2022. április | Kampány az igaz szóért

 
Életre szóló filozófia
Mivé válhatok?
BK_fb_event_cover2.png

Filozófiai sorozat

Sorozatunkon az élet lényeges kérdéseit igyekszünk körüljárni Kelet és Nyugat bölcseinek szellemi hagyatékára és a résztvevők tapasztalataira is alapozva.

A sorozat témái három fő téma köré csoportosíthatók:
• Hogyan válhatunk erősebbé, jobbá és boldogabbá?
• Mi kell egy jó közösséghez?
• Hogyan alakítsuk a jövőt?

A témákon túl olyan egyszerű gyakorlatokat is mutatunk, amelyek kapcsolódnak a megismert tanításokhoz és hagyományokhoz, és segítenek természetes képességeink erősítésében, mint például a figyelem, az összpontosítás, az emlékezet, a képzelet, érzelmi folyamataink uralása és az akarat.

Áprilisban indul:
Székesfehérvár, április 13., 20. és 27. szerda, 18:30 órától

További részletek itt.


 

Együtt a tisztaságért a Gellért-hegyen

Környezetvédelmi akció

Időpont: április 23., szombat, 9:00 órától
Helyszín: Budapest, Gellért-hegy

A legnagyobb filozófusok nemcsak szellemi magaslatokra törtek, hanem a tettek mezejére is léptek. Április 23–án viszont csak Gellért püspök szobráig kell felmásznod, hogy velünk ünnepeld a Föld napját szemétszedéssel és a díszkorlátok újrafestésével. Ragadj ecsetet vagy szemeteszsákot és ragadd meg a lehetőséget, hogy megszépítsd egy kicsit a várost, ahol élsz. És ha úgy érzed, egyedül csak keveset tudsz tenni – hozd el a barátaidat is! Várjuk iskoláscsoportok, civil szervezetek jelentkezését, családok, baráti társaságok, kerületi lakosok és minden más önkéntes részvételét. Az akciót a Főkerttel együttműködésben szervezzük.

Rajtunk is múlik!

Tippek a környezettudatosabb életért

Időpont: április 23., szombat, 16:00 órától
Helyszín: Pécs, Ferencesek utcája 24.

Az előadás fő témája a biológiai sokszínűség és az ökológiai rendszereket leginkább veszélyeztető emberi tevékenységből származó hatások. Mindemellett pedig a környezettudatos megoldásokra is fókuszálunk, ahol beszélgetéssel összekötött workshopon tapéta- és naptárhulladékból készítünk ajándéktasakot, vagy szütyőt (kis tasakot), hogy legyen miben tárolni a pendriveod, fülhallgatód vagy az aprópénzed. Ehhez hozhatod kidobásra ítélt, tavalyi fali naptáradat!

Életvezetés és önismeret a Ji King segítségével

Workshop

Időpont: április 8., péntek, 18:00 órától
Helyszín: Kairosz Kultúrműhely, Székesfehérvár, Várkörút 21.

Az ember életében vannak időszakok, amikor minden bizonytalanná válik; nem egyértelmű, mi a helyes, mi az időszerű, milyen úton is haladjunk tovább. A gondolkodó ember ilyenkor önvizsgálatot tart; újra megfogalmazza, mi az, ami értékes számára, mi az, amitől fél, és megvizsgálja sorsát is, hiszen mindenki életútjában akadnak ismétlődő élethelyzetek. Éppen az ilyen vizsgálódásban segít a Ji King.

 


További programjaink országszerte:

Budapest * Eger * Győr * Pécs * Szeged * Székesfehérvár * Veszprém

1% adó felajánlása

Köszönjük, hogy idén is támogatsz bennünket adód 1%-ának felajánlásával.
 

Adataink:

Név: „Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület
Adószám: 19011510-1-42
Székhely: 1085 Budapest, Rigó u. 6-8.
Levelezési cím: 1447 Budapest, Pf. 592
 

Letölthető nyilatkozatot, legutóbbi Közhasznú jelentésünket és egyéb hasznos tudnivalókat ezen az oldalon találsz.

 

Kampány az igaz szóért

Nemrég láttam egy reklámot egy gyorsétteremlánc egyik termékéről. Az alig húszmásodperces spotban előbb íncsiklandó barackokat, majd kakaóport, aztán egy tál selymes krémtúrót mutatnak a nézőnek, s a felirat azt kérdi, melyikre csábulnánk el leginkább. De még mielőtt tudatosulhatna bennünk, hogy kívánjuk-e egyáltalán bármelyiket, már meg is jelenik szemünk előtt az ellenállhatatlan fúzió: a sárgabarackos-krémtúrós pite kakaós bundában. És hozzá a felirat: „a legjobb választás, ha nem kell választani”.

