2023. március | Összefoglalva: hősiesség

 
Életre szóló filozófia
Mivé válhatok?
BK_fb_event_cover2.png

Filozófiai sorozat

Sorozatunkon az élet lényeges kérdéseit igyekszünk körüljárni Kelet és Nyugat bölcseinek szellemi hagyatékára és a résztvevők tapasztalataira is alapozva.

A sorozat témái három fő téma köré csoportosíthatók:
• Hogyan válhatunk erősebbé, jobbá és boldogabbá?
• Mi kell egy jó közösséghez?
• Hogyan alakítsuk a jövőt?

A témákon túl olyan egyszerű gyakorlatokat is mutatunk, amelyek kapcsolódnak a megismert tanításokhoz és hagyományokhoz, és segítenek természetes képességeink erősítésében, mint például a figyelem, az összpontosítás, az emlékezet, a képzelet, érzelmi folyamataink uralása és az akarat.

Csatlakozz márciusban induló kurzusunkhoz:
• Eger: március 20. hétfő 19:00


További részletek itt.

Létkérdések - A közösségi létről

Filozófiai teaház

Időpont: 2023.03.13. hétfő, 19:00 órától
Helyszín: FILO-Pont, Eger, Törvényház u. 25. fszt. 2.
Részvételi díj: a részvétel díjtalan

Milyen tulajdonságok teszik harmonikusabbá a közösségeket az ókori klasszikus filozófia szerint?
Mennyire akarunk tükörbe nézni egy-egy közös munka során?
A balga és a bölcs között félúton: gyakoroljuk az együttműködést.
Platón, Konfuciusz és Seneca olyan támpontokat adhatnak nekünk, melyek segítségével, belső lépéseinkkel magunkat és környezetünket egyaránt boldogabbá tehetjük.

A boldogságkeresés hatékony módjai

Előadás és beszélgetés

Időpont: 2023.03.17. péntek, 18:00 órától
Helyszín: Műterem Kávézó, Budapest 1084, Tavaszmező u. 19-21.
Részvételi díj: a részvétel díjtalan

A sztoikus filozófia bizonyította már a hasznosságát és jóságát mind az egyének életében, mind társadalmilag. Egyaránt nagyra becsülték a görög poliszok lakói, a Római birodalom polgárai és császárai, a keresztény egyházatyák, a reneszánsz nagyjai, a modern gondolkodók... népszerűsége talán épp a mélységgel párosuló praktikussága miatt máig töretlen.
A nagy kérdés az, hogy hogyan lehetünk boldogok vagy legalábbis boldogabbak. Ha valamihez, akkor ehhez valóban értettek a sztoikusok. Ennek járunk utána és próbáljuk ki néhány gyakorlatukat az előadás és beszélgetés során.


További programjaink országszerte:

Budapest * Eger * Győr * Pécs * Szeged * Székesfehérvár * Veszprém

 

Összefoglalva: hősiesség (Filozófiai konferencia az Új Akropoliszban)

Az Új Akropolisz februárban filozófiai konferenciát szervezett, ahol az előadók a hősiesség témájából készültek különböző nézőpontokból. A programot ötperces összefoglalókkal kezdték a témafelelősök, a résztvevők pedig eldönthették, ki melyik témáról hallana szívesen többet. A 85 érdeklődő ezután 7-8 fős csoportokban beszélgetett, többek között Odüsszeuszról és fiáról, a buddhizmus bódhiszattváiról, a mesehősökről és a filmvászon szuperhőseiről, a rezilienciáról és az önkéntességről.

Az Új Akropolisz KKE magyarországi elnöke nyitotta meg a 2023. február 18-ai filozófiai konferenciát, majd röviden mesélt az antik eposzi hős, Odüsszeusz kalandjairól és a hérosz utazásának mély, szimbolikus jelentéséről. Deák Szilvia elmondta, hogy a héroszok, vagyis a félistenek Platón szerint Erósznak, a szeretet-szerelem istenének köszönhetik eredetüket. Héraklész, Perszeusz és társaik emberpróbáló tetteket hajtottak végre, jellemzően mások szolgálatába állítva erejüket. Az erószi szeretet inspirálja a mitikus, regény- és eposzhősöket, akik saját bőrüket viszik a vásárra, hogy másokon segítsenek, mint ahogy Thészeusz Kréta városáért, Frodó hobbit a Megyéért, Samu Frodóért, Odüsszeusz hazája, Ithaka viszontlátásáért küzdött.

