2019. március | Új korszak, régi tudomány

FEJLÉC 1903.jpg
 
Vedd kezedbe az életed!

Gyakorlati filozófiakurzus országszerte

vedd kezedbe_2019_Eg.png

Születés, óvoda, iskola, bulik, barátok, esetleg egyetem, nyelvvizsga, diploma, álláskeresés, lakás, autó, házasság, gyerekek, unokák, nyugdíj...

Tényleg csak ENNYI?

Ha te is úgy gondolod, hogy ezeknél a szerepeknél többről szól az élet, ha ezeken túl keresed, ami valóban te vagy, akkor csatlakozz hozzánk a cselekvő filozófia útján!
Tizenkét téma, ami a sürgős ügyek helyett a fontos témákat feszegeti: kik vagyunk, miért élünk, és főleg mit tehetünk, hogy az életünk gazdagabb, a kapcsolataink őszintébbek, a tetteink gyümölcsözőbbek legyenek, egy olyan világban, amire azért ráfér a jobbítás...
A heti alkalmakon előadás, beszélgetés és gyakorlatok váltják egymást, amelyekkel próbára teheted a filozófiai életmód tanításait és alkalmazhatóságát.

Budapest
Ideje: március 18. hétfő, 18.30–20.30
Csatlakozni lehet még: március 25., április 1.
A kurzus díja: 4500 Ft/hó
Kedvezménnyel: 2500 Ft/hó

Szeged
Ideje: március 6. szerda, 18.30–20.30
A kurzus díja: 3000 Ft/hó
Kedvezménnyel: 2000 Ft/hó

Székesfehérvár
Ideje: március 6. szerda, 18.30–20.30
A kurzus díja: 3500 Ft/hó
Kedvezménnyel: 2500 Ft/hó

 
 
BUDAPEST

Főnix Kultúrműhely, Budapest VIII., Rigó utca 6–8.

Férfi archetípusok – Apollón, a harmónia szerelmese
Kezdete: március 6. szerda, 17.00
Helyszín: EÖTVÖS10 Közösségi és Kulturális Színtér (1067 Budapest, Eötvös u. 10.)
Részvételi díj: a program díjtalan

A férfi, akit mindenki irigyel, de tökéletesség utáni vágyát nehéz kielégíteni. Aki mindent mindig jobban tud, mégis képes elegáns és nagylelkű is lenni. Szerelmese a szépségnek, de nem szívesen „koszolja be magát”. Hogyan ismerhetjük fel az Apollón típusú férfiakat? Miért vannak mindig szem előtt, miért nem tudnak megbújni a tömegben? Előadásunkból kiderül, hogyan lehet bánni az isteni lantos földi képviselőivel, mit lehet benne szeretni, és mit lenne érdemes átalakítaniuk magukban. Fény- és árnyoldalak, harcok és mókák – most a látszat mögé nézünk.

Budapesti programjaink

 
EGER

Az Új Akropolisz egri központja, Törvényház u. 25. fszt. 2.

Küzdelem és ellent nem állás FILO-Teaház
Előadás gyakorlatokkal
Kezdete: március 9. szombat, 16.00
Részvételi díj: a program díjtalan

Vívjuk belső harcainkat - s persze tudjuk közben, hogy csakis a bennünk lévő hős győzhet. Ha alul is maradunk néha a lustasággal, kicsinyességgel vagy haraggal szemben, van újabb lehetőség, újabb csata.
Rengeteg klasszikus példa áll rendelkezésünkre, hogyan arassunk maradandóbb győzelmet. Keleten és nyugaton egyaránt mítoszokban, mesékben, történetekben tanították az embert egyik legfontosabb feladatára, a belső harc vállalására. Azért is, hogy ne másokkal harcoljon, ne másokat hibáztasson, hanem kezébe vegye saját eszközeit, fegyvereit, képességeit és jótulajdonságait.
Ráadásul az erőkifejtés gyakran nem valami ellen, hanem valamiért irányul, és sokszor az ellent nem állás lesz a legcélravezetőbb stratégia. Megtanultunk-e már elhajolni, ellépni egy-egy sértő szó, egy nem is nekünk szánt romboló megjegyzés elöl? Tudjuk-e úgy keresni az igazságot, hogy nem bántunk, hanem alkotunk?
Ezeket a kérdéseket járjuk végig FILO-Teaházunkban, ahol asztalgazdáinkkal a belső győzelmek útját keressük gyakorlatokkal fűszerezve.

Egri programjaink

 
GYŐR

FILO-Pont, Kálóczy tér 15.

Győri programjaink

 
PÉCS

Az Új Akropolisz pécsi központja,
János u. 6.

Pécsi programjaink

 
SZEGED

Concordia Kultúrműhely, Juhász Gyula utca 36/a

Szegedi programjaink

 
SZÉKESFEHÉRVÁR

Kairosz Kultúrműhely, Megyeház utca 22/a

Csend-labor – workshop
A szépség tükre: a művészetek szerepéről filozófiai szemmel
Kezdete: március 9. szombat, 16.00
Részvételi díj: 3500,- Ft
Kedvezménnyel: diákoknak 2500,- Ft

Hányszor fordult elő velünk, hogy művészet címszó alatt olyan dolgokkal találkoztunk, ami belül tiltakozást váltott ki belőlünk, mégsem foglaltunk állást - még magunk előtt sem - különböző okok miatt. Pedig nem is olyan nehéz kapaszkodót találni: ami nem szép, az nem művészet. Ennek az ideális szépségnek a megnyilvánulásait keressük a különböző művészeti ágakban, mint zene, színház, filmművészet, képzőművészet. A workshop részeként az előadások között gyakorlatok segítenek érzékenyebbé válni a bennünket körülvevő világ nyilvánvaló szépségére.
Kérjük, amennyiben szeretnél részt venni a workshopon, legkésőbb a programot megelőző csütörtök éjfélig regisztrálj e-mailben a programra. Információ és jelentkezés: szfvar[kukac]ujakropolisz.hu

Székesfehérvári programjaink

 

E havi számunkban:


Új korszak, régi tudomány

új korszak_régi tudomány2.jpgSokszor hallhattuk és olvashattuk már, hogy a technika korában élünk, és sosem felejtik el kiemelni az ezzel járó összes előnyt.

