2023. nyár | Filozófia – életmód

 
Tájékoztató nyári szünetről

Kedves Látogatóink!

Nyáron Budapesten, ősztől pedig vidéken is változatos programokkal várjuk látogatóinkat székhelyeinken. Érdemes továbbra is figyelni a honlapunkat, Facebook-oldalunkat és egyéb megjelenéseinket, hogy értesülhessenek tevékenységeinkről.


Jó szívvel ajánljuk továbbá:
– a honlapunkon található cikkeket, idézetgyűjteményeket,
– az online Erénykereket, hogy nyáron is jól indíthassuk a napunkat.

FILO-Café: Hogyan formáljuk jellemünket – a Ji King alapján

Előadás és beszélgetés

Időpont: 2023.07.20. csütörtök, 18:00 órától
Találkozó: Műterem Kávézó, Budapest 1084, Tavaszmező u. 19-21.
Részvételi díj: a részvétel díjtalan

"A mozgás belülről kifelé halad. Ami hatást gyakorol a szív legbelsőbb rétegében, az válik következményeiben kívül is láthatóvá." Ji King

Saját jellemünk formálása a legbiztosabb útja a boldogság keresésének és az örömteli, sikeres együttműködésnek. A feladat ugyanakkor nem egyszerű, de a lelki folyamatainknak és fejlődésünknek is szabályai vannak, amelyet évezredek óta kutattak a bölcsek. Ez alkalommal azt vesszük sorra, hogy mit mi után érdemes szem előtt tartani, és egyáltalán hova is tart ez az út, hogyan vehetjük kezünkbe a sorsunkat.

További Filo-Cafék a Műterem Kávézóban:

 

A tartós kapcsolatok titka

Időpont: 2023.08.24. csütörtök, 18:00 órától

 

Hogyan kerüljük el a viszályokat

Időpont: 2023.09.22. péntek, 18:00 órától


További programjaink országszerte:

Budapest * Eger * Győr * Pécs * Szeged * Székesfehérvár * Veszprém

Életre szóló filozófia
Mivé válhatok?
BK_fb_event_cover2.png

Filozófiai sorozat ősszel, az ország több pontján

Sorozatunkon az élet lényeges kérdéseit igyekszünk körüljárni Kelet és Nyugat bölcseinek szellemi hagyatékára és a résztvevők tapasztalataira is alapozva.

A sorozat témái három fő téma köré csoportosíthatók:
• Hogyan válhatunk erősebbé, jobbá és boldogabbá?
• Mi kell egy jó közösséghez?
• Hogyan alakítsuk a jövőt?


Mennyi időt vesz igénybe? 18x2 órát, jellemzően heti egyszer hétköznap délután.
Kinek ajánljuk? A sorozat témái mélyek, de egyszerűek, előképzettségtől függetlenül bárkinek befogadhatóak.

Az egyes alkalmak során olyan gyakorlatokat sajátítunk el, amelyek kapcsolódnak a megismert témákhoz és hagyományokhoz, és segítenek az olyan természetes képességeink fejlesztésében, mint a figyelem, az összpontosítás, az emlékezet, a képzelet, az érzelmi folyamataink uralása, akarat stb.

További részletek itt.

 

Élni tanulni

Sok mindent írtak már a filozófiáról – jót is, rosszat is –, vagy néha inkább hanyagolták, mintha felesleges vagy abszurd valami lenne.

Ma, amikor annyiféle nyomás nehezedik az emberekre, és számos nehezen kielégíthető szükségletről kell gondoskodnunk, az olyan fontos dolgok, mint a filozófia, kimaradnak az oktatásból és egyáltalán az életből is. Általában úgy gondolják, hogy először legyen tele a gyomrunk, ráérünk majd azután gondolkodni. Eszünkbe sem jutott, hogy talán éppen fordítva van: érdemes volna elgondolkodni, hogy rájöjjünk, hogyan tápláljuk testünket, pszichénket és elménket, lévén az ember oszthatatlan egység.

Ezért aztán azzal az ellentmondással találjuk magunkat szembe, hogy az életünk alapvető célja a fizikai túlélés lett, és újabb meg újabb módokon igyekszünk gondoskodni megélhetésünkről, félretéve mindent, ami nem kecsegtet haszonnal. Elvégzünk mindenféle képzéseket, megtanulunk sok mindent, amit aztán el is felejtünk, ha nem visszük át a gyakorlatba, és csak azt jegyezzük meg, ami elengedhetetlen, mert nap mint nap ismételnünk kell.

