Mit adhatnak nekünk a szimbólumok?

Esemény típus
Előadás gyakorlatokkal
Időpont
Helyszín
az Új Akropolisz pécsi központja, Pécs, Ferencesek utcája 24.

Az Új Akropolisz pécsi filiáljában 2022 novemberének utolsó hetében előadással egybekötött kézműves programot tartottak a szimbólumokról. A program apropóját az UNESCO által hirdetett filozófia világnapja adta, melyhez az Új Akropolisz világszerte csatlakozott. A sorozat égisze alatt szervezett programok fókuszában a filozófia embert formáló hatása áll, valamint az a törekvés, hogy a szunnyadó képességeink kibontakoztatása révén toleránsabb, együttműködőbb emberi kapcsolatokat és társadalmat teremthessünk.

Az előadás a szimbólumok filozófiai megközelítésére helyezte a hangsúlyt. Az előadó kifejtette, hogy mindezek olyan szándékosan megkomponált képek, amelyek ideákat, örök érvényű tanításokat hordoznak magukban. Nem pusztán közmegegyezésen alapuló jelek, mint például egy T betű a gépkocsik hátulján. Egy-egy szimbólum gyakran egy egész folyamatot, utat jelenít meg, melynek célját is magában foglalja, ahogy például tanítvány jelképező az egyiptomi szkarabeusz bogár.

A tanítvány életmódját azért kapcsolták össze a ganajtúróéval, mert ez a bogár fáradhatatlanul görgeti maga előtt a petéit rejtő a galacsint, egészen addig, míg az tökéletes gömb formát nem kap. Amikor ez sikerül, a szkarabeusz kibontja szárnyait és felrepül a magasba. Aki önmagát folyamatosan formálja, ugyanezzel a türelemmel tökéletesíti önmagát. A tanítvány az az ember, aki képes a fejlődés ideáját megtestesíteni, magát a szellem erejével átalakítani. Ahogyan munkája révén megerősödik és egyre tisztábbá és harmonikusabbá válik, már őt sem köti meg az anyagi lét. Hogy mindez ne merüljön feledésbe, az előadás után mindenki megfesthette saját szkarabeusz medálját, hogy emlékeztethessen a valamennyiünkben meglévő, kibontakoztatásra váró képességekre és lehetőségekre.

Előadó
Szerző