A filozófia szellemi gyakorlatai

Filozófia Világnapja
Kezdete
2023.11.14. kedd 18:00
Vége
2023.11.14. kedd 20:00
Helyszín
Veszprém, Ruttner Kávézó (Jókai Mór u. 8.)
Részvételi díj
díjtalan

A filozófia szellemi gyakorlatai

előadás, beszélgetés és gyakorlatok a Filozófia Világnapján

A filozófia világnapja az UNESCO kezdeményezésére született, és megünnepléséhez minden évben az Új Akropolisz Filozófiai Iskola is csatlakozik.

„Manapság nagyobb szükségünk van arra, mint valaha, hogy világszerte kölcsönösen megismerjük és megértsük a szellemi hagyományokat, hogy ezzel megszülessen a párbeszéd és a kölcsönös tisztelet a világ népei között. Fordítsunk időt arra, hogy ezen a napon megünnepeljük a filozófia egyetemességét. A bölcsesség szeretete minden kultúrához hozzátartozik, és része az emberiség szellemi örökségének.” (Macuura Koicsiro, az UNESCO volt főigazgatója)

A filozófiát az ókorban életművészetnek tartották: nem korlátozódott csupán a gondolkodásra és a megismerésre, hanem az élet egészét felölelte. Segített a gyakorlójának önmagára eszmélni, a személyiségét formálva továbbfejlődni, és így szabadabb és önazonosabb életet élni. Ez a belső átalakulás szellemi gyakorlatok révén valósult meg lépésről lépésre, amelyek a filozófiai iskolák mindennapjainak szerves részét képezték. Ezek a gyakorlatok ma is aktuálisak és útmutatást adhatnak mindenkinek, aki gyakorlati módszereket keres saját korlátainak tágításához, hogy tudatosabbá, jobbá és boldogabbá válhasson.

Az este során azt a kérdést fogjuk körüljárni, hogy hol és hogyan találhatunk stabil pontokat a mai bizonytalan, változó és sok szempontból válságban lévő világban, és közben kipróbálunk több szellemi gyakorlatot, amelyek évezredek óta a lélek művelésének bevált módszerei.

A részvétel a Filozófia Világnapja alkalmából díjtalan.