2023. június | Tévedni emberi dolog

 
Létkérdések - Kard a kőben

Filozófiai teaház

Időpont: 2023.06.02. péntek, 19:00 órától
Helyszín: FILO-Pont, Eger, Törvényház u. 25. fszt. 2.
Részvételi díj: 1000 Ft, kedvezménnyel 700 Ft

Az Artúr mondakör szimbólumaiból indulunk, hogy jobban megértsük, hogyan tudunk összhangot teremteni önmagunkban és környezetünkben. Milyen folyamatok segítenek és milyen döntéseink akadályoznak abban, hogy része lehessünk a Kerekasztal egységének? Gyakorlatokkal, beszélgetésekkel tarkított esténken egy bögre tea mellett találkozunk!

Szívünk a lelkünk otthona

Előadás gyakorlattal

Időpont: 2023.06.05. hétfő, 19:00 órától
Helyszín: Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8.
Részvételi díj: 1500 Ft, kedvezménnyel 700 Ft

A legtöbb klasszikus kultúrában a Szív nem pusztán egy vérpumpa, a Szívet a lélek lakhelyének tekintették. A hagyományos kínai orvoslásban ő a Császár, aki bölcs uralkodóhoz hasonlóan irányítja életünket, beleértve testi és érzelmi működésünket is.
Megmutatjuk, hogy egy viszonylag egyszerűen elvégezhető légző- és koncentrációs gyakorlat segítségével hogyan hozhatjuk szívünket az összhang állapotába. És talán az is kiderül, hogyan hallhatjuk meg lelkünk hangját, a hangtalan hangot, ahogy azt a tibeti beavatottak nevezték.

A szívben ünnepély

A Vers-zengetők együttes élőzenés verses estje

Időpont: 2023.06.08. csütörtök, 19:00 órától
Helyszín: FILO-Pont, Győr, Kálóczy tér 15.
Részvételi díj: 1500 Ft, kedvezménnyel 1000 Ft

A versek, dalok szabadulógyakorlatok a léleknek. Kiemelnek a mulandóságból, a mindennapokból, amelyekben kicsorog kezünkből az idő. Ünnepet teremtenek a szívben, csendes ceremóniát, amely békével és reménnyel, bátorsággal és elveszíthetetlen örömmel tölti el a Figyelőt, megragadva az örök pillanatot.

FiloChat - Felnőtté válni

Felnőttem! De felnőtt is vagyok?

Időpont: 2023.06.09. péntek, 18:00 órától
Találkozó: Partisan cafe & bar, Pécs, Széchenyi tér 15.
Részvételi díj: a részvétel díjtalan

Korunkban minden 18. életévét betöltött személyt automatikusan felnőttnek tekintünk, ezzel együtt választópolgárnak, aki szavazhat, jogokkal rendelkezik, egyedül nyithat bankszámlát és köthet szerződéseket, éppen ezért felelősségre vonható minden téren… és mindezt függetlenül attól, hogy milyen nevelést kapott, milyen környezetben nőtt fel, milyen értékrendet vall. Mindez eleve „jár” mindenkinek. Valóban ennyi lenne felnőtté válni?

FILO-Café – A lelki nyugalomról (Epiktétosz lélekterápiája alapján)

Előadás és beszélgetés

Időpont: 2023.06.30. péntek, 18:00 órától
Találkozó: Műterem Kávézó, Budapest 1084, Tavaszmező u. 19-21.
Részvételi díj: a részvétel díjtalan

Epiktétosz nyolc lépésre bontja le az élethelyzettől a végső, "boldognak vagy szerencsétlennek érzem-e magam" érzelemig vezető utat. Megmutatja, hogy e lépések közül valójában két helyen tudunk hatékonyan beavatkozni ahhoz, hogy a végén boldogok legyünk. Ha ezt nem ismerjük fel és nem avatkozunk be időben a megfelelő helyeken és módon, akkor csak a körülményeken fog múlni, hogy szerencsétlennek vagy boldognak érezzük-e magunkat a végén.


További programjaink országszerte:

Budapest * Eger * Győr * Pécs * Szeged * Székesfehérvár * Veszprém

 

Tévedni emberi dolog

Ki ne hallotta volna már ezt az elcsépelt mondást! És ki venné komolyan? Az ilyen hangzatos mondásokkal az a baj, hogy már a könyökünkön jönnek ki és legyintünk rájuk. Csak elütjük vele, ha elrontottunk valamit.

Így megyünk elébe, hogy elmarasztaljanak egy baklövésünkért. Hellyel-közzel elismerjük ugyan, hogy valami nem sikerült túl fényesen, de le is pattintjuk, mondván: „van ilyen”, „mindenkivel előfordul”, „csak az nem hibázik, aki nem dolgozik”. A viccelődés időnként be is válik, lelkünk mégsem könnyebbül meg. Több okból sem. A hiba, tévedés észlelésétől sokakban eleve megnyomódik a „hárítás” feliratú gomb, hiszen vegyes tapasztalatokat idézhet fel, például valamilyen korábbi büntetést, megszégyenülést.

