Amikor a begy és a lélek is megtelik

Madáretető körséták a téli Mecsekben
Esemény típus
Környezettisztítási akció
Időpont
Helyszín
az Új Akropolisz pécsi központja, Pécs, Ferencesek utcája 24.

A tél előrehaladtával fokozatosan illan el az éltető meleg és fogy el a táplálék a természetes élőhelyekről – így a Mecsek erdőiből is. Az ínséges időszak kezdetével indítják el madáretető körsétáikat a Misina-Tubes útvonalon az Új Akropolisz pécsi tagjai – immár sokadik éve.

Az új évben immár harmadszor január 30-án tette meg a féltucat önkéntes madárbarát sétáját a Misina-Tubes gerincen. A túra célja, hogy a táplálékhoz téli időben nehezebben jutó tollasok kihelyezett etetőit megtisztítsák, és feltöltsék napraforgómaggal. A gyermekeikkel útra kelő rutinos erdőjárók felcaplattak a Nagy-Tubes kilátóig, majd a visszaúton a Rotary-körsétány északi ösvényén fellelhető szotyitárakat takarították ki és szórták tele. A márciusig kéthetente megtartandó körúthoz ezúttal négy középiskolás diák is csatlakozott, akiknek az Egyesület le is igazolta önkéntes munkájukat.

A program egyik szervezője, Vastag Eszter a következőképpen vallott a programról: „Hálás vállalás ez. A feltöltött etetőkben önfeledten lakmározó, az étkezők körül vidáman cikázó cinegék, vörösbegyek, rozsdafarkúak, verebek és egyéb apró szárnyasok látványa már önmagában is jólesik az önkénteseknek. A zordnak tartott téli erdő nem fukarkodik szépségeivel: a békésen kanyargó ösvények, délceg faóriások, bohókás formájú cserjék szemet gyönyörködtetők. Az avar halkan zizzen, a bágyadt napsugár üde mohaszőnyegre vetül rá, a zúgó szél ereje emberére talál. Az ütemes, pezsdítő mozgás és a némán aláhulló hópelyhek békét, nyugalmat adnak. A jóllakott madárnép boldog csicsergése messzire hallatszik. A körséta végére a hétköznapi gondok elillannak, a résztvevők lelkét derű és harmónia tölti fel, és jóval könnyebb zsákkal indulnak vissza a város forgatagába.”


Fotók: Fóris Bence