Vajon miért biztatnak a reklámok arra, hogy dobjuk sutba racionális részünket, és hagyjuk az ösztöneinket érvényesülni? Ha visz a felszín, az automatizmus vezérli majd választásainkat, és ahhoz nyúlunk, amit mondjuk a leghangosabban vagy legtöbbször, vagy a személyiségünkre leginkább szinkronizált fogalomhasználattal kínálnak nekünk. És miközben a barackos pitére fittyet hányva lecsapunk a következő újdonságra, elfelejtjük feltenni magunknak a kérdést: valóban kell ez nekem?

Pedig milyen egyszerű volna röpke percek alatt végiggondolni, hogy miféle mafla akarna lemondani a választás szabadságáról!? Atyaég, és ezek a szlogenek valóban erre buzdítanak a hízelgő szavak mögött? – gondolnánk józanul, és már el is feledkeznénk a kakaós bundáról. És milyen részeink lépnek akcióba, mikor például a helytelen helyett a helyes, az egészségtelen helyett az egészséges, a hazug szavak helyett az őszinteség mellett tesszük le a voksunkat? Önismeret, önbizalom, megfontoltság, bátorság, optimizmus, megkülönböztetőképesség, önálló gondolkodás és társaik. Adódik a kérdés: Lehetséges, hogy bárki is jót szeretne nekem, ha az a célja, hogy ezeknek híján legyek?

[Tovább…]

dr. Bujáki Márton – Héjja EditNálunk történt
 

Hogyan válhatunk egyre szabadabbá?

Ébred a must a csömögén: a szőlő halála csak átváltozás…

Az Új Akropolisz veszprémi központja március 9-én tartotta az első filozófiai beszélgetést, amelyet önismereti gyakorlatok is kiegészítettek. A FILO-tér első programján a résztvevők a belső szabadság témáját járták körül az elmélet és gyakorlat összekapcsolását célzó eszmecserén az Íródeák kávézóban.
Tovább
Gazdagon merítettek a szőlő és a bor filozófiáját megörökítő literatúrából az Új Akropolisz Filozófiai Iskola önkéntesei Pécsett. Zenével fűszerezett irodalmi estjük bevételét jótékonysági célokra fordították. A Lelki fröccs című prózai válogatásnak a Cafepartisan adott otthont.
Tovább
 

Visszanyert fény

Közösség – hova jó tartozni?

2022 február derekán a győri Új Akropolisz Filozófiai Iskola művészeti csoportja meleg fogadtatásban részesítette és verses-zenés előadással várta egy problémás fiatalokkal foglalkozó, anonim telefonos segítő szolgálat önkénteseit.
Tovább
Az ember társas lény, örömeink jelentős része a kapcsolódásainkból származik, ugyanakkor annak nehézségeivel is küzdünk, hogy mitől lesz jó egy közösség. Egy FiloCafé program épp megfelelő alkalom, hogy ezt kiderítsük.
Tovább
 

Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

Filozófiai eszmecsere a platóni Barlang allegóriájáról (Braga, Portugália)

Az Új Akropolisz a portugáliai Bragában előadással egybekötött beszélgetést tartott „A Barlang allegóriája: hitelesnek lenni az árnyékok világában” címmel. Platón Barlangmítosza olyan időtlen kérdésekkel foglalkozik, mint hogy kik vagyunk, honnan jövünk és hová akarunk eljutni. A barlang mélyén leláncolt ember először elhiszi, hogy a falon megjelenő árnyak igazi létezők, de képes erőfeszítést tenni, hogy kimásszon az üregből, és meglássa a természet valódi arcát. A beszélgetésen a résztvevők arra jutottak, hogy szimbolikusan mindenki előtt nyitva áll ez a lehetőség, a jelenségek mögötti okok megismerése, aki bátor megismerni önmagát, embertársait és környezetét.

K
u
l
t
ú
r
a

Nők az ókori Egyiptomban (Párizs, Franciaország)

A nemzetközi nőnapon Laura Winckler, A nő, istennők leánya című könyv szerzője csaknem száz érdeklődőnek tartott előadást az ókori Egyiptomi mitológiájából ismert nőalakok szimbolizmusáról. A francia Új Akropolisz társalapítója többek között Ízisz, Hathor és Maat istennőkről beszélt, mint a törvény, az erény és a hatalom megtestesítőiről.

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

Workshop – pszichológiai elsősegélynyújtás: hogyan segíts jól (Varsó, Lengyelország)

A menekültek közvetlen támogatásának növekvő igénye hívta életre a varsói Új Akropoliszban a Pszichológiai elsősegélynyújtás című workshopot. A WHO hasonló címmel kiadott útmutatóján alapuló képzésen pszichológus mutatta be a rászorulók felelősségteljes és megfelelő segítségnyújtásának legfontosabb alapelveit, hangsúlyozva annak fontosságát, hogy még a legnagyobb válságok közepette sem szabad megfeledkeznünk az olyan emberi értékekről, mint a becsületesség, önzetlenség, méltóság.

További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven.
 

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

Fotók: Új Akropolisz, Flickr

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2022