Ébred a must a csömögén: a szőlő halála csak átváltozás…

Esemény típus
Felolvasóest
Időpont
Helyszín
az Új Akropolisz pécsi központja, Pécs, Ferencesek utcája 24.

Gazdagon merítettek a szőlő és a bor filozófiáját megörökítő literatúrából az Új Akropolisz Filozófiai Iskola önkéntesei Pécsett. Zenével fűszerezett irodalmi estjük bevételét jótékonysági célokra fordították.

A Lelki fröccs prózai válogatásnak a Cafepartisan adott otthont 2022. március 20-án, 17 órakor Pécs belvárosában. A romkocsmában szokásosan nagy volt a nyüzsgés, szombat estére készülődvén a város egyetemistái már kezdték elfoglalni törzshelyeiket. A műsor előrehaladtával mégis egyre jobban elcsöndesedett a bisztró; ahogyan a hordóban a must, úgy érlelődött a figyelem is a hallgatók körében. A többek között Márai Sándor, Hamvas Béla, Gárdonyi Géza írásaiból összeállított műsort helyenként Pálfai Boróka és Érfalvy Dóra, hol gitárral kísért, hol acapella előadott dalai tették még befogadhatóbbá. „Ébred a must a csömögén, mint Lélek a holt váz felett” – hangzott el Babits Mihálytól, és stílusosan a közönség is lehetőséget kapott, hogy egy nemes gesztussal hozzájárulhasson az est sikeréhez, hiszen a műsor adománygyűjtés is volt egyben: az összegyűlt felajánlásokat ukrán rászorulók megsegítésére fordítják a szervezők.

„Az est témája és a közös munka az előadótársakkal igazán lelkesítő és inspiráló volt! Az egész gyorsan és gördülékenyen összeállt, kerek lett, mint egy szőlőszem! Valahogy nagyon harmonikusan rezegtünk együtt. Ez a harmónia határozta meg és tette különlegessé a szombati előadás hangulatát is” – mesélte élményeit Dézsi-Kocsis Viktória pécsi önkéntes, a felolvasók egyike.

„Szeretni kell az Életet – minden más hiúság – írja Márai. Így teremthető meg a belső békénk, ami a háborúmentes közös életünk alapja is. Nekem ez lett ennek az estének a legfontosabb üzenete” – tette hozzá Vastag Eszter, a program másik előadója.