A boldogsághoz vezető út

Epiktétosz tanítása szerint
Esemény típus
Filozófiai kávéház
Időpont
Helyszín
Műterem Kávézó

Mit jelent boldognak lenni? Hogyan érhetjük el a lelki nyugalom állapotát? Vajon van rá biztos recept? – Többek közt ezekről a kérdésekről elmélkedtek azok, akik részt vettek a Műterem Kávézóban meghirdetett eseményen 2023. június 30-án, Apáti János, az Új Akropolisz előadója közreműködésével. A téma sok embert vonzott, a rekkenő meleg ellenére megtelt a helyiség érdeklődőkkel.

Az előadó mindenekelőtt körvonalazta Epiktétosz lélekterápiájának lényegét a hallgatóságnak. Ahogy a filozófus írta, nemcsak gondolataink, hanem az érzelmeink is képesek befolyásolni cselekedeteinket, ezért nem mindegy, hogy melyiket hagyjuk érvényesülni. Ahogy az sem mindegy, hogy amit teszünk, harmóniában van-e személyiségünkkel és lelkiismeretünkkel.

Epiktétosz szerint az érheti el az igazi boldogságot, aki önazonos, vagyis képes saját lelkiismeretének megfelelően gondolkozni és cselekedni. Az általa írt Kézikönyvecske segítségével pedig tanítványainak pontos útmutatást adott ahhoz, hogyan valósíthatják ezt meg a hétköznapi életben is.

A jelenlévők a bevezető után kisebb csoportokban folytatták a beszélgetést. Igyekezetek együtt megfejteni, hogy hol vannak azok a keskeny határok a gondolatok és érzések között, amelyek miatt félreértelmeznek egy-egy szituációt, ezért rosszul reagálnak rá.

Epiktétosz szerint vannak rajtunk múló és rajtunk kívül álló dolgok, események, cselekedetek, és azt javasolja, hogy csak azokkal foglalkozzunk, amelyek rajtunk múlnak. Így nem érdemes például azon töprengenünk, vajon mit gondolnak rólunk mások, hiszen erre semmilyen ráhatásunk nincs. Az viszont, hogy miben leljük meg örömünk forrását, mások véleményétől teljesen független.

Boldogságunk kulcsa nem abban rejlik, hogy mások hogyan vélekednek rólunk, vagy milyen javakra teszünk szert. Épp ellenkezőleg: semmi sem felemelőbb annál, minthogy urai vagyunk önmagunknak, és csak azt tesszük, amit jónak tartunk, érzéseink és gondolataink harmonikus egységében. Az ilyen ember valóban szabad – nem azért, mert bármit megtehet, amit csak akar, hanem mert nem tesz olyat, amit nem akar.

Az alkalom lehetőséget nyújtott a résztvevőknek arra, hogy interaktívan járják körül a boldogság témakörét. Sok gondolat hangzott el a kávézóban, néhány kérdés talán nyitva is maradt, továbbgondolásra ösztönözve az egybegyűlteket.

Előadó
Szerző