Hogyan válhatunk egyre szabadabbá?

Esemény típus
Előadás beszélgetéssel
Időpont

Az Új Akropolisz veszprémi központja március 9-én tartotta az első filozófiai beszélgetést, amelyet önismereti gyakorlatok is kiegészítettek. A FILO-tér első programján a résztvevők a belső szabadság témáját járták körül az elmélet és gyakorlat összekapcsolását célzó eszmecserén az Íródeák kávézóban. A szervezők ezzel és jövőbeli programjaikkal szeretnének teret engedni az együtt tanulásnak és a párbeszédnek olyan életbevágó témákról, mint a valódi emberi értékek, a nehézségeink és megoldásaik.

„A beszélgetésre ugyancsak » meghívott« nagy filozófusok tanácsai és egymás tapasztalatai segíthetnek abban, hogy egy-egy téma kapcsán új kulcsokat találjunk, és a felismeréseinket majd tudjuk is alkalmazni az életünkben, hiszen filozófusként ez az egyik törekvésünk” – mondta el Dr. Nagy Alinda, a program egyik szervezője és a FILO-tér vezetője.

A résztvevők először Epiktétosz, a sztoikus filozófus tanácsa alapján sorra vették, hogy az élet dolgai közül melyek azok, amelyek tőlünk függenek és melyek azok, amelyek nem. Majd azt kutatták közös erővel, hogy hogyan segíthet ennek a kettőnek a megkülönböztetése abban, hogy kevésbé függjünk a külső körülményektől. Ezután arról gondolkodtak, hogy milyen belső korlátok akadályozhatnak minket abban, hogy szabadok legyünk, végül pedig a szabadsághoz vezető út, a belső korlátok tágításának módszereiről esett szó. Az estét a gyakorlatok mellett versek is színesítették. „A lírai művek kicsit másképpen, az intuíciónkat is megmozgatva inspirálnak a belső szabadság felé törekvésre és a korlátaink tágítására” – összegezte Klatsmányi Péter, az est másik házigazdája.