2020. október | Közösségvállalás

202010_fejlec.jpg
 
A Ji King és a jellemünk formálása
Élőben és online
jicsing.jpg

Előadás beszélgetéssel

Miért érdemes foglalkoznunk a jellemünk formálásával?

Jellemünk alatt általában azoknak a pozitív tulajdonságoknak az egységét értjük, amelyek bennünket összességében jellemeznek. Így az, aki jellemtelen, erősen erények híján van.

Formálás alatt pedig azt értjük, hogy alakítunk, változtatunk a dolgokon, mégpedig egy előre meghatározott, tökéletesebb, jobb forma elérése érdekében.

Így a jellemünk formálása valójában annyit tesz, hogy a már belátott igazságokhoz igyekszünk alakítani teljes valónkat: viselkedésünket, érzelem és gondolatvilágunkat, mindennapi szokásainkat egyaránt és nem csupán valamely képességünket fejlesztjük a sok közül. Hogy miért érdemes, sőt miért kell ezzel foglalkoznunk, arra egyrészt választ ad a világunk, amelyben egyértelműen látható, hogy számtalan szenvedésnek, félelemnek és betegségnek a megoldása az alapvető képességek fejlesztésén múlik. Másrészt pedig tartós lelki összhangra sem lelhet senki, aki nem fejleszti folyamatosan önmagát, mint teljes egészet, azaz nem teszi egyre hasonlatosabbá belső kis mikrokozmoszát a nagy isteni makrokozmoszhoz, azaz a világhoz, a természet egészéhez.

Mint minden komolyabb munka, a jellem formálása is összetett folyamat, amelynek van eleje, közepe és vége, és megvannak a maga sajátos törvényszerűségei, amelyeket ismerve és betartva nagyobb eséllyel jutunk eredményre. A következőkben a Ji King által javasolt fejlődési sorrendet nézzük át röviden, kiemelve egy-egy fontosabb nézőpontot és tanítást, amely támpontokat adhat az önismeretünk mélyítéséhez, a világban betöltött szerepünk jobb megértéséhez és a következő lépéseink megtételéhez.

A jellemformálás nem egy egyszeri teendő. Sokszor kell ismételnünk a lépéseit. Egyfajta ciklikusan ismétlődő tanulási, csiszolódási folyamatról van szó, amely minden bizonnyal a halálunkig tart, vagy tán még azon is túl. Sok idő kell a szénnek is, míg gyémánttá nemesedik.

Kezdete: 2020.10.17. szombat, 18:00
Helyszín: Budapest, VIII. Rigó u. 6–8.
Részvételi díj: 1500 Ft, kedvezménnyel 700 Ft


További programjaink országszerte:

Budapest * Eger * Győr * Pécs * Szeged * Székesfehérvár

 

E havi számunkban:


3D-s valóság: a közösségvállalás

kozossegvallalas_1.jpgBárhová nézünk, kiélezett versenyhelyzettel találkozunk. Versenyre épül a gazdaságunk, figyelmünkért „versengenek” a reklámok és a TV-csatornák, mindenütt a legjobbat, a legújabbat, a leginkább hozzánk illőt kínálják nekünk. Mi pedig ebben a forgatagban úgy érezzük, muszáj valamit villantanunk, ki kell tűnnünk a tömegből, hogy mások előtt érjünk oda a fazékhoz, hiszen nem jut mindenkinek gombóc. A nagy rohamban pedig a modern társadalmak egyre szűkebb rétegénél landol és gyűlik fel a profit, miközben sokan válnak nélkülözővé, és az olló csak nyílik. A társadalmi szolidaritás jegyében a különféle szociális programokkal persze próbál a társadalom mindenkinek annyit juttatni, amennyivel túlélhet és nagyjából egészséges maradhat. Közben sokakat, úgy tűnik, mégsem zavar, ha mások terhére gyarapszik.

Pedig az érvényesülés vágya nem ördögtől való. Ősi hajtóereje ez az embernek, amely arra sarkall, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki magunkból. Számos, humanista elveket valló gondolkodó érvelt amellett, hogy eredendő jogunk, és ezáltal természetes szükségletünk, hogy képességeinket a legteljesebben kifejleszthessük. Immanuel Kant szerint például bármely tulajdonságunknak épp az a lehetőség adja létjogosultságát, hogy egy nap elérhesse a maga legtökéletesebb állapotát. John Stuart Mill pedig egyik művének épp „[a]z emberi fejlődés leggazdagabb sokféleségének abszolút lényegi fontosságát” választotta vezérelvéül. És még folytathatnánk a sort.

