2020. április | Válságkezelés a bölcsesség erejével

202004_FEJLEC.jpg
 
Tájékoztató zárvatartásról

Kedves Látogatóink!

Egyesületünk a járványveszély idejére bezárni kényszerül. Reméljük, mihamarabb újra változatos programokkal jelentkezhetünk székhelyeinken. Addig is az Internet adta lehetőségekkel élve online előadásokat, beszélgetéseket és egyéb programokat tartunk. Érdemes továbbra is figyelni a honlapunkat, Facebook-oldalunkat és egyéb megjelenéseinket, hogy értesülhessenek online tevékenységeinkről.

Meleg szívvel ajánljuk továbbá:
– a honlapunkon található cikkeket, idézetgyűjteményeket,
– az értékes műveket tartalmazó e-könyvtárunkat,
– az online Erénykereket, hogy a nehéz időkben is jól indítsuk a napunkat.

Budapest * Eger * Győr * Pécs * Szeged * Székesfehérvár

 
Sztoikusok karanténban?
Facebook live

Élő online előadás

Időpont: 2020. április 9. csütörtök, 18.00

Hogy állsz a karanténnal? Feje tetejére állt az életed? Nem tudod, mit változtass meg, hogy elviseld az új körülményeket?

Ismerd meg a sztoikus lelki viszonyulást, amely segíthet megbirkózni a változó életkörülményekkel! Eredményességét több száz év tapasztalat és modern kutatások is igazolják.

sztoikusok_karantenban.png

Ha a sztoikus hozzáállásnak olyan alapkövei vannak, amelyek segítettek már római rabszolgának és császárnak is (Epiktétosz, Marcus Aurelius), a koncentrációs tábor túlélésében is (Viktor E. Frankl pszichiáter), és a kiemelkedően sikeres emberek 7 szokásának is a kiindulópontjai (Stephen R. Covey), akkor neked miért ne adhatnának támpontot?

Mit jelent jelen lenni a pillanatban? Miért fontos az emlékezet és a tudatosság az életben? Hogyan végezzük jól az önmegfigyelést? Mit jelent beszélgetni önmagunkkal?

Előadó: Dr. Havasi Ferenc

 
Filo-Netcafé
A világ, amelyben élünk

Élő online előadás

Időpont: 2020. április 24. péntek, 20.00

Az első sikeres és lelkesítő kísérlet után jön a második Filo-Netcafé! Témánk a világ, amelyben élünk, és most kifejezetten NEM az aktuális problémával szeretnénk foglalkozni, hanem sokkal tágabb körben vizsgálnánk meg a világnézetünket, szokásainkat, városi legendákat és „szellemi utakat”.

filoNETcafe.jpg


A filozófiai alap Platón Barlangmítosza, mely a tudatlanság rabságából való megszabadulásról szól. A Mátrix modern formában ezt dolgozza fel. Vizsgáljuk meg együtt, hogy mi az, ami leköt, fogva tart, és mi az, ami segít kiszabadulni a Barlangból! Szedjük össze, hogy mi az, ami akadályozza, gátolja azt, hogy emberhez méltó életet éljünk, és utat járjunk be, és mi az, ami segíti.

Előzetesen e-mailben jelentkezni NEM KELL, de megköszönjük, ha jelzed, hogy jössz. A programhoz a Zoomot használjuk. A bejelentkezéshez szükséges kódokat vagy linkeket honlapunkon, a facebook oldalunkon és a filozofiaikavehaz.blog.hu-n osztjuk meg legkésőbb egy héttel a program előtt. Technikai segítséget – rövid leírást a Zoomhoz – e-mailben kérhetsz az szfvar[kukac]ujakropolisz.hu (szfvar[at]ujakropolisz[dot]hu) címre írva.

Előadó: Grúsz Róbert

 
ADÓ 1%

Köszönjük, hogy idén is támogatott bennünket adója 1%-ának felajánlásával.

FILOZÓFIA – KULTÚRA – ÖNKÉNTESSÉG

Adataink:

Név: „Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület
Adószám: 19011510-1-42
Székhely: 1085 Budapest, Rigó u. 6-8.
Levelezési cím: 1447 Budapest, Pf. 592
Letölthető nyilatkozat:

1% .doc
1% .pdf

Legutóbbi közhasznúsági jelentésünk itt olvasható

 

 

E havi számunkban:


Mi függ tőlünk és mi nem? – válságkezelés sztoikus módra

mi_fugg_tolunk_cica.jpgsztoikus filozófia egyik fontos felhívása mindenkinek, aki boldogan akar élni és meg akarja őrizni lelki nyugalmát: vizsgáld meg, mi függ tőled és mi nem. Ami tőled függ, abban legyél határozott és következetes, ami nem, azzal ne is foglalkozz. Így békésebb lesz életed folyása.

