Sorsbörzét tartottak Székesfehérváron

Esemény típus
Filozófia Világnapja
Időpont

Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola székesfehérvári tagjai idén az ókori filozófus, Platón egy mítoszának játékos feldolgozásával ünnepelték A filozófia világnapját, 2023. november 24-én az egyesület közel harminc érdeklődőt vonzó fehérvári központjában.

A mítosz egy alvilágot megjárt hős látomásáról mesél. Bár ma a legtöbb ember nem igazán foglalkozik a halállal, a téma a fellelhető források alapján korántsem tűnik annyira félelmetesnek. Így aztán a nem mindennapi gondolatkört feldolgozó mítosz befogadását egy előadás készítette elő, mely keleti és nyugati filozófiai tanítások segítségével nyújtott bepillantást a különböző kultúrák túlvilágról alkotott képébe. 

Mi az, amit földi életünk után magunkkal viszünk, ha átlépünk a másik oldalra? Ezt az oly sokszor feltett kérdést ezúttal az est folytatásában játékos formában közelítették meg a közönség tagjai: papírra vethették életük fontosabb eseményeit, azok kiváltó okait és a belőlük leszűrt tapasztalatokat, majd az előbbieket leválasztva szimbolikusan megszabadulhattak a meghatározó életesemények terhétől. 

 

Pamphüliai Ér – így hívják a mítoszban szereplő hőst – mítosza a sorsválasztással is foglalkozik. Platón leírja, hogy a lelkek születésük előtt lehetőséget kapnak, hogy szimbolikusan sorsot válasszanak maguknak. A program további részében az iskola önkéntesei egy erre a célra berendezett teremben várták a bátor vállalkozókat, ahol a felkínált sorsok közül kiszemelhettek maguknak egy-egy képzeletbeli életutat. 

„Aki először választ, ne hirtelenkedjék, de az utolsó se csüggedjen el. Aki választ, az felelős. Az isten ártatlan.” hangzottak el az ókori filozófus szavai, aki emlékeztette a pályázókat, hogy figyelmesen olvassák el a lapok hátuljára írt apró betűs részeket is, ahol a választott életút nehézségei sorakoztak. Ezt követően a sorsbörze résztvevői kisebb csoportokban cserélhették ki élményeiket és oszthatták meg egymással döntésük mozgatórugóit. Ezt a valóban nehéz és ritkán megvitatott témát gyakorlatiasan feldolgozó rendezvényt végül könnyed és jó hangulatú beszélgetés zárta.