[Tovább…]

Delia Steinberg Guzmán



Nálunk történt
 

Az Új Akropolisz nemzetközi elnökének magyarországi látogatása

2023. június derekán az OINA nemzetközi elnöke, Carlos Adelantado néhány napot a magyarországi iskola tagjaival töltött a szervezet központjában, Budapesten. Budáról, valamint az ország különböző székhelyeiről összesen 120 tag érkezett a helyszínre, hogy részt vegyen az általa tartott, tagoknak szóló kurzuson. A rendszeresen megjelenő cikkei olvastán, és a folyamatosan készülő YouTube-videóit látván ezúttal sokaknak alkalma nyílt arra, hogy személyesen is kicsit jobban megismerhesse a Madridban élő nemzetközi elnököt és munkáját. Tovább

Környezetvédelmi akció Veszprémben

Tizennégy pár dolgos kéz, három kutya és kilenc hatalmas zsák összegyűjtött szemét – ez a veszprémi Új Akropolisz idei Föld napi akciója számokban. De persze pusztán a számok nem sokat mondanak, úgyhogy mesélünk.

Önkéntes akciónkat a természet iránti szeretet hívta életre, és az a törekvés, hogy mindabból, amit filozófiai tanulmányaink során megértettünk az időtlen értékekről, minél többet átültessünk a gyakorlatba, hogy ezzel jobbítsunk önmagunkon és egy kicsit jobb hellyé tegyük a világot.
Tovább

A boldogsághoz vezető út – Epiktétosz tanítása szerint

Mit jelent boldognak lenni? Hogyan érhetjük el a lelki nyugalom állapotát? Vajon van rá biztos recept? – Többek közt ezekről a kérdésekről elmélkedtek azok, akik részt vettek a Műterem Kávézóban meghirdetett eseményen 2023. június 30-án, Apáti János, az Új Akropolisz előadója közreműködésével. A téma sok embert vonzott, a rekkenő meleg ellenére megtelt a helyiség érdeklődőkkel. Tovább


Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

Filo-Café Montreálban is (Montreál, Kanada)

Kanadában az Új Akropolisz előadás- és beszélgetéssorozatot szervezett, ahol alkalomról alkalomra egy fajsúlyos témát járhatnak körbe a résztvevők filozófiai szempontból. A filozófiai kávéházként meghirdetett programokon az érdeklődők megoszthatják egymással gondolataikat, miközben a filozófiai témákban otthonosan mozgó előadó elméleti támpontokat ad a mély eszmecseréhez. Az elmúlt hónapokban szó esett többek között a mesterséges intelligenciáról és az emberiség jövőjéről, az antik bölcsességet az ezoterikus tanításokkal összefűző Helena Petrovna Blavatskyról, vagy arról, hogyan lelhetünk rá manapság önazonosságunkra.

K
u
l
t
ú
r
a

Előadás Mária Magdolna evangéliumáról (Porto, Portugália)

Az Új Akropolisz portói tagjai előadást tartottak Mária Magdolna 19. században Egyiptomban felfedezett evangéliumáról. A szöveg egy gnosztikus szöveggyűjtemény része, és bár szerzőjéről, létrejöttének körülményeiről viták folynak, történelmi és teológiai jelentősége vitathatatlan. Az evangélium – mondta el az előadó – az ókor egyik legérdekesebb és legtitokzatosabb szövege, amelyben Mária Magdolna Jézus közeli tanítványaként jelenik meg, aki mélyen ismeri Jézus tanításait.
 

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

Együttműködés civil szervezetek között (Krayot és Karmiel, Izrael)

Izraelben két város önkéntesei is összefogtak, hogy meglátogassák az AKIM mozaiknevű civil szervezet fenntartotta otthont Krayotban. Az otthon értelmi fogyatékkal élőknek nyújt mindennapi szállást, emellett az itt dolgozók igyekeznek lehetőségeik szerint az élet minden területén támogatni az itt lakókat. Az Új Akropolisz tagjai ezúttal az épület teraszának korlátait festették le, de a két szervezet már tervezi az együttműködés további lehetőségeit is.

További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven.
 

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

Fotók: Új Akropolisz, Pixabay

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2023