2022. február | Út a győzelemhez

 
Életre szóló filozófia
Mivé válhatok?
BK_fb_event_cover2.png

Filozófiai sorozat

Sorozatunkon az élet lényeges kérdéseit igyekszünk körüljárni Kelet és Nyugat bölcseinek szellemi hagyatékára és a résztvevők tapasztalataira is alapozva.

A sorozat témái három fő téma köré csoportosíthatók:
• Hogyan válhatunk erősebbé, jobbá és boldogabbá?
• Mi kell egy jó közösséghez?
• Hogyan alakítsuk a jövőt?

A témákon túl olyan egyszerű gyakorlatokat is mutatunk, amelyek kapcsolódnak a megismert tanításokhoz és hagyományokhoz, és segítenek természetes képességeink erősítésében, mint például a figyelem, az összpontosítás, az emlékezet, a képzelet, érzelmi folyamataink uralása és az akarat.

Februárban és márciusban indul:
Pécs, február 22. kedd, 18:00 órától
Szeged, március 1. kedd, 18:00 órától
Budapest, március 2. szerda, 18:30 órától

További részletek itt.


 

FILO-Café: Jó döntés, rossz döntés

Az önazonosítás útján Oidipusszal – II. alkalom

Időpont: február 15. kedd, 18:00 órától
Helyszín: FILO-Pont, Győr, Kálóczy tér 15.

Oidipusz története felnagyítva mutatja meg, mi lehet a következménye annak, ha valaki nem tudja, kicsoda valójában, és azt sem, honnan jön és hová tart. Mivel az ókori dráma rálátást ad az okokra és az okozatokra, érthetővé teszi az összefüggéseket, amelyeket a saját életünkben nagyon nehéz felismerni.

Beszélgetésünk célja, hogy e közös történetet alapul véve megoszthassuk saját kérdéseinket és tapasztalatainkat, hogy mélyebben megérthessük önmagunkat. Hosszabb távon pedig eszközöket találjunk ahhoz, hogy jobban átlássuk életünk irányát, csomópontjait, és nagyobb tudatossággal haladhassunk tovább.

2022 a tigris éve

A kínai asztrológiai új év

Időpont: február 16. szerda, 18:30 órától
Helyszín: online program

2022 februárjában kezdetét veszi a jang víz tigris éve, ami új lendületet és változtatási lehetőségeket hoz elénk. Előadásunkban a kínai asztrológia útmutatásait követve sorra vesszük, milyen általános kihívások elé nézünk az új évben. Feltérképezzük, mely tevékenységek támogatottak és milyen nyílt, vagy rejtett akadályokkal találkozhatunk. Egy év energiája azonban az általános jellemzők mellett a saját képletünktől függően fejti ki hatását, ezért kitérünk majd az egyes elemek jellegzetességeire is.

Miért érdemes mindezzel foglalkozni? Ha tudjuk, mire számíthatunk, kevésbé billentenek ki a körülmények, és könnyebben észrevesszük és megragadjuk az alkalmat, hogy lépjünk a célunk felé. Mert ha tudjuk, merre tartunk, akkor fel tudunk rá készülni, és tudatosabban jelen leszünk az utunk során.

Az első 100 érdeklődő tud részt venni a programon.

 


További programjaink országszerte:

Budapest * Eger * Győr * Pécs * Szeged * Székesfehérvár

 

Út a győzelemhez

A történelem egy különös gyűjtemény, amelyben, mint színüket a fény szerint változtató, színes üvegek, úgy tűnnek fel az emberek életmódját meghatározó különböző ideák. Minden kornak megvannak a maga sajátosságai, és a végtelen keresés ösvényén az emberek igazodnak ezekhez a mintákhoz, követni igyekeznek őket és alkalmazkodnak hozzájuk, ahogy nem tennék semmilyen ideával, ami más forrásból származik. Az általánosan elfogadott aztán törvényerejűvé emelkedik, és egy idő után olyan megegyezések szilárdulnak meg, amelyek erősebbek, mint a törvények.