[Tovább…]

dr. Bujáki Márton


2023 A Jin Víz Nyúl éve

Érezzük bár soknak vagy kevésnek mögöttünk álló éveinket, biztos, hogy nem múltak el észrevétlenül. Az idő nyomot hagy rajtunk, nem csupán a hossza, hanem a minősége is, amit hoz és ahogy megéljük. A kínai asztrológia nagy hangsúlyt fektet az idő minőségi jellemzőire, és arra hív, hogy összhangba hozzuk magunkat egy nagyobb, az univerzum ritmusára hangolt rendszerrel. Ha teszünk némi erőfeszítést, akkor ennek a lüktetésével, áramlásával együtt haladva, könnyebbé tehetjük az életünket.

A kínai asztrológiai rendszerben minden évet a Jin és a Jang, az öt Változó Állapot (elem) egyike és a 12 zodiákus egy-egy állatszimbóluma, illetve ezek energiájának (csíjének) összjátéka határoz meg. Tavaly a Jang Víz Tigris évét írtuk, idén pedig beköszöntött a Jin Víz Nyúl éve (nevezik Macskának is, ami kulcsot adhat a Tigrissel való összevetéséhez).

Olvasd el Wágner Mária és Nagy Ildikó összefoglalóját honlapunkon!Nálunk történt
 

Téli meleg alanyi jogon

A tél derekán érezzük igazán, hogy mekkora kincs egy jó meleg kabát vagy egy bélelt lábbeli - és szomorú tény, hogy van, aki enélkül vág neki a hideg hónapoknak. Januári szociális gyűjtőakciónkon épp ezért elsősorban téli öltözetet és tartós élelmiszert kértünk az adományozóktól.

Egyesületünk Központjában hamarosan halomban kezdtek gyűlni a kabátok, pulóverek, sapkák, sálak, pokrócok, ágyneműk és élelmiszeradományok, melyeket önkénteseink folyamatosan válogattak és rendeztek a program két hete alatt. A közös erőfeszítésből látogatóink is kivehették a részüket, hisz a hónapban tartott nyílt napi előadás bevételét is az adománygyűjtés céljára ajánlottuk fel.


Tovább

 

Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

A szimbólumok varázslatos nyelve (Besztercebánya, Szlovákia)

Besztercebányán az Új Akropolisz a szimbólumok izgalmas világába kalauzolta a résztvevőket a filozófia világnapján. A szimbólumok érdekessége nemcsak abban rejlik, hogy megmutatja a különböző kultúrák és történelmi korszakok sokszínűségét, hanem elsősorban a mély jelentésrétegeikben. A hallgatóság az előadáson játékos formában ismerkedhetett meg néhány mítosszal és azok jelképrendszerével. Ezek a történetek egy-egy hős útját mutatják be, és a jelentésrétegek feltárásával megérhetjük, hogy hogyan érhetjük tetten mindennapjainkban a mesék egyetemes érvényű igazságait. Így a régiek tanításának hála – hangzott a záró gondolat – mindenki próbára teheti magát a mindennapok hőseként a saját életében.

K
u
l
t
ú
r
a

A piramisok titkai (Chicago, Egyesült Államok)

Chicagóban az Új Akropolisz telt házas előadást tartott az egyiptomi piramisokról. Az előadó mesélt ezeknek a grandiózus építményeknek a keletkezéséről, arról, hogy vajon hogyan építették fel és mire használták őket. Mindezekről a témákról az évezredek során megannyi elmélet látott napvilágot, amelyeket meghallgatva a hallgatóságban számos kérdés felmerült, így az est pezsgő beszélgetéssel zárult.

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

Önkéntes véradás (Athén, Görögország)

Görögországban az Új Akropolisz tagjai felvették a kapcsolatot az Athéni Általános Kórházzal, és közös erővel tető alá hozták önkéntes véradó akciójukat. A program szervezői „Adj életet – a véredben van!” szlogennel hirdették meg az egész napos alkalmat. A filozófiai iskola véradói elmondták, hogy örömöt okozott nekik, hogy ezzel a csekély erőfeszítést igénylő gesztussal támogathatták rászoruló embertársaik felépülését.

További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven.
 

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

Fotók: Új Akropolisz, Flickr, Pixabay

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2023