De arra is kellemetlenül emlékeztethet, hogy egyes dolgokban nem állunk a helyzet magaslatán: vannak szép számmal hiányosságaink. Így amikor botlásainkat közszájon forgó frázisokkal elintézzük, érintetlenül hagyjuk a hibát. Mintha csak tabu lenne. Ez azonban nem visz tovább. Ha tévedéseink kapcsán szeretnénk magunkat jobban érezni a bőrünkben – és miért ne szeretnénk jobbá válni, nem szenvedni tovább a saját hibáink miatt? –, nyilvánvalóan másfajta viszonylásra lenne szükségünk. Talán több elfogadásra is.

[Tovább…]

Héjja Edit



Nálunk történt
 

Sakkjátszma Ardzsuna szemével – avagy a belső, lelki küzdelmekről

Egy újabb lélekemelő beszélgetésen vehettek részt azok, akik 2023. május 19-én összegyűltek a budapesti Műterem Kávézóban. A hallgatóság mindennapi döntéseink nehézségeiről folytatott eszmecserét, valamint arról, mi segíthet bennünket a helyes választásban.


Felvezetésképpen az esemény házigazdája, Apáti János, az Új Akropolisz Filozófiai Iskola instruktora egy indiai eposzról, a Mahábháratáról mesélt a hallgatóságnak. Az összefoglaló segített a jelenlévőknek képet alkotni egy ősi csatáról és annak főszereplőjéről, Ardzsunáról. A történet szerint a háborúnak hatalmas tétje volt, hiszen a hős nemcsak saját életéről döntött, hanem az egész akkori társadalomról. Ha megfújja a kürtöt, csatát indít saját rokonai, barátai ellen, ha meghátrál, veszni hagyja mindazt, amiért élnie érdemes. A csatamezőn állva Ardzsuna elbizonytalanodott, és már-már visszavonulót fújt volna, amikor Krisna, a bölcs tanítani kezdte.

Ez az eposz megmutatja, hogy a különböző élethelyzeteink hogyan állítanak bennünket döntés elé, mintha állandó sakkjátékot játszanánk.


Tovább

Városnéző séta a fővárosban

Az Új Akropolisz természet- és kultúrtörténeti sétát tartott a főváros egyik emblematikus helyszínén, a Világörökség részét képező Gellért-hegyen. A hegy huszadik éve helyszíne az egyesület Föld-napi városszépítő akcióinak, így a rendszeres környezettisztítás, területrendezés és az évelő növények ültetése mellett az önkéntesek idén a terület értékeinek felfedezésére hívták az érdeklődőket. A kilenc állomásból álló, háromórás kiránduláson a résztvevők megismerkedhettek a meleg vizű gyógyforrásokban gazdag környék helytörténetével, valamint geológiai és természeti adottságaival is. A séta a Filozófusok kertjében ért véget, melyet a szoborcsoport alkotója: „Egymás jobb megértéséért” hívott életre. Az ehhez vezető út a megismeréssel megértéssel kezdődik, ami felé ezzel a kis sétával is megtettünk néhány lépést.

Tovább

 

Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

Előadás a természet törvényeiről (Bulgária)

Bulgáriában filozófiai előadást tartottak a természet hét törvényéről. Az Új Akropolisz központjában az előadó a természetfilozófia azon ágáról beszélt, amely szerint a Földet és a saját életünket ugyanazok az alapvető törvények irányítják, így önmagunk és környezetünk jobb megismerése kölcsönösen hatnak egymásra. Ha jobbá és szebbé tesszük belső környezetünket, ez jó hatással lesz a tágabb ökoszisztémára, és fordítva.

K
u
l
t
ú
r
a

Hüpatia, a tudós és filozófus (Belgium)

Belgiumban előadást tartottak az ókori Hüpatiáról, a tudomány- és filozófiatörténet egyik legkiemelkedőbb női alakjáról. A tudóst az antik Alexandria neves értelmiségijeként tartották számon, matematikai és filozófiai tanításai korának legnagyobb elméit inspirálták. Ezen az előadáson az Új Akropolisz instruktorai bemutatták Hüpatia életét és munkásságát, a résztvevők pedig közösen arról elmélkedtek, hogy a történelem kiemelkedő nőalakjai mennyiben járulhattak hozzá a nemek közötti egyenlőség eléréséhez.

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

Környezetvédelem az egész világon

Az Új Akropolisz a világ minden táján különböző programokkal ünnepelte meg az idei Föld napját. A földrészeken átívelő környezetvédelmi akción számos országban természetvédelmi programot, szemétszedést, környezettudatos életmódot népszerűsítő előadást és workshopot tartottak. A többek között Montenegróban, Olaszországban, Németországban, Bulgáriában, Ausztriában, Szlovéniában, Szlovákiában, Lengyelországban, Tajvanon, Indiában, Ausztráliában és az Egyesült Államokban szervezett programokról itt olvashatunk részletesen angol és spanyol nyelven.

További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven.
 

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

Fotók: Új Akropolisz, Flickr, Pixabay

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2023