[Tovább…]
Dr. Bujáki Márton

montazs_202010.jpg
Hol vannak ma Thermopülai hősei?

DAVID_Jacques_Louis_Leonidas_at_Thermopylae.jpgKereken 2500 évvel ezelőtt soha nem látott, hatalmas sereg indult a görög föld elfoglalására. I. e. 480-ban a perzsa haddal a hagyomány szerint háromszáz spártai vette fel a harcot Thermopülainál, egy keskeny szorosban, ahol napokig feltartották az ellenséget. Az elbeszélések szerint Leónidasz öngyilkos csatára vezényelte seregét, hiszen a gigászi túlerővel szemben odaveszett harcosaival. Hellász azonban e hősinek tartott tettnek hála elég időt nyert, hogy utóbb megfékezze az ázsiai harcvihart.

Mit is tettek Leónidaszék? Hivatásos katonák lévén ellátták a feladatukat, bátran, becsülettel küzdöttek, és mivel a haza védelmét elsőrendűnek tartották, derekasan vállalták a tragikus következményeket. Hol vannak ma ezek a hősök? – kérdezzük olykor. Közben úgy beszélünk a múltról, mint amely már magába temette az ilyesfajta vitézi helytállást. Ahogy ma már nem éljük a történelem nagy pillanatait, úgy nagy emberek sem születnek többé. Valóban így van?

[Tovább…]
Dr. Bujáki Márton


Nálunk történt májusban
 

Új konfliktusra jól bevált módszert!

(El)játszva tanulni igaz értékeket

sztoikus_komm2.JPG

haromcitrom_2.JPG

Szeptemberben online élő előadást tartott dr. Havasi Ferenc „Sztoikus kommunikációs tippek” témában. Az előadó nemcsak kapcsolataink különböző nehézségeiről beszélt, hanem a konfliktusokat filozófiai nézőpontból segített láttatni. Mindezeken felül pedig a sztoikus gondolkodók tanait felhasználva a különböző megoldási módokhoz gyakorlati tanácsokat is adott.
Tovább
Az Új Akropolisz Mesekörének legutóbbi foglalkoztatóján a szervezők A három citromot dolgozták fel a gyermekekkel, akik elő is adhatták a történetet. A mesében olyan fontos, örök emberi értékek elevenedtek meg a színpadon s a gyermekek képzeletvilágában, mint a jószívűség, a másokkal törődés vagy éppen a becsületesség erényei.
Tovább
 

Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

news_filo.pngAz összetartozás érzésének fontossága (Dél-Korea)

A kényszerű távolságtartás időszakában a szokásosnál is fontosabb, hogy tápláljuk és erősítsük szociális kapcsolatainkat. A karanténnal sújtott Dél-Koreában az Új Akropolisz tagjai előadást tartottak, ahol a résztvevők az összetartozás különböző szintjeiről beszélgethettek.

K
u
l
t
ú
r
a

news_kult.jpgA boldogság filozófiája (Split, Horvátország)

A spliti Új Akropoliszban a boldogság témájának szenteltek egy előadást, ahol vágyainkat „filozófiai mikroszkóp” alatt vizsgálták a szervezők. A résztvevők az ókor bölcseitől hallhattak gondolatokat a boldogságot érintő, húsbavágó kérdésekről, például arról, hogy miért vágyunk rá, és miért gondoljuk azt, hogy életkörülményeinkben keresendők.
 

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

news_onk.jpgÉtelfuvarok (Guatemala)

Guatemalában az Új Akropolisz tagjai adománygyűjtést szerveztek a karantén időszakában leginkább rászorulóknak. A beérkezett ételt és a pénzadományt az önkéntesek autóval vitték el az alacsony jövedelmű családoknak.

További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven.
 

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu (elehir[at]ujakropolisz[dot]hu) címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

Fotók: Új Akropolisz, flickr.com

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2020