2023. november | Az illúzió természete

 
Életre szóló filozófia
Mivé válhatok?
BK_fb_event_cover2.png

Filozófiai sorozat

Sorozatunkon az élet lényeges kérdéseit igyekszünk körüljárni Kelet és Nyugat bölcseinek szellemi hagyatékára és a résztvevők tapasztalataira is alapozva.

Csatlakozz országszerte induló kurzusunkhoz:
• Székesfehérvár: november 6. hétfő, 18:30
• Buda: november 6. hétfő, 18:30
• Veszprém: november 21. kedd, 18:00


További részletek itt.

A filozófia szellemi gyakorlatai

Előadás gyakorlatokkal

Időpont: november 14. kedd, 18:00 órától
Helyszín: Veszprém, Ruttner Kávézó (Jókai Mór u. 8.)

Az este során azt a kérdést fogjuk körüljárni, hogy hol és hogyan találhatunk stabil pontokat a mai bizonytalan, változó és sok szempontból válságban lévő világban, és közben kipróbálunk több szellemi gyakorlatot, amelyek évezredek óta a lélek művelésének bevált módszerei.

Cselekedj! De hogyan?

Ardzsuna és a helyes cselekvés

Időpont: november 16. csütörtök, 18:00 órától
Helyszín: az Új Akropolisz pécsi központja, Pécs, Ferencesek utcája 24.

A filozófiai előadásunk során egy indiai hősi eposzhoz, a Mahábháratához, a nagy Bhárata nemzetség történetéhez nyúlunk vissza. Mit kell tudnunk ahhoz, hogy ne essünk kétségbe a nehézségek, a döntéshelyzetek miatt, hogyan őrizhetjük meg belső erőnket?

A mozgás maga az élet

A mozgás és a cselekvés rejtélye - három lépésben

Időpont: november 16. csütörtök, 18:00 órától
Helyszín: FILO-Pont, Eger, Törvényház u. 25. fszt. 2.

Ahogy a makrokozmoszban folyamatosan mozgásban vannak a csillagok és a bolygók, úgy a mikrokozmoszban, a testünkben és lelkünkben is folyamatos mozgás van – lélegzünk, lüktet a vérünk, gondolatok, érzelmek váltják egymást szüntelen. A mozgás maga az élet. Ezen az estén a mozgást, a természet és a munka szépségét, a folytonos cselekvést kutatjuk, és keressük a jó és harmonikus cselekvés lehetőségeit.

Hódítsd vissza a figyelmed!

Előadás és beszélgetés gyakorlatokkal A filozófia világnapján

Időpont: november 18. szombat, 16:00 órától
Helyszín: FILO-Pont Buda, Budapest, Bartók Béla út 25. Fszt/1.

A szétszórtság és a felszínesség ma szinte világjárvány – az összpontosítás nehézsége azonban nem újkeletű, sőt! Az elme uralása az egyik olyan téma, amire már a legősibb szövegekben is találunk tanításokat és tanácsokat.

Az én Odüsszeiám

Beszélgetés és játékos felfedezőút belső tengerünkön - A filozófia világnapja a cselekvő filozófia jegyében

Időpont: november 23. csütörtök, 18:00 órától
Helyszín: FILO-Pont, Győr, Kálóczy tér 15.

Nem baj, ha régen vagy egyáltalán nem olvastad Odüsszeusz történetét, úgyis a sorok mögé nézünk, hogy felismerjük az eposzban rejlő, ma is hasznosítható tudást. Hogyan közelíthetünk a szimbólumokba kódolt bölcsességhez?

A tudat emelésének 9 lépcsője - buddhista tan alapján

Előadás és beszélgetés A filozófia világnapján

Időpont: november 21. kedd, 18:30 órától
Helyszín: Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8.

A buddhista filozófia képeket használ arra, hogy jobban megértsük belső fejlődésünk útját. Az est folyamán egy szimbolikus kép segítségével értelmezzük, hogyan működik az elménk és hogyan mozgósíthatjuk akaratunkat a sokféle széthúzó belső folyamat ellenére, ami a lelkünkben zajlik.

További budapesti programjaink A filozófia világnapján:
• november 22. szerda: Összeomlás helyett...
• november 23. csütörtök: Testvérek és testvériségek


További programjaink országszerte:

Budapest * Eger * Győr * Pécs * Szeged * Székesfehérvár * Veszprém

 

Mája játékai, avagy az illúzió természete

Delia Steinberg Guzmán, aki 29 éven át volt az Új Akropolisz Filozófiai Iskola nemzetközi elnöke, idén nyáron távozott az élők sorából. Amikor valaki megszűnik létezni ebben a dimenzióban, mindig mérlegre kerül egész élete.

