2023. január | Fiatalító szépészeti beavatkozás

 
Életre szóló filozófia
Mivé válhatok?
BK_fb_event_cover2.png

Filozófiai sorozat

Sorozatunkon az élet lényeges kérdéseit igyekszünk körüljárni Kelet és Nyugat bölcseinek szellemi hagyatékára és a résztvevők tapasztalataira is alapozva.

A sorozat témái három fő téma köré csoportosíthatók:
• Hogyan válhatunk erősebbé, jobbá és boldogabbá?
• Mi kell egy jó közösséghez?
• Hogyan alakítsuk a jövőt?

A témákon túl olyan egyszerű gyakorlatokat is mutatunk, amelyek kapcsolódnak a megismert tanításokhoz és hagyományokhoz, és segítenek természetes képességeink erősítésében, mint például a figyelem, az összpontosítás, az emlékezet, a képzelet, érzelmi folyamataink uralása és az akarat.

Csatlakozz országszerte induló kurzusunkhoz:
• Veszprém: január 24. kedd, 18:00
• Buda: január 24. kedd, 18:30


További részletek itt.

Új év - nehézségek vagy hősi kaland?

Beszélgetés gyakorlatokkal

Időpont: január 18. szerda, 18:00 órától
Helyszín: FILO-Pont, Győr, Kálóczy tér 15.
Részvételi díj: 1500 Ft, kedvezménnyel (diákok, nyugdíjasok, pedagógusok, álláskeresők): 800 Ft

- A jó kezdetben rejlő lehetőségek
- Megmászni vagy kikerülni – önismeret a próbák során
- Honnan meríthetünk erőt a nehézségek legyőzéséhez?

Az év kezdete kiemelt pont, amikor egyszerre tudunk visszafelé tekinteni és előre, hogy a múlt tapasztalataira építve egy jobb jövőt formálhassunk. Ebben a folyamatban meghatározó szerepet játszik a nehézségeinkhez fűződő viszonyulásunk. Felismerjük-e, hogy miből fakadnak? Mit tegyünk velük? Amikor pedig sok mindennel kell megküzdenünk egyszerre, akár hónapokon, éveken át, akkor nélkülözhetetlenné válik, hogy rátaláljunk belső erőforrásainkra.

Végül feldolgozzuk-e, ha túljutottunk egy nehézségen, akár kudarcot vallottunk, akár győztünk? Mert ez lesz a biztos alap a következő próbánkban.

Gaia - mítosz és valóság

Előadás és beszélgetés gyakorlatokkal

Időpont: január 28. szombat, 17:00 órától
Helyszín: Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8.
Részvételi díj: 1500 Ft, kedvezménnyel (diákok, nyugdíjasok, pedagógusok, álláskeresők): 700 Ft

A Föld, a természet a mai napig minden életszükségletünk forrása. Lakóhelyünk, otthonunk, melyen számos más fajjal osztozunk.

Sokáig természetesnek vettük a létezését, és csak anyagi erőforrásként tekintettünk rá. Lassan felismerjük, hogy jóval több ennél: Béke, szépség, szeretet és bölcsesség lakozik benne, amely testünket és lelkünket is táplálja. Földanya, az élet forrása, ahogy a régi természeti népek tekintettek rá.

Lassan, de talán még épp időben, újra felismerjük ezt. Szükségünk van rá, és szüksége van ránk, és talán rálépünk az útra, hogy újra tisztelettel, hálával és szeretettel forduljunk felé. Ezen a délutánon ehhez az úthoz kaphatunk támogató gondolatokat és tapasztalatokat.


További programjaink országszerte:

Budapest * Eger * Győr * Pécs * Szeged * Székesfehérvár * Veszprém

 

Fiatalító szépészeti beavatkozás

Hallani róla, hogy mind gyakrabban adnak rokonok, barátok egymásnak ajándékba szépészeti beavatkozásokat. Zakatol az iparág, ahogy egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítunk a kinézetnek, és így egyre többet adunk a látszatra. Ma már húszas éveikben járó influenszerek is reklámoznak botoxot, szájfeltöltést. Elterjedt a hangzatos „fiatalító plasztika” kifejezés, és olvasni „fiatalító injekcióról”, „arc- és nyakfiatalító műtétről” stb. A ráncokat előcsalogató negyedik vagy ötödik X helyett pedig ma már harmadik X-ről is beszélnek, mintha túl lenne élete virágán az, aki idestova betöltötte a harmincat.

