2023. április | Idegen? Csak amíg meg nem ismered

 
Életre szóló filozófia
Mivé válhatok?
BK_fb_event_cover2.png

Filozófiai sorozat

Sorozatunkon az élet lényeges kérdéseit igyekszünk körüljárni Kelet és Nyugat bölcseinek szellemi hagyatékára és a résztvevők tapasztalataira is alapozva.

A sorozat témái három fő téma köré csoportosíthatók:
• Hogyan válhatunk erősebbé, jobbá és boldogabbá?
• Mi kell egy jó közösséghez?
• Hogyan alakítsuk a jövőt?


További részletek itt.

Human

Filmvetítés és beszélgetés

Időpont: 2023.04.14. péntek, 17:00 órától
Helyszín: FILO-Pont, Eger, Törvényház u. 25. fszt. 2.
Részvételi díj: a részvétel díjtalan

A film a leglényegesebb kérdésekre keresi a válaszokat.

Mi volt a legnehezebb? Mi volt a legszebb az életedben? Mi a szeretet? Hogyan éled meg a próbákat? A válaszok őszinték és sokszínűek. Ahogy a bőrszín is: az interjúalanyok több kontinensről, eltérő tapasztalatokkal szólnak. Ettől olyan Egységet idéz fel bennünk, melyet csak a Lélek ért. Időn és téren át összekapcsolja az embert az emberrel, nyitja a szíveket, önmagában a szemlélőt, hallgatót is megértőbbé varázsolja.

FILO-Café: A természet 7 törvénye

Előadás és beszélgetés

Időpont: 2023.04.20. csütörtök, 18:00 órától
Helyszín: FILO-Pont, Győr, Kálóczy tér 15.
Részvételi díj: a részvétel díjtalan

Hogyan működhetünk újra együtt a természettel? Sok életterületünkön már nagyon eltávolodtunk tőle, aminek komoly következményei vannak. Hogyan segítheti jobbá tenni az életünket a 7 törvény rendszere? Vajon a természetben található kulcsok a lelkünk zárjait is kinyitják? Összekapcsolható-e a lelki fejlődésünk az életben végzett tevékenységeinkkel?

Együtt a tisztaságért a Gellért-hegyen

Természetvédelmi akció

Időpont: 2023.04.22. szombat, 09:00 órától
Találkozó: Gellért püspök szobránál
Részvételi díj: a részvétel díjtalan

A legnagyobb filozófusok nemcsak szellemi magaslatokra törtek, hanem a tettek mezejére is léptek. Április 22–én viszont csak Gellért püspök szobráig kell felmásznod, hogy velünk ünnepeld a Föld napját ültetéssel, szemétszedéssel vagy ároktisztítással.

Az akciót a Főkerttel együttműködésben szervezzük.

TOVÁBBI TERMÉSZETVÉDELMI AKCIÓINK A FÖLD NAPJÁN ORSZÁGSZERTE:

• A mi Földünk: ismerd meg amit ad, tedd meg, amit kér (Eger)
• Séta Gaia kertjében (Szeged)
• Tisztító séta a Mecsekben (Pécs)
• Tisztítsuk meg együtt a Séd-patak völgyét! (Veszprém)
• Ki a természetbe! S ha már ott vagyunk, tegyünk is érte! (Győr)


További programjaink országszerte:

Budapest * Eger * Győr * Pécs * Szeged * Székesfehérvár * Veszprém

 

Idegen? Csak amíg meg nem ismered

Az elmúlt években egyre inkább beleivódott a szóhasználatunkba egy kifejezés: az idegenség fogalma. „Idegen ez a helyzet”, „idegenkedem tőle”, „nem kedvelem az idegeneket”, „egyre nagyobb méreteket ölt az elidegenedettség” és így tovább.

Végső soron olyasmire használjuk, ami távol áll tőlünk: akár azért, mert teljesen hidegen hagy, akár mert nem is nagyon találkoztunk még ehhez hasonlóval, és nem tudjuk, hogyan viszonyuljunk, vagy netán ellenérzést táplálunk iránta, és így nagy ívben kerüljük.

