2022. május | A jó példa ragadós

 
Életre szóló filozófia
Mivé válhatok?
BK_fb_event_cover2.png

Filozófiai sorozat

Sorozatunkon az élet lényeges kérdéseit igyekszünk körüljárni Kelet és Nyugat bölcseinek szellemi hagyatékára és a résztvevők tapasztalataira is alapozva.

A sorozat témái három fő téma köré csoportosíthatók:
• Hogyan válhatunk erősebbé, jobbá és boldogabbá?
• Mi kell egy jó közösséghez?
• Hogyan alakítsuk a jövőt?

A témákon túl olyan egyszerű gyakorlatokat is mutatunk, amelyek kapcsolódnak a megismert tanításokhoz és hagyományokhoz, és segítenek természetes képességeink erősítésében, mint például a figyelem, az összpontosítás, az emlékezet, a képzelet, érzelmi folyamataink uralása és az akarat.

További részletek itt.

A tudatosság útján

Előadás gyakorlatokkal

Kezdete: 2022.05.14. szombat, 18:00
Vége: 2022.05.14. szombat, 19:30
Helyszín: FILO-Pont, Győr, Kálóczy tér 15.

A buddhista filozófia képeket használ arra, hogy jobban megértsük belső fejlődésünk útját. Az est folyamán egy szimbolikus kép segítségével értelmezzük, hogyan működik az elménk, és hogyan mozgósíthatjuk akaratunkat. Kipróbálunk pár egyszerű gyakorlatot a jelenlét, az összeszedettség, az összpontosítás elérésére. Majd beszélgetünk arról, hogyan használhatjuk ezeket a mindennapokban.

További részletek itt.

FILO-Café: Krízis – egy új egyensúly felé

Filozófiai kerekasztal-beszélgetés

Kezdete: 2022.05.19. csütörtök, 18:00
Vége: 2022.05.19. csütörtök, 21:00
Helyszín: FILO-Pont Buda, Budapest, Bartók Béla út 25. Fszt/1.

Válságban vagyunk – ehhez nem férhet kétség. Több, mint két éve, hogy a világunk kibillent a megszokott medréből, és nem úgy tűnik, hogy valaha visszatér majd oda. Egyénként és társadalomként is új helyzettel szembesülünk, ami új megoldásokat és új viszonyulást követel tőlünk. És bár érzékeljük a helyzet súlyosságát, és keressük a kiutakat, sokszor tűnik úgy, hogy a változás gyorsabb, mint amit érzelmileg, mentálisan és életmódunkban le tudunk követni.

A filozófia, a bölcsesség keresése segít, hogy egy krízis esetén bátran szembenézzünk a valós helyzettel, és új, jobb, a jövő felé vezető utakat találjunk. A közös beszélgetés pedig rámutathat, hogy ebben a keresésben nem vagyunk egyedül.

Ennek szenteljük májusi filozófiai kávéházunkat.

További részletek itt.


További programjaink országszerte:

Budapest * Eger * Győr * Pécs * Szeged * Székesfehérvár * Veszprém

1% adó felajánlása

Köszönjük, hogy idén is támogatsz bennünket adód 1%-ának felajánlásával.
 

Adataink:

Név: „Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület
Adószám: 19011510-1-42
Székhely: 1085 Budapest, Rigó u. 6-8.
Levelezési cím: 1447 Budapest, Pf. 592
 

Letölthető nyilatkozatot, legutóbbi Közhasznú jelentésünket és egyéb hasznos tudnivalókat ezen az oldalon találsz.

 

A jó példa ragadós

Móhandász Karamcsand Gándhí életelveinek és ezekhez hű életmódjának köszönhetően vált a békés ellenállás jelképévé és egyben az indiai függetlenségi mozgalom vezéralakjává az 1920-as években. Gándhí és családja – kisebb megszakításokkal – huszonegy évet töltött Dél-Afrikában, és ez alatt az idő alatt érlelődött meg benne az erőszakos módszereket kerülő későbbi forradalmár, a népe felszabadításáért küzdő, békés harcos elképzelése.

1893-ban, huszonnégy éves korában egy indiai kereskedőcég felajánlotta neki, hogy ügyvédjeként kiküldi Dél-Afrikába. Így lett Gándhínak pár év alatt Durban városában sikeres ügyvédi irodája. Akkoriban sok bevándorló indiai vendégmunkás élt az országban, és Gándhí szembesült az indiaiakat sújtó hátrányos megkülönböztetéssel. Idővel a hindu kisebbség szószólója lett. Ekkortájt alakította ki filozófiai rendszerét, amelynek lényege, hogy az igazság ereje győz, és a kitűzött célokat erőszakmentes ellenállással kell elérni.

Amellett, hogy a szerződött munkások jogainak védelmezőjeként konferenciákon szólalt fel, memorandumokat fogalmazott a kormány minisztereinek, leveleket írt az újságoknak és petíciókat küldött szét, kialakította sajátos egyéni életmódját. Dél-Afrikában kezdte például megtartani hétfői csendes napjait, amelyhez később is szigorúan ragaszkodott. Bármilyen sürgős ügyei is voltak, a hétfőt mindig szótlan, magányos elmélkedéssel töltötte.