Persze nem vitás, hogy ahol a kinézetet a divat diktálja, vannak, akik a számukra meghatározó élet- és munkaterületeken könnyebben érvényesülnek, ha együtt sodródnak ezzel az árral. Jellemző, hogy azok a színészek, TV-s személyiségek, modellek, akiknek a megélhetése nagyban függ attól, hogy hogyan néznek ki, kés alá fekszenek. Csakhogy közben szép számmal akadnak köztük olyanok is, akik emiatt elvesztik egyedi arcvonásaikat, és idővel már csak nyomokban emlékeztetnek régi önmagukra. Többek között azért – milyen figyelemfelhívó jelenség! –, mert elveszítik a mosolyukat, és már csak valamiféle vicsorgással tudják kimutatni derűjüket.

[Tovább…]

dr. Bujáki Márton – Héjja EditNálunk történt
 

Mit adhatnak nekünk a szimbólumok?

Az Új Akropolisz pécsi filiáljában 2022 novemberének utolsó hetében előadással egybekötött kézműves programot tartottak a szimbólumokról. A program apropóját az UNESCO által hirdetett filozófia világnapja adta, melyhez az Új Akropolisz világszerte csatlakozott. A sorozat égisze alatt szervezett programok fókuszában a filozófia embert formáló hatása áll, valamint az a törekvés, hogy a szunnyadó képességeink kibontakoztatása révén toleránsabb, együttműködőbb emberi kapcsolatokat és társadalmat teremthessünk. Tovább

Visszatérő szimbólumok a mesékben, mítoszokban

A filozófia világnapján Budapesten Bernát Ottilia és Bodonovits Regina tartottak előadást a mesék szimbolikus nyelvéről. A programon sorra vettek számos olyan jelképet, amelyek a különféle kultúrák történeteiben, mítoszaiban egyaránt megjelennek. Ha felfedezzük, mit is jelentenek az időn és téren át más-más népeknél ugyanúgy fellelhető, akár olyan egyszerű szimbólumok, mint a hegy, a fa, a folyó, a kút, a forrás vagy a madár, meglelhetjük, mi az, ami minden emberben közös, a különbözőség ellenére. Tovább

Kulcsok az Élet szabadulószobájához

2022 végén az Új Akropolisz KKE tagjai Platón Barlanghasonlatának feldolgozásából készült élményszínházzal és szabadulójátékkal várták az érdeklődőket Győrben a filozófia világnapja alkalmából. A Kálóczy tér 15-ben a 11 fős hallgatóságnak először versrészletekkel, hangeffektekkel és képekkel segítettek a szervezők, hogy átélhessék, milyen is lehet a mítosz szereplőiként leláncolva élni. Ezután játékos formában azonosíthatták be önmagukban a résztvevők a platóni 4 erényt: a mértékletességet, a bátorságot a bölcsességet és az igazságosságot. Ezeket a fogalmakat a játékvezetők kirakóssal, a hétköznapi életből vett színészi szösszenetekkel, vagy épp a közönséget is megmozgató dramatikus játékokkal tették gyakorlatiassá és befogadhatóvá. Tovább

 

Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

A lélek szimbólumai (Bulgária)

Bulgáriában az Új Akropolisz tagjai előadással egybekötött workshopot tartottak a filozófia világnapján. Az egész estés program két részből állt. Először az előadó bemutatta, hogy a különböző antik kultúrákban hogyan ábrázolták az emberi lelket. Az egyiptomi, görög, kínai stb. szimbólumok megismerését követően a résztvevők megrajzolták saját lelkük szimbólumát. Ezzel nemcsak kreativitásukat és képzelőerejüket gyakorolták, de azon is elmerengtek, legbelül milyen értékeket tudnak magukénak, és ha a szívükbe néznek, milyen célokat szeretnének megvalósítani.

K
u
l
t
ú
r
a

„Az árnyék” – filozófiai színmű (Almería, Spanyolország)

Az Új Akropolisz almeríai társulata színre vitte Hans Christian Andersen „Az árnyék” című történetét. A drámában lehull a lepel az emberről mint utazóról, aki az életében az eleve elrendeltség és a szabadság között ingadozik. A mű végére a főszereplő megérti, hogy a sors meghatározza, kik vagyunk és honnan jöttünk, azonban azt, hogy mivé válhatunk, az már szabad döntéseink és cselekedeteink függvénye. A színdarab spanyol nyelven ezen a linken megtekinthető.

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

Újrahasznosítás kezdőknek (Panama)

Az Új Akropolisz önkéntesei előadást tartottak arról, hogy elromlott, elkopott, lecserélt mindennapi használati tárgyainkat hogyan hasznosíthatjuk újra, illetve hogyan élhetünk gazdaságosabban a közüzemi és egyéb szolgáltatásokkal. Ha megtanuljuk, hogyan csökkentsük hulladékunkat és hogyan használjunk kevesebbet a természeti erőforrásokból, ezzel rengeteg energiát megspórolhatunk. A tudatos életvitel és a mértékletesség jó hatással van az egészségünkre, anyagilag is előnyös és környezetünk tisztán tartásában is sokat segít.

További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven.
 

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

Fotók: Új Akropolisz, Flickr

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2023