A boldogságkeresés útjai

Esemény típus
Előadás beszélgetéssel
Időpont
Helyszín
Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8.

2023. március 17-én az Új Akropolisz Filozófiai Iskola arról az embert évezredek óta foglalkoztató, örök talányról tartott előadást, hogy vajon hogyan lelhetünk rá boldogságunk kulcsára. A Budapesten, a 8. kerületi Műterem kávézóban megrendezett FiloCafén a kb. 30 résztvevő is hozzászólt a témához. A pezsgő beszélgetésen olyan megmozgató, elgondolkodásra késztető kérdések merültek fel, mint hogy mi az emberhez méltó boldogság, baj-e, ha olykor nem érezzük magunkat boldognak, vagy eldönthetjük-e, mitől tesszük függővé boldogságunkat.

A filozófiai kerekasztal-beszélgetéssel egybekötött előadáson Apáti János, az Új Akropolisz instruktora mesélt arról, hogy az emberiség egész történelme során a nagy gondolkodókat is foglalkoztatta, hogyan érhető el a boldogság. Olyan érték ez, amire minden ember vágyik, de kevesen vannak, akik valóban boldognak neveznék önmagukat. Valami mindig hiányzik hozzá, és amikor úgy gondoljuk, hogy elértük, az eredmény mégsem tűnik sem teljesnek, sem véglegesnek.

Vajon mi az oka ennek? A résztvevők meghallgathatták, mit gondoltak minderről a régmúlt filozófusai, többek között Epiktétosz, Marcus Aurelius, Platón, Arisztotelész, Buddha vagy Konfuciusz. Ezután a hallgatóság egymásnak is feltette ugyanezeket a kérdéseket, és ahogy fogyott a kávé, tea, a lélekig ható felvetésekből nem fogytak ki a beszélgetőpartnerek. Izgalmas, mély és mégis derűs gondolatcsere zajlott arról, vajon meglelhetjük-e a boldogság egyetemes receptjét, vagy mindenkinek a saját útját kell felfedeznie hozzá?

Az előadó segítségével a résztvevők összegezték tapasztalataikat, és ha másban nem is, egyvalamiben sikerült megegyezniük. Egyénileg megtalálhatjuk a mindennapokban is az elégedettségben, a lelki békében, a szenvedélyes és hasznos munkában, de biztosan nem érhetjük el olyan módon, amivel embertársaink boldogságát csorbítjuk. Meghaladva az ösztönvilág puszta késztetéseit az emberhez méltó boldogság valami több az egyéni érvényesülésnél, túlélésnél, és ott kezdődik, hogy megkülönböztetjük a magunknak és másoknak is jó és szép vágyainkat, indíttatásainkat az önösebbektől, és dolgozunk magunkon, hogy az előbbiek minél több teret nyerjenek.

Előadó