Eseménysorozat A filozófia világnapja alkalmából

Időpont

A filozófia világnapja alkalmából az Új Akropolisz magyarországi központjában háromnapos eseménysorozatot tartottak. A három napon az iskola bevezető kurzusának három nagy témaköréhez, valamint az Új Akropolisz három alapelvéhez kapcsolódtak a naponta több mint ötven látogatót vonzó előadások és beszélgetések. 

Hogyan válhatunk boldogabbá, jobbá és erősebbé? 
 

Elsőként A tudat útja címmel megtartott előadás a koncentrációs képesség fejlődéséről szólt, amelyhez az előadók Fernand Schwarz Összpontosítás és belső felébredés című könyvét vették alapul. A bejárt út szemléltetéséhez egy tradicionális ábrát használtak, amelyet közösen értelmezve a látogatók hasznos tanácsokat kaphattak saját elméjük megismeréséhez és irányításához. Menet közben a résztvevők gyakorlatokkal tehették próbára figyelmüket. A párperces agytorna nyomán megállapították, hogy nem is annyira könnyű tartósan, akárcsak rövid ideig is egyetlen dologra összpontosítani. 

Hogyan alakíthatjuk a jövőt? 

A második napon az Összeomlás helyett című előadáson az előadó széleskörűen felvázolta, milyen drasztikus léptékű változásokat eredményez az emberiség tevékenysége az ökoszisztémában. Az összeomlástan nagy kérdése, hogy milyen sors vár az ezeket a változásokat előidéző emberiségre, és hogy elkerülhető-e a szuperkatasztrófa. A hallgatóság számos példát kaphatott a szemléletváltás lehetőségeire, hogy tisztában legyünk saját ökológiai lábnyomunk léptékével, valamint arra, hogy milyen pozitív válságkezelési minták léteznek a világban, melyek összeadódva mind számítanak. 

Mi kell egy jó közösséghez? 
 

Harmadikként Testvérek és testvériségek címmel tartottak beszélgetéssel egybekötött előadást. A közel ötven érdeklődőt vonzó programon a harmonikus közösségalkotáshoz, a testvériség megvalósításához kapcsolódó témafelvetésekről két körben beszélgettek a résztvevők nyolc asztalnál. A filozófiai eszmecseréken olyan kérdések hangzottak el, minthogy miért fontos egy közösség életében az értékrend, miért keressük azt, ami összeköt, ahelyett, ami szétválaszt, vagy hogy mennyire van szükség merev vagy rugalmas közös szabályokra, és hogy a szabályok nem gátolják-e a sokszínűség térnyerését.

Szerző