyszerű gyakorlatokat is mutatunk, amelyek kapcsolódnak a megismert tanításokhoz és hagyományokhoz, és segítenek természetes képességeink erősítésében, mint például a figyelem, az összpontosítás, az emlékezet, a képzelet, érzelmi folyamataink uralása és az akarat.

Csatlakozz országszerte induló kurzusunkhoz!

Kiút a barlangból - lépéseink és toporgásaink

Filozófiai teaház

Időpont: január 15. hétfő, 18:00 órától
Helyszín: FILO-Pont, Eger, Törvényház u. 25. fszt. 2.

Döntéseink, választásaink, helytállásunk és kényelemszeretetünk – megannyi „belső” körülmény, amelyek könnyebbé vagy nehezebbé tehetik lépéseinket az életben.

Platón Barlanghasonlata egy allegória, melyből tanulhatunk önmagunkról, viszonyulásunkról az élethez, a jobbá válásról – inspiráló távlati, nem csak hétköznapi célokról.

Szárnyakat ad nekünk a filozófus szerelemről szóló tanítása, Szókratésszel karöltve keressük a válaszokat az élet lényeges kérdéseire, és játékos formában is igyekszünk megmutatni választásaink következményeit.

Néhány poszterből álló Platón kiállításunkon részletesebben is olvashatsz a döntéseinket meghatározó emberképről, az életről és a halálról, a nevelésről… Mind olyan témakör, amelyekről az ókori klasszikus tanítások hasznos útmutatások a XXI. század emberének is.


További programjaink országszerte: 

Budapest * Eger * Győr * Pécs * Szeged * Székesfehérvár * Veszprém

 

Környezetünk minősége

 

Többé vagy kevésbé mindannyian aggódunk amiatt, hogy környezetünk egyre rosszabb állapotban van. Itt nincs most helye annak, hogy elemezzük mindazt a sokféle tényezőt, amely hozzájárult a helyzet kialakulásához, amiben most vagyunk, ahol bolygónk váratlan változásoknak és sok katasztrófának van kitéve, amelyek elbizonytalanítanak. A korábbi évtizedekben és -századokban nem tartottunk számon olyan pontosan mindent, mint ma, ezért nem lehetett tudni, hogy a tapasztalt jelenségek ezt megelőzően is előfordultak-e, milyen horderejűek és mennyire gyakoriak voltak. Mostanra számos eszközünk van, és sok statisztika áll rendelkezésünkre. A statisztikák azonban nem segítenek megállítani környezetünk hanyatlását. 

Pusztán a gondok ismerete nem tesz hozzá a megoldásukhoz. De hatással van az emberek lelkivilágára, akik a közöny és az aggodalom között ingadoznak, ahol az előbbi inkább nem akar látni, hogy ne kelljen érezni, az utóbbi pedig szorongásba, eltúlzott félelmekbe és elszabadult képzelgésekbe taszít minket. 

[Tovább…]

Delia Steinberg Guzmán


Nálunk történt

A Filozófia Világnapja az Új Akropoliszban

Budapest
 
A filozófia világnapja alkalmából az Új Akropolisz magyarországi központjában háromnapos eseménysorozatot tartottak. A három napon az iskola bevezető kurzusának három nagy témaköréhez, valamint az Új Akropolisz három alapelvéhez kapcsolódtak a naponta több mint ötven látogatót vonzó előadások és beszélgetések. [Tovább…]


Győr
 
A filozófia napja alkalmából az Új Akropolisz győri filiáljában Az én Odüsszeiám címmel tartottak beszélgetést és játékos felfedezőutat. Az este első felében a 20 fős közönség megismerkedhetett Odüsszeusz kalandos életével, a második részben pedig osztozhatott a hős két próbájában. 

Az eposzrészletekkel megjelenített Szirének helyszínén a résztvevők megfejthették, mit szimbolizálhat az Odüsszeuszt az árbóchoz rögzítő kötelék, hogy ellenállhasson a kísértéseknek. Mindenki belegondolhatott abba, hogy neki milyen saját szirénjei vannak. Odüsszeusz szirénjei olyan tudást ígérnek, amellyel hatalmassá válhat és uralkodhat mások felett, a próbája pedig abban állt, hogy mindvégig kitartson az önmaga feletti uralom és jobbik énje mellett. [Tovább…]

Székesfehérvár
 
Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola székesfehérvári tagjai idén az ókori filozófus, Platón egy mítoszának játékos feldolgozásával ünnepelték A filozófia világnapját, 2023. november 24-én az egyesület közel harminc érdeklődőt vonzó fehérvári központjában. 

A mítosz egy alvilágot megjárt hős látomásáról mesél. Bár ma a legtöbb ember nem igazán foglalkozik a halállal, a téma a fellelhető források alapján korántsem tűnik annyira félelmetesnek. Így aztán a nem mindennapi gondolatkört feldolgozó mítosz befogadását egy előadás készítette elő, mely keleti és nyugati filozófiai tanítások segítségével nyújtott bepillantást a különböző kultúrák túlvilágról alkotott képébe. [Tovább…]
 

Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

Tisztelgés a filozófia világnapja előtt: A szimbólumok nyelve (Görögország – Athén)
 

A görög Új Akropolisz tagjai Filozófia Világnapja alkalmából Athén történelmi belvárosában interaktív eseményt tartottak, melynek témája a szimbólumok nyelve volt. Fogták a szerszámaikat, a krétát és a jókedvüket, és nekiláttak. Arra kérték a járókelőket, hogy válasszanak egyet a magunkkal hozott szimbólumot közül, vagy rajzoljanak ők egy szimbólumot, amely olyan fogalmakra emlékezteti őket, mint a győzelem, az igazságosság, a lélek. Sikerült tehát egy időre félretenni a „logikát”, és egy kicsit fejleszteni a „szimbolikus gondolkodást”. Végül is a szimbólumok olyanok, mint egy univerzális nyelv, amely közvetlenül a szívünkhöz és lelkünkhöz szól.

K
u
l
t
ú
r
a
Egy csillagos éjszaka (São José dos Pinhais, Brazília)

A São José dos Pinhais-i Új Akropolisz tagjai és barátai lehetőséget kaptak arra, hogy többet megtudjanak a csillagokról a Curitiba-i Állami Főiskola Planetáriumában, ahol részt vehettek egy előadáson is a sötét anyagról. Ezután a csoport ellátogatott a szomszédos Campo Magro városának Csillagászati Obszervatóriumába. A kicsivel több mint háromórás programon a résztvevők sok mindent megtudhattak a kozmosz mozgásáról, megérthették a csillagászati összefüggéseket és dimenziókat, megismerkedhettek a távcsövek használatával, valamint párhuzamot vonhattak a filozófiával és az emberi élettel.
Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g
Humanitárius segítségnyújtás az olajszennyezés által érintett kisvállalkozásoknak (Lima, Peru)

Az új Akropolisz Peru önkéntesei élelmiszerek és alapvető használati tárgyak adományozásával humanitárius segítséget nyújtottak az olajszennyezés által érintett kisvállalkozásoknak. Ez a kampány 71 családot támogatott a limai Ventanilla Playa Bahia Blanca közösségében. Az adományok átadása a Juguete Pendientével összefogásban valósult meg.

További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven. 

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

Fotók: pixabay, Új Akropolisz

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2024