Ahogyan szavakba öntjük ezt a viszonyulást, egyvalami azonnal kiviláglik belőle: nincs kötődésünk a dologhoz, amire mondjuk. Nem társul hozzá sem rokonszenv, jó benyomás, pozitív érzület, sem pedig kíváncsiság, érdeklődés és a megismerhetőség képzete.

A legtöbbünkkel bizonyára megtörtént már, amikor úgy viseltettünk valami vagy valaki iránt, hogy helyből elutasítottuk. Úgy voltunk vele, hogy teljesen kizárt, hogy belemenjünk a helyzetbe – tőlünk az idegen – vagy hogy közel engedjünk magunkhoz egy ismeretlent…

[Tovább…]

Héjja EditNálunk történt
 

A boldogságkeresés útjai

2023. március 17-én az Új Akropolisz Filozófiai Iskola arról az embert évezredek óta foglalkoztató, örök talányról tartott előadást, hogy vajon hogyan lelhetünk rá boldogságunk kulcsára. A Budapesten, a 8. kerületi Műterem kávézóban megrendezett FiloCafén a kb. 30 résztvevő is hozzászólt a témához. A pezsgő beszélgetésen olyan megmozgató, elgondolkodásra késztető kérdések merültek fel, mint hogy mi az emberhez méltó boldogság, baj-e, ha olykor nem érezzük magunkat boldognak, vagy eldönthetjük-e, mitől tesszük függővé boldogságunkat.

A filozófiai kerekasztal-beszélgetéssel egybekötött előadáson Apáti János, az Új Akropolisz instruktora mesélt arról, hogy az emberiség egész történelme során a nagy gondolkodókat is foglalkoztatta, hogyan érhető el a boldogság. Olyan érték ez, amire minden ember vágyik, de kevesen vannak, akik valóban boldognak neveznék önmagukat. Valami mindig hiányzik hozzá, és amikor úgy gondoljuk, hogy elértük, az eredmény mégsem tűnik sem teljesnek, sem véglegesnek.


Tovább

 

Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

Filozófiai nőnap (Chicago, USA)

A chicagói Új Akropolisz tagjai filozófiai előadással ünnepelték meg a nemzetközi nőnapot. Az előadók az ókori görög mitológia négy női archetípusát – Aphroditét, Athénét, Démétért és Hérát – vették górcső alá. Meséltek az istennőkhöz kapcsolódó mítoszokról és a szimbolikájukról, miközben a résztvevők a művészet nyelvén megtapasztalhatták, hogyan fejleszthetik ki vagy erősíthetjük meg magunkban ezeknek az archetípusoknak az erényeit, erőit.

K
u
l
t
ú
r
a

Művészet, tudomány, filozófia (Nyizsnyij Novgorod, Oroszország)

Az Új Akropolisz egyik oroszországi központja idén is megrendezte éves, több napon átívelő művészeti fesztiválját. Az esten valamennyi résztvevő előadhatott valamit, így sorra váltották egymást a verses, drámai, énekes és táncos produkciók. A második napon felkeresték Nyizsnyij Novgorod városi galériáit és múzeumait, hogy jobban megismerkedhessenek a kortárs és klasszikus művészettel. A programsorozat zárásaként interaktív előadást rendeztek arról, hogyan valósul meg a rezonancia elve és a harmónia törvénye a zenében, és hogy filozófiai szemszögből a fizika ismerete hogyan segít bennünket hozzá, hogy teljes életet éljünk.

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

Egy falat étel és néhány kedves szó (Tel-Aviv, Izrael)

Az Új Akropolisz tel-avivi központja környékén rengeteg a nehéz szociális helyzetben élő család, és sokan kényszerülnek az utcára. A központ az iskola legfiatalabb hallgatóival márciusban felállított egy standot, ahol megismerkedhettek a helyiekkel, akiket forró itallal és étellel kínáltak. A résztvevők elmondása szerint ez remek alkalom volt a kapcsolatteremtésre. Az itt lakók meséltek életkörülményeikről, és jólesett nekik még ez a kis törődés is, amely amilyen csekély erőfeszítést igényelt, annál gazdagabb élményt jelentett az önkénteseknek.

További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven.
 

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

Fotók: Új Akropolisz, Flickr, Pixabay

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2023