John Ruskin könyveinek hatására – aki a szépség szellemében történő nevelés elvét hirdette – létrehozott egy Phoenix nevű önfenntartó közösséget, hogy a nincsteleneknek és meghurcoltaknak átmeneti otthont nyújtson. Ehhez barátja, egy gazdag üzletember, Hermann Kallenbach ezer hektáros (4 km²) gazdaságot adományozott neki, huszonegy mérföldre Johannesburgtól. Itt, a Tolsztoj-farmon kísérletezett Gándhí saját szakállára Tolsztoj kései elképzeléseinek megvalósításával, amelynek fő motívuma az erkölcsi felemelkedés lehetősége és a szellemi megtisztulás volt.

[Tovább…]

Héjja EditNálunk történt
 

Kötött forma, kötött téma, kötetlenül – a szabadságról (Budapest)

Budapesten az Új Akropolisz tagjai „Szabadnak lenni” címmel filozófiai kerekasztal-beszélgetést tartottak a 8. kerületi Műterem Kávézóban április 16-án 16.00 órától. A négy asztalnál a moderátorok elsősorban arra ügyeltek, hogy a körben ülők meghallgassák egymás gondolatait, és célként ne a másik meggyőzése, hanem a többiek nézeteinek megismerése lebegjen a szemük előtt. A beszélgetést változatlan előadókkal később a filozófiai iskola Rigó utcai központjában is megtartják. Tovább

Szemétszedés a Gellért-hegyen – és az egész világon (Budapest)

Az Új Akropolisz Ökológiai Csoportja 2022. április 23-án, a Föld napján környezetvédelmi akciót szervezett a Gellért-hegyre. A negyven résztvevőt a borús idő sem riasztotta el az olykor talán kimerítő, de annál hasznosabb munkától. 25 zsák szemetet szedtek össze, és több mint 200 méter vízelvezető árkot tisztítottak meg. Az akció szünetében, pihenésképp közösen egy körtáncot is eljártak, amit ugyanezen a napon a világ számos pontján úgyszintén megtettek.Tovább

Túravezetés másképpen (Székesfehérvár)

A világszerte megrendezett eseménysorozathoz csatlakozva az Új Akropolisz székesfehérvári tagjai 2022. április 23-ára erdei túrát szerveztek a Bakonyba. A jásdi Szent-kúttól induló kirándulást játékos gyakorlatok tarkították, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy hamarosan összhang teremtődjön a susogó-zizgő erdő és az odalátogató önkéntesek között. Tovább

Rajtunk is múlik – öko-tippek a mindennapi környezettudatosabb élethez (Pécs)

Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola beszélgetéssel és workshoppal egybekötött előadást tartott a biológiai sokféleség fontosságáról és az ember döntéseinek felelősségéről a Föld napja alkalmából Pécsett. Tovább

Tótisztítás a Föld napján (Győr)

„A mi Földünk” hívószóval hirdette meg Föld napi akcióját Győrött az Új Akropolisz Filozófiai Iskola. Az önkéntesek április 23-án Gorkijvárosban kb. 4000 nm-nyi területet jártak be, és 150 kg szemetet szedtek össze. A nyolc lelkes természetvédő – és egy újszülött csecsemő – nemzetközi kezdeményezésre a felfrissült, tiszta környezetben egy körtáncot is eljárt, ahogy a világ számos pontján ugyanígy tettek a Föld napi programokon résztvevők.Tovább

 

Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

Inkák – hogyan légy önmagad és egyben a természet része (Tajpej, Tajvan)

Az Új Akropolisz tajvani központjában az inkákról tartottak előadást. Ez az ősi kultúra számos olyan értéket tudhatott a magáénak, amelyeknek korunk civilizált embere olykor mintha híján volna. Úgy tartották, hogy népük minden lelke összetartozik, ezért megélhették azt a magasztos értést, hogy részei valami nagyobb egésznek, mint csupán a saját entitásuk. És mivel mindig szem előtt tartották a közösség érdekeit is, önzetlenségüknek és szorgalmuknak hála saját nemesebb énjükhöz is utat találtak.

K
u
l
t
ú
r
a

Filozófia gyerekeknek (Coimbra, Portugália)

Portugáliában az Új Akropolisz programsorozatot indított, ahol a szakember gyermekeknek tart egyórás foglalkozásokat. Ezeken alkalmakon történetmeséléssel, videókkal és játékokkal fejlesztik a 6–10 éves fiatalok figyelmét és beleérző képességét, miközben igyekeznek tudatosítani bennük az etikai értékek fontosságát és megszerettetni velük az olvasást. Ily módon már kiskoruktól elősegítik a résztvevőkben a minden emberben meglevő filozófus kibontakozását.

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

Szociális akció (Rijeka, Horvátország)

Horvátországi önkéntesek Rijekában rendszeresen igyekeznek segíteni megszorult, nehéz helyzetben lévő honfitársaikon. Legutóbb egy menedékhelyre látogattak el, ahol az intézmény hétvégente nem tud meleg ételről gondoskodni az itt megszállóknak. Az Új Akropolisz hat önkéntese egy ilyen alkalommal ebédet főzött otthonban a nincsteleneknek.

További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven.
 

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

Fotók: Új Akropolisz, Flickr

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2022