2023 A Jin Víz Nyúl éve

Érezzük bár soknak vagy kevésnek mögöttünk álló éveinket, biztos, hogy nem múltak el észrevétlenül. Az idő nyomot hagy rajtunk, nem csupán a hossza, hanem a minősége is, amit hoz és ahogy megéljük. A kínai asztrológia nagy hangsúlyt fektet az idő minőségi jellemzőire, és arra hív, hogy összhangba hozzuk magunkat egy nagyobb, az univerzum ritmusára hangolt rendszerrel. Ha teszünk némi erőfeszítést, akkor ennek a lüktetésével, áramlásával együtt haladva, könnyebbé tehetjük az életünket.

A kínai asztrológiai rendszerben minden évet a Jin és a Jang, az öt Változó Állapot (elem) egyike és a 12 zodiákus egy-egy állatszimbóluma, illetve ezek energiájának (csíjének) összjátéka határoz meg. Tavaly a Jang Víz Tigris évét írtuk, idén pedig beköszöntött a Jin Víz Nyúl éve (nevezik Macskának is, ami kulcsot adhat a Tigrissel való összevetéséhez).

A Tigris évét az újragondolás jellemezte, korábbi, megszokott működésünk megváltoztatása. Gyakran tapasztalhattuk a hirtelen érkező, nagy erejű energiákat, amelyek olykor akár az egész életünket felforgathatták, általuk befejeződött valami, vagy épp valami új vette kezdetét, fizikai és lelki síkon egyaránt.

A Nyúl hasonlóan gyors változásokat hozhat, de kíméletesebben, befogadókészségünkhöz igazodva. Ugyanakkor ha nem vagyunk tisztában saját értékeinkkel és céljainkkal, vagy túlzottan ragaszkodunk életkörülményeinkhez, akkor a változást nehezebben fogadjuk el, és akadálynak, balszerencsének élhetjük meg. Éppen ezért hasznunkra válhat, ha az előttünk álló időszakban lelkileg felkészítjük magunkat a hirtelen váltásokra, és igyekszünk gyakorolni az alkalmazkodást és a rugalmasságot, amelyek a Nyúl alaptulajdonságai ebben a rendszerben, és most alaposan próbára lehetnek téve.

A 12 zodiákus mindegyike egy vagy több Változó Állapot energiáját hordozza, esetünkben a Nyúl a Jin Fa energiáját. A Jin Fához társuló kép egy fűszál, egy lágyszárú növény vagy virág, amely hajlékony, rugalmas, de eltökélten felfelé növekszik. Ilyen hajlékonyságra lesz szükségünk nekünk is. A Nyúl igen diplomatikus, békítő jegy, aki nagyon is tisztában van a céljaival, és kitartóan igyekszik feléjük, de nem erőltetetten, hanem türelmesen, kapcsolatait gondosan építve, ápolva, hiszen tudja, hogy előbb-utóbb odaér. Egy fűszál könnyen elszakad, de egy fűcsomót annál nehezebb eltépni. Nekünk is célszerű gondot fordítani a baráti, családi, munkahelyi és minden egyéb kapcsolatunkra, mert ezek fognak támogatni minket. Ez most nem a magányos szamurájok ideje, hanem közösségeké, az együttműködésé.

A Nyúl kedves, de óvatos állat, ami villámgyorsan reagál a környezetére. Mi is érzékenyebbé válhatunk a minket körülvevők lelki világára: éljünk ezzel a lehetőséggel, legyünk figyelmesek és segítsünk, ha tudunk, akár egy mosollyal, akár odafigyelésünkkel.

Előtérbe kerül az őszinteség és az igazságérzet. Azon kaphatjuk magunkat, hogy szépítjük a kellemetlennek tűnő dolgokat, eltereljük róla elsősorban a saját figyelmünket. Időnként az a legnehezebb, hogy meglássuk, hol is tartunk valójában, érdemeink eltúlzása vagy lekicsinylése nélkül. Az érzékenységünk érzelmi hullámvasútra ültethet fel minket, és akár sértődékenyebbek is lehetünk. Mivel a Nyúl jegy ereje az őszinteség, használjuk ezt arra, hogy elsősorban önmagunknak szelíden és nyugodtan kimondjuk a tényeket, és innen indulva építjük fel a haladásunkat.

A Nyúl nagyon kreatív, tele van ötletekkel. Segít minden alkotó tevékenységet, amellyel például a szépség ideáját ragadjuk meg. Érdemes ezért időt szentelnünk a művészetek gyakorlására, de ezen kívül az önművelésre is, önmagunk képzésére, önismeretre és minden egyébre, amely lelki-szellemi növekedésünket szolgálja. Koncentráljunk a belső életünk fejlesztésére, mert a körülmények alakításában talán kevésbé leszünk hatékonyak. Nem érdemes árral szemben eveznünk, ismerjük fel, hogy mi az, amin nem tudunk változtatni, így több energiánk marad minden olyasmire, ami valóban rajtunk múlik. Az egyik legnagyobb kihívás abban rejlik, hogy felismerjük-e, mikor állítsuk szélnek a vitorlánkat és menjünk együtt az áramlással, és mikor pihenjünk meg. Nem lustaságból vagy dacból, hanem mert nincs itt a cselekvés ideje.

