Kötött forma, kötött téma, kötetlenül – a szabadságról

Esemény típus
Filozófiai kávéház
Időpont
Helyszín
Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8.

Budapesten az Új Akropolisz tagjai „Szabadnak lenni” címmel filozófiai kerekasztal-beszélgetést tartottak a 8. kerületi Műterem Kávézóban április 16-án 16.00 órától. A négy asztalnál a moderátorok elsősorban arra ügyeltek, hogy a körben ülők meghallgassák egymás gondolatait, és célként ne a másik meggyőzése, hanem a többiek nézeteinek megismerése lebegjen a szemük előtt. A beszélgetést változatlan előadókkal később a filozófiai iskola Rigó utcai központjában is megtartják.

Április 16-án a Műterem Kávézóban közel 30 résztvevő gyűlt össze, hogy a szabadság húsbavágó kérdéséről elmélkedjenek közösen. A FILO-Café-nak elkeresztelt programsorozat lényege ugyanakkor nem a puszta bölcselkedés. A kölcsönös tiszteleten, egymás meghallgatásán és gondolataik megosztásán alapuló filozófiai eszmecserén olyan megállapításokra juthatnak a beszélgetőpartnerek, amelyeket a hétköznapokban is kamatoztatni tudnak. Az eseményen mindenki negyedóránként asztalt, és ezzel témát is válthatott, hogy ki-ki a lehető legkörültekintőbb válaszra lelhessen a benne felmerült kérdésekre.

Mi a szabadság? Mi a szabad akarat? Mi a különbség szolgálat és szolgaság között? Mi gátolja szabadságunkat? – környezetünk, netán gondolataink, érzelmeink, szokásaink? Mit tegyünk, ha nem érezzük magunkat szabadnak? Szabadság és elköteleződés – ellentétek vagy fogalompárok? Az asztalgazdák más-más felütéssel várták a résztvevőket, akiket egyik-másik gondolat akár meg is oszthatott volna. A sorozat főszervezője, Apáti János azonban elmondta, hogy vita nem bontakozott ki a kávézóban, annál inkább megmutatkozott azonban az igény az eltérő nézeteket áthidaló, nyílt párbeszédre.

A FILO-Café ezután rendszeresen jelentkezik Budapesten egy-egy izgalmas, az emberi értékeket, esetleges hibákat, az egyén és környezete kapcsolatát boncolgató témával.