Az emberek minden korban sikeresek akartak lenni, bár nem mindig ugyanazt értették alatta. Amit sikernek tartottak egy évszázaddal vagy néhány évtizeddel ezelőtt, az ma már lehet, hogy csak egy félrecsúszott, elavult ábránd, aminek a helyébe más törekvések léptek. Csak egy dolog változatlan: a siker iránti vágy, a győzelem igénye, vagyis hogy elfogadnak és megbecsülnek minket, annak a törvényszerűségnek a szellemében, amely a sokaságot – minket és másokat – koherens tömeggé gyúrja, amelyből még azért sem lehet kilógni, hogy más utakon keressük a sikert.

Temérdek statisztika tölti meg oldalak százait. Világos, hogy manapság a győzelmet a társadalmi elismertség és a gazdasági befolyás jelenti, amelyekből a hatalom egyéb formái származnak, amelyek tovább növelik a tekintélyt. Való igaz, hogy a kutatásnak, a tudományoknak, a művészeteknek és általában a tudásnak is megvan a maga szerepe, de egyre csökken. A tudás – tisztelet a kivételnek – csupán mutatós adalék, ami velejárója a már említett, stabil társadalmi helyzetből adódó tekintélynek, jelentős vagyonra alapozva.

[Tovább…]

Delia Steinberg Guzmán
Az Új Akropolisz tiszteletbeli nemzetközi elnöke



Nálunk történt
 

Két óra dallamos csend a mindennapok zajában

Amikor a begy és a lélek is megtelik

Január 28-án a győri FILO-Pontban, az Új Akropolisz Filozófiai Iskola győri művészeti csoportjának tagjai kétórás zenés-verses estet tartottak. A szervezők azt szerették volna elérni, hogy a szó és a hang összhangja az elmének és léleknek is táplálékot nyújtson.
Tovább
A tél előrehaladtával fokozatosan illan el az éltető meleg és fogy el a táplálék a természetes élőhelyekről – így a Mecsek erdőiből is. Az ínséges időszak kezdetével indítják el madáretető körsétáikat a Misina-Tubes útvonalon az Új Akropolisz pécsi tagjai.
Tovább
 

Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

Idegtudomány – az elme ereje (Bilbao, Spanyolország)

Bilbaóban a filozófia világnapja alkalmából az elmének a belső fejlődésben játszott szerepéről tartottak előadást. Az előadó arról beszélt, hogy a kortárs tudományok, különösen az idegtudomány ugyanazt bizonyítják be napjainkban, amit a különböző kultúrákban az ókor filozófusai tanítottak. Kimutatták például, hogy a gondolatok erejével felgyorsítható mentális fejlődésünk, és az ember egészségi állapotának javulása is. Ugyanígy Buddha is hangsúlyozta a helyes gondolatok jelentőségét, amely része a megvilágosodáshoz vezető Nemes Nyolcrétű Ösvénynek.

K
u
l
t
ú
r
a

Online szeminárium: kelta mitológia (Belgrano, Argentína)

Argentínában a kelta mitológiáról tartottak előadást, az indoeurópai régió azon népeiről, akiket a görög történész, Hérodotosz nevezett el így az i. e. 5. század körül. Ezek a törzsek egymástól jól elhatárolható társadalmi rétegekből épültek fel, amelyek gazdasági, politikai és katonai egységeket alkottak. A kelták saját vallást követtek, és minden törzset meg lehetett különböztetni nyelvezete és fizikai megjelenése szerint. A kelta kultúra számos szimbóluma ősi tudást tükröz: szertartásaikban és mitológiájukban megemlékeztek a természet lényeiről, például a tündérekről, a gnómokról vagy az életfáról.

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

Állandó véradóklub (Montevideo, Uruguay)

Montevideóban immár 12. éve minden esztendőben véradást tartanak az Új Akropolisz önkéntesei. Azért, hogy a résztvevők még hatékonyabban tudjanak együttműködni az országos vérellátó szolgálattal, az önkéntesek létrehoztak egy véradó klubbot. A klub szervezői rendszeresen toboroznak az Új Akropolisz tagjai között, hogy ezekkel az akciókkal is segítsék embertársaikat.

További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven.
 

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

Fotók: Új Akropolisz, Flickr

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2022