Mi függ tőlünk? A sztoikusok válasza erre: viszonyulásunk és tetteink. Mire nincs hatásunk? Másokra, az események kimenetelére, a múltra. Minél inkább tisztában vagyunk azzal, ami nem rajtunk múlik, annál inkább előtérbe kerülhet az, ami igen. A „mit tehetek én?” hatalmas löketet ad az embernek, kimozdítja a tehetetlenségből, és ami a legfontosabb, nagy mértékben csökkenti az aggodalmaskodást. Az aggódás és a rágódás nem fér meg a lélekben a derűvel és a boldogsággal. Egyszerűen kizárják egymást.

[Tovább…]
Deák Szilvia
Az Új Akropolisz magyarországi elnöke

Marcus_Aurelius04_02-01.jpg
Hogyan erősíti a boldogság az immunrendszert?

immunrendszer_steg.jpegNéhány évtizede született új tudományterület a pszichoneuro-immunológia, amely az idegrendszeri-lelki folyamataink és az immunrendszer működésének összefüggéseit kutatja. Egy 2013-ban végzett kísérlet azt vizsgálta, hogy a boldogság és az elégedettség hogyan hat az immunműködésünkre.

A vizsgálat során a kutatók az ókori filozófusokhoz hasonlón kétféle boldogságot különböztettek meg: a hedonikus és az eudaimonikus boldogságot. Az előbbi elsősorban a testi és az anyagi örömökből, például egy jó vacsora elfogyasztásából fakadó elégedettség érzése, a második pedig az a mélyebb elégedettség, amit a nemesebb, magasabb rendű céllal társuló, például mások segítésére irányuló tettek adnak. A vizsgálat eredményei szerint a két, eltérő típusú boldogság különbözőképpen befolyásolta az immunrendszer működését. Az eudaimónia keresése erősítette, a hedonikus örömkeresés viszont gyengítette. Vajon mi lehet ennek az oka?

[Tovább…]
Dr. Nagy Alinda

A félelem áldozatai

paracelsus.jpgEgy Paracelsusnak tulajdonított történet szerint, amikor a híres orvos-alkimista megérkezett Alexandriába, látta, hogy a pestis egy üres zsákkal a vállán érkezik a városba. Megkérdezte, hogy miért jött, és a pestis azt válaszolta, hogy az éves adót szeretné begyűjteni, ami ezer emberi élet. Paracelsus figyelmeztette, hogy egyetlen élettel sem vihet el többet annál, mint amennyibe a sors beleegyezett.

A pestis belement az egyezségbe, de néhány hónappal később úgy ment el Alexandriából, hogy több mint húszezer életet vitt magával. Paracelsus dühösen szembesítette a csalással, a pestis azonban azt válaszolta, hogy ő betartotta a megállapodást, és csak ezer embert vitt el a betegség, a többiek a félelembe haltak bele.


Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

news_mumb.jpegKeltsük életre a meséket! (Mumbai, India)

A mumbai-i Új Akropolisz önkéntesei gyerekprogramot tartottak „Keltsük életre a meséket!” címmel 8–14 éves, hátrányos helyzetű gyerekeknek. Az akcióval azt a célt tűzték ki, hogy különböző mesék feldolgozásával praktikus és erkölcsi útmutatást kapjanak a kicsik, mindezt játékos formában, vidámsággal fűszerezve.

K
u
l
t
ú
r
a

news_rus.jpgÓkori Egyiptom: az igazság mint az élet mozgatórugója (Oroszország)

Az oroszországi Új Akropoliszban Maat-ról, az igazságosság egyiptomi istennőjéről tartottak előadást. Ő testesítette meg az univerzum égi rendjét, amelynek földi tükröződését igyekeztek ebben a több ezer évig fennmaradt kultúrában megvalósítani. Az előadáson kiderült, hogy társadalmuk alapköve is az igazságosság erénye volt, és hogy ez a nagyszerű civilizáció elsősorban ennek köszönhette stabilitását és erejét.
 

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

news_malaga.jpgFilozófia és haladás – előadás a filozófia világnapján (Málaga, Spanyolország)

Filozófia és haladás címmel tartott előadást Málagában az Új Akropolisz a filozófia világnapján. A programot Antonio Requena, az UNESCO helyi elnöke vezette fel. Az előadás a filozófia és a tudomány kapcsolatáról szólt, és hangsúlyozta, hogy a kettő különválása vezethetett odáig, hogy mára mély szakadék tátong technológiai és erkölcsi fejlettségünk között. Olyan következmények azonban, mint pl. a környezetrombolás okozta klímaváltozás, ébresztően hathat a jelen és a jövő generációira, hogy a tudomány újra felfedezze a bölcsesség tevékeny, az erények fontosságát hangsúlyozó szeretetét.

További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven.
 

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu (elehir[at]ujakropolisz[dot]hu) címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2020