Szívünk a lelkünk otthona

Előadás gyakorlatokkal
Kezdete
2023.06.05. hétfő 19:00
Vége
2023.06.05. hétfő 20:30
Helyszín
Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8.
Részvételi díj
1500 Ft, kedvezménnyel 700 Ft
Kedvezmény
Diákok, nyugdíjasok, pedagógusok, álláskeresők részére, valamint egyesületünk tagjai számára

Szívünk a lelkünk otthona

Előadás gyakorlattal

A legtöbb klasszikus kultúrában a Szív nem pusztán egy vérpumpa, a Szívet a lélek lakhelyének tekintették. A hagyományos kínai orvoslásban ő a Császár, aki bölcs uralkodóhoz hasonlóan irányítja életünket, beleértve testi és érzelmi működésünket is.
 
Szívünk emlékeink lakhelye is, és az ő segítéségével tudunk összhangba kerülni saját belső valóságunkkal.
 
Azt mondják, ha valamilyen érzelmi csapás éri az embert, összeszorul a szíve. Bizonyos fajta lelki görcs hasonló állapotot idéz elő a szívben, így az nem tudja a lelket "befogadni", nem hallja a lélek hangját, elveszti a kapcsolatát égi otthonával és így nem tud megfelelően működni.
 
Tudományos kutatásokkal is igazolható, hogy szívünk inkább tekinthető az ember központjának, mint az agyunk. Kimutatható, hogyan hat a szívünk az agyunkra, ami az ideg- és hormonális rendszeren keresztül irányítja és szabályozza testi működéseinket.
 
Ha egészséges szívveréseink ritmusát zenei hangokká alakítjuk, az így megzenésített szívműködés leginkább egy barokk orgonamű harmonikus dallamára emlékeztet.
 
A megfelelő keretek közötti harmonikus szívműködés ráadásul jótékony hatással van a körülöttünk élőkre is, legyen szó növényekről, állatokról vagy embertársainkról.
 
Megmutatjuk, hogy egy viszonylag egyszerűen elvégezhető légző és koncentrációs gyakorlat segítségével hogyan hozhatjuk szívünket az összhang állapotába.
 
És talán az is kiderül, hogyan hallhatjuk meg lelkünk hangját, a hangtalan hangot, ahogy azt a tibeti beavatottak nevezték.