Tevékenységünk eredményességét azzal növelhetjük, ha nem az anyagi érdekeket tartjuk szem előtt, hanem ha közös tevékenységgel, élménnyel kedveskedünk a többieknek.

Ha úgy érezzük, hogy szétszóródik a figyelmünk és nem tudunk összpontosítani, ha tele vagyunk haraggal, sikertelennek érezzük magunkat és nincs kedvünk semmihez, akkor bizonyára nem vettük észre, hogy irányt kellene váltanunk, alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, nem pedig foggal-körömmel ragaszkodni a korábbi formákhoz. Ha elég bátrak vagyunk ahhoz, hogy rugalmasan kövessük az intuíciónkat, akkor a ránk váró lehetőségek busásan megjutalmaznak érte.

Ebben nagy segítségünkre lesz ennek az évnek az „égből érkező” energiája, az úgynevezett Égi Cselekvő, amely esetünkben a Jin Víz, ami mindig azt az erőt testesíti meg, amely a megnyilvánulás formái mögött van, amely „leáramlik” és a megvalósulást keresi.

A Jin Víz a Változó Állapotok körforgásának „legjinebb” eleme. A kínai asztrológia előszeretettel használ természeti analógiákat, hogy közelebb hozza a megértésünkhöz egy-egy elem jellegzetességeit. A Jin Víz lágy, akár egy patak, finom, akár a pára, benne van mindenben, mint éltető víz, miközben elrejti a távolabbi célt, akár a köd vagy a felhő. Vagyis a Jin Víz ellentmondásos lehet, ahogy például a köd egyszerre van jelen mindenütt, mégis eltakar, kifürkészhetetlenné teszi a környezetet. Épp ezért ebben az évben is fontos arra koncentrálnunk, ami „az orrunk előtt” van. „Hozzuk le” a mai napot jólesően, eredményesen. Nem szükséges végletekbe menő latolgatásokba bocsátkozni a hosszú távú hatásokról, vagy a nagy célokról. Most valósítsuk meg azt, amit a mai nap kíván tőlünk. És akkor – Ani írnok szavaival élve – „ha mindennap a magad építette úton jársz, ott leszel, ahol lenned kell”.

Ez is összhangban van a Nyúlnál korábban említett tanáccsal, vagyis jobb, ha most az elképzeléseinket hangoljuk össze az eseményekkel, és eldöntjük, hogy együtt áramlunk-e vele, vagy kiszállunk és pihenünk egy kicsit. Fontos azonban, hogy ha lehet, ne tehetetlenül sodródjunk az árral, az most sem visz jó irányba bennünket. Engedjük oda az evezőlapáthoz a saját természetünket, találjuk meg saját utunkat. A Jin Víz is segít ebben, és bár a korábban említett változások „kirángathatnak” belső munkánkból, ilyenkor azonban kamatoztathatjuk környezetünk javára, amit addigra elértünk magunkban.

Ebben bátran hagyatkozhatunk a Jin Víz által felerősített intuíciónkra: hallgassunk a szívünkre, a megérzéseinkre, vagy figyeljünk magunk körül azokra, akik ebben élen járnak, és barátkozzunk meg ezzel a működéssel. A magunkkal szembeni őszinteség itt is hasznunkra válik, és nem fogjuk összekeverni az inspiráló megérzéseket a kifogásokkal vagy az akadályok elkerülésével. Ha a megérzéseinkben, intuíciónkban felbukkanó ideális vagy tökéletes kép, vagy működés esetleg túl távol esne a valóságtól, akkor itt a lehetőség, hogy megpróbáljuk valahogy „a valóságra alkalmazni” és kitalálni, hogyan közelíthetnénk a kettőt egymáshoz, vagyis hogyan lehetne jobbítani mindazon, ami körülvesz bennünket.

A Jin Víz és a Nyúl fő csíje (a Jin Fa) alapvetően egyaránt szelíd, nyugodt, ugyanakkor céltudatos, őszinte, belül élő, rendkívül kreatív, ötletgazdag és életközeli elemek. Talán itt az idő, hogy az elmúlt évek rendkívüli feszítettsége és fokozott tempója után átadjuk magunkat a céljainkért végzett türelmes, kapkodás nélküli munkának, miközben örömmel kapcsolódunk az Élet áramlásához kívül és belül.

Bátor áramlást kívánunk!