Új konfliktusra jól bevált módszert!

Sztoikus filozófia a kommunikáció javításáért
Esemény típus
Előadás gyakorlatokkal
Időpont
Helyszín
Concordia Kultúrműhely, Szeged, Juhász Gyula utca 36/A

sztoikus_komm2.JPGSzeptemberben online élő előadást tartott dr. Havasi Ferenc „Sztoikus kommunikációs tippek” témában. Az előadó nemcsak kapcsolataink különböző nehézségeiről beszélt, hanem a konfliktusokat filozófiai nézőpontból segített láttatni. Mindezeken felül pedig a sztoikus gondolkodók tanait felhasználva a különböző megoldási módokhoz gyakorlati tanácsokat is adott.

A sztoikus filozófia fontos gondolata, hogy ha csalódunk valakiben, akkor jó tudatosítanunk, hogy valójában nem is az illetőben, hanem a róla alkotott elképzelésünkben kellett csalatkoznunk. Például Marcus Aurelius szerint olyan ez, mintha egy fügefától várnánk el, hogy olyan gyümölcsöt teremjen, amiben nincs lé, vagy egy csecsemőtől azt, hogy ne sírjon. Minden ember a maga természete szerint cselekszik, s ha ezt tudatosítjuk, kommunikációnk is zökkenőmentesebbé és harmonikusabbá válhat egymással.

Az előadó arra is rávilágított, hogy ahogy csalódásainknak és az ebből fakadó szenvedéseinknek is saját magunkban keresendő az oka, ugyanígy egy jobb kapcsolat kialakításának a kulcsa is bennünk rejlik. Ám túl azon, hogy ehhez a sztoicizmusban számos gyakorlati támpontot találunk, ezek létjogosultságát az is fémjelzi korunkban, hogy tanításaikat időről időre újra felfedezik, és modern fogalmakkal közreadják. Az előadó ezek némelyikéről is lerántotta a leplet, így betekintést engedett a „kortárs” sztoikus filozófiába is.

Az előadás itt megtekinthető.
Előző része pedig ezen a linken.