Óhatatlanul felmerül bennünk is, amikor mások elmennek: Vajon mi marad majd utánunk? Mi az értelme, veleje az életünknek, mit tanulunk? És vajon mit hagyunk örökül másoknak, ami továbbra is élő maradhat? Az, hogy valami maradandót hozzunk létre, csak úgy lehetséges, ha mi magunk tartós értékeket képviselünk, és bennünk élővé válik mindaz, ami képes felülmúlni az idő múlását, a nagy illúziót, a mulandóságot.

Delia Steinberg Guzmánt a filozófia szeretete arra vezette, hogy a bölcseleti tudás, a gyakorlati filozófia átadásának éljen. Egész életében fáradhatatlanul és meggyőződéssel hirdette a filozófia humanista és szellemi értékeit. Több mint 30 könyv és kézikönyv maradt utána. Életműve előtt Mája játékai című kötetének újbóli kiadásával tisztelgünk, amely fellebbenti a fátylat az illúzió természetéről. A szerző ebben a műben 40 fejezeten át különböző erényeket és ideákat jár körül, kendőzetlenül. Ízelítőül, saját szavaival így ír életről-halálról és a fejlődésről:

Idézetek a Mája játékai című könyvből:


„Mája régi, keleti istenség, nevének jelentése: káprázat. A káprázat az a fátyol, amellyel a természet mindent betakar, hogy az emberek ne jöjjenek rá olyan könnyen rejtett törvényeire. Így téveszt meg, csábít el bennünket Mája szépségével és sokszínű játékaival, így segít, hogy letöltsük kiszabott időnket a földön.
A káprázat játszik az érzékszerveinkkel. És mi – többé- kevésbé tudatosan – részt veszünk ebben a játékban. A káprázat nem azt jelenti, hogy amit látunk, az valójában nem létezik. A káprázat játékai valós, de nem tartós dolgokon alapulnak. Ezek az igazságok olyan rövid életűek, mint egy buborék… mint egy illúzió. Mégis, tudatlanságunkban azt hisszük, hogy ezekben a pillanatnyi igazságokban rejlik a mindenség.
Ha törekvéseinket és legszebb reményeinket pusztán Mája játékaira pazaroljuk, akkor szenvedni fogunk. Mindaz, amit szeretünk, kicsúszik a kezünk közül, és vakságunk miatt elveszítjük annak a lehetőségét, hogy meglássuk a tartósabb, a kevésbé csalóka, a halhatatlansághoz közelebb álló dolgokat.”


„Mája és játékai ugyanúgy az élet törvényeinek a részei. Más, ha ismerjük csapdáit, és egészen más, ha igyekszünk ki is kerülni őket. Mája játékának ismerete egyet jelent az ember öntudatra ébredésével. Az, hogy túllépünk Mája játékán, sokkal többet jelent annál, hogy egyszerű filozófusok vagyunk – azt jelenti, hogy elérkeztünk Istenhez, hogy túlléptünk az emberi szinten és annak szükségletein.”
Amíg ezen a fejlődési szinten vagyunk, Mája elválaszthatatlan társként kísér bennünket. Nem pusztán megtéveszteni akar, hanem fátylával és mosolyával meg is akarja szépíteni azokat a nehéz tapasztalatokat, amelyeken mindannyiunknak keresztül kell mennünk, ha tényleg tanulni akarunk. Májában több a könyörület, mint a rosszindulat, és inkább segíteni szeretne, mint fájdalmat okozni. Az embereknek is megvan az a képességük, hogy észrevegyék és megköszönjék a természetnek azokat a törekvéseit, amelyek szebbé teszik életüket.
A titok abban rejlik, hogy úgy kell játszanunk, hogy közben nem felejtjük el: amit teszünk, csupán játék. Fel kell készülnünk a „felnőttkorra”, amikor ahhoz, hogy kiteljesítsük önmagunkat, már nem lesz szükségünk sem játékokra, sem arra, hogy kézen fogva vezessenek bennünket. De addig is el kell fogadnunk gyermeki állapotunkat, és igyekeznünk kell Májával – játékaival, fortélyaival, bűvöletével és csapdáival – szövetkezve növekedni.
Az az érzés, hogy gyorsan múlik az élet, nagyon fontos tapasztalattal ajándékoz meg. A tudás mindenből eltünteti a rosszat és a csúfot. A Tudással Mája játéka az élet sójává válik.

