Hogyan erősíti a boldogság az immunrendszert?

Szerző

immunrendszer_steg.jpegNéhány évtizede született új tudományterület a pszichoneuro-immunológia, amely az idegrendszeri-lelki folyamataink és az immunrendszer működésének összefüggéseit kutatja. Egy 2013-ban végzett kísérlet azt vizsgálta, hogy a boldogság és az elégedettség hogyan hat az immunműködésünkre.

A vizsgálat során a kutatók az ókori filozófusokhoz hasonlón kétféle boldogságot különböztettek meg: a hedonikus és az eudaimonikus boldogságot. Az előbbi elsősorban a testi és az anyagi örömökből, például egy jó vacsora elfogyasztásából fakadó elégedettség érzése, a második pedig az a mélyebb elégedettség, amit a nemesebb, magasabb rendű céllal társuló, például mások segítésére irányuló tettek adnak. immunrendszer_tabla.jpgA vizsgálat eredményei szerint a két, eltérő típusú boldogság különbözőképpen befolyásolta az immunrendszer működését. Az eudaimónia keresése erősítette, a hedonikus örömkeresés viszont gyengítette. Vajon mi lehet ennek az oka?

Egyrészt az eudaimonikus lelkiállapot közvetlenül is kedvez az immunműködésnek, mivel pozitív lelkiállapot. Másrészt, ha valakit főként a földi örömök tesznek boldoggá, boldogsága erősen függhet a külső körülményektől, törékeny lehet, ezért stresszesebb az élete, ami pedig gyengíti az immunrendszer aktivitását. Ha azonban többet foglalkozunk önmagunkon túlmutató dolgokkal, és azokban találjuk meg a boldogságunkat, az életünkben kevesebb jelentősége lesz a mindennapi élet stresszhelyzeteinek, és nem mellesleg, ezzel az immunrendszerünket is támogatjuk.