„Az egész természet vissza-visszatérő játékot űz: a nappal és az éjszaka, a Nap és a Hold, a nyár és a tél, az álom és az ébrenlét, a fiatalság és az öregség… Ha minden forog, ha minden visszatér, ha a fák elszáradt ágai újra rügyet bontanak, ha a tenger apályát újból dagály követi, mi, emberek, hogyan vonhatnánk ki magunkat ebből a játékból?
Nincsenek véletlenek. Mája örökös játékot játszik, az ok-okozat törvényével idevonz bennünket, és arra kényszerít, hogy tanuljunk, hogy saját tapasztalatokat szerezzünk. Élhetünk és meghalhatunk vakon, elmerülve Mája játékában…, vagy élhetünk és meghalhatunk úgy, hogy ismerjük a játékszabályokat… Ez saját fejlődési szintünktől függ.”

[Tovább…]



Nálunk történt

A szívben ünnepély

2023 október utolsó hétvégéjén ismét Budapestre látogatott az Új Akropolisz győri zenecsoportja, a Vers-zengetők Együttes és a Léleknyelv művészeti műhely. Az amatőr zenészek és szavalók többek között József Attilától, Kányádi Sándortól, Szabó T. Annától, Reményik Sándortól és Weöres Sándortól készültek egy vagy több költeménnyel. A „Szívben ünnepély” hívószavú est házigazdája, Szabados Éva elmondta, hogy a versek és dalok segítségével a mindennapok forgatagában megállhatunk egy percre, és mintha ünnepre készülnénk, elcsendesíthetjük zakatoló gondolatainkat, cikázó érzéseinket. Így a költészet, és általában a művészet segít, hogy a világ zaja elől visszatérjünk önmagunkba, és szétforgácsolt részeinket ismét egyesítsük, felvértezve magunkat az újabb kihívásokra.

A dalok hol feszes, hol lágy ritmusban hangzottak el, de a változatos versek megkívánták a változatos hangszerelést is. A dallamba foglalt költeményeket a zenészek gitárral, ütőhangszerekkel, dobbal, furulyával és csellóval kísérték, és aki csak hangszert ragadott, dalra is fakadt. Ugyanakkor nemcsak énekszó csendült fel ezen az estén, hiszen a Léleknyelv művészeti műhely tagjai el is szavaltak az emberi értékeket hirdető, az ember és a természet viszonyát feltáró, a szépségről és harmóniáról szóló strófákat.

[Tovább…]
 


Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

Filozófiai filmklub (Chicago, USA)

Chicagóban az Új Akropolisz központjában a hallgatók megtekintették "Az Én évszázada” című BBC sorozat első epizódját, amely bemutatja a PR születését és azt, hogyan manipulálják a segítségével a tömeget. A filmet megtekintve világossá válik, hogy jelenkorunkra nem a sors különös játéka folytán vált szinte egyeduralkodóvá a fogyasztói társadalom eszménye, hanem tudatos tervezés révén. De vajon ez az a világ, amelyben mi magunk élni szeretnénk? A résztvevők a film ébresztette húsbavágó kérdéseket egész este együtt boncolgatták.

K
u
l
t
ú
r
a

Előadás a görög kultúráról (Oszaka, Japán)

Japánban a múlt hónapban a görög kultúrának szenteltek egy estét, különös figyelmet fordítva azokra az ismeretekre, amelyeket az emberiség egyenesen az antik görögöktől örökölt. Az előadáson többek között az ógörög építészet szépségéről és varázsáról, az oszlopépítészet titkairól beszéltek, valamint az aranymetszés szimbolizmusáról. Az esten a hallgatóság jobban megérthette ennek az ősi, lenyűgöző kultúrának a szépségről és harmóniáról alkotott fogalmát, és azt, hogyan sikerült ezt megvalósítani művészetükben.

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

Segítségnyújtás a háborúban (Izrael)

A nemrégiben kirobbant harcokban Izraelben az Új Akropolisz önkéntesei meleg ételt készítettek az éjjel-nappal dolgozó mentőalakulatoknak, étel- és egyéb készleteket gyűjtöttek össze a frontra hívott tartalékosoknak, és temetéseken is részt vettek. „Az aggodalom, a fájdalom és a bánat napjai ezek – írja beszámolójában az egyik önkéntes. – Mi azon vagyunk, hogy a lehetőségeinkhez mérten enyhítsük a körülöttünk lévők szenvedését.” A filozófia iskola hallgatói ezekben a vészterhes időkben is azon munkálkodnak, hogy a gyakorlatban is megmutassák a másoknak nyújtott segítség erejét.

További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven.
 

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

Fotók: pixabay, Új Akropolisz, Flickr

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2023