A folyamatok szabályozottak; az elektronizálás kiterjed az élet minden területére; a gépek mindenütt felváltják az emberi munkát; az elektronikus kommunikáció lerövidíti a távolságot és az időt. Csaknem elértük a várva várt mennyországot, ahol temérdek szabad időnk marad mindennap, és egy héten még több szabadnapunk lesz…

Korunk sok ellentmondása mellett azonban felmerül egy újabb, és mivel nem csekély jelentőségű, igen szembeötlő. A technika világában az anyagi élet legkülönbözőbb vonatkozásait igyekeznek megkönnyíteni, de alig tesznek valamit a lelki, mentális és szellemi élet javára. Ezek a szubjektív világok ugyanolyan rendezetlenek, mint a barlanglakók idejében voltak. Érvelhetnek ez ellen úgy, hogy a pszichológia és segédtudományai különböző embertípusokat határoztak meg, ami megkönnyíti a beazonosítást, illetve betegségnél magát a kezelést. Ez igaz is, de attól, hogy komoly könyvekben ábrákon szemléltetjük az embertípusokat, még nem válaszolódnak meg az önmagukkal szemben tehetetlen emberek gyakorlati kérdései. A félénkség felismerése még nem egyenlő a tőle való megszabadulással, ahogyan, ha tudatában is vagyunk szertelen képzelődéseinknek, attól még nem leszünk képesek uralni is őket.

[Tovább…]
Kép: Bantu Kumar
Delia Steinberg Guzmán
Az Új Akropolisz nemzetközi elnöke

montázs_elehír_1903.jpg
Íróktól az írásról

írás_irnok_0.jpg„Először egyszerűen írunk és rosszul. Aztán bonyolultan és rosszul. Majd bonyolultan és jól. Végül egyszerűen és jól."
(Vámos Miklós)

„Ha bonyolultan írok, akkor azzal sok embert kirekesztek az olvasás öröméből."
(Kurt Vonnegut)

„Szépen az ír és beszél, akinek sikerül még a bonyolult gondolatait is egyszerűen és világosan előadni."
(Illyés Gyula)

„Minél áttetszőbb az írás, annál láthatóbbá válik a költészet."
(Gabriel García Márquez)

„Az olvasót tilos – csak egy másodpercig is – bizonytalanságban hagynunk. Az írás egyetlen ékessége a világosság."
(Kosztolányi Dezső)

„Az írás egyetlen szabályt ismer: hogy legyen mit mondanod."
(Arthur Schopenhauer)

[Tovább…]

[További idézetválogatások]
Fotó: Ivo Jansch


Házunk táján
 

Saját készítésű kefirgombával és csírával az egészségért és a természetért

A nyakkendős macsektól a Batman-ábráig

Csira_02_kiskep.jpg

Varras_01_kiskep.jpg

Az Új Akropolisz Filozófiai Iskolában minden hónapban meghallgathatnak az érdeklődők egy egyórás előadást arról, hogyan viszonyulhatunk tudatosabban környezetünkhöz, és elsősorban a természethez. Február 23-án Apáti János saját készítésű kefirt és maga ültette csírákat mutatott be, ecsetelve az előállítás tapasztalatait.
Tovább
Február 23-án az Új Akropolisz Filozófiai Iskola Rigó utcai központjában hét színes, játékos, kézzel varrott textiltasakot készítettek beteg gyermekek infúziós palackjaira. A kulturális egyesület szociális csoportja havonta egyszer megrendezi a varró délelőttöt, ahol néha játékok készülnek, máskor az infúziókat beborító kreatív huzatok.
Tovább
 

Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

news_filo.jpgFotókiállítás az UNESCO-val együttműködve (San Jose, Costa Rica)

Costa Ricán az Új Akropolisz szervezte Filozófiai héten nyitották meg a „Nagy szavak” című fotókiállítást. A kiállítást az UNESCO is támogatja, és a gyermekkori filozófiatanítás folyamatát dokumentálja. A képen az Új Akropolisz központjának vezetője, Pablo Rojas látható az UNESCO képviselőjével, Juan Pablo Ramírezzel és a kiállítást szervező művészekkel.

 

K
u
l
t
ú
r
a

news_kult.jpgKulturális és filozófiai találkozó (Japán)

Januárban kulturális és eszmetörténeti találkozót tartottak a japán Új Akropolisz filozófiakurzusát látogató női hallgatóknak. A találkozó a női eszményképet járta körül, ahogyan az a különböző kultúrák, az indiai, görög és japán hagyomány szimbólumaiban visszatükröződik.

 

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

news_onk.jpg„Utazás okkal” (Szófia, Bulgária)

Az Új Akropolisz szófiai önkéntesei részt vettek a „The Goodmakers” önkéntes csoport szervezte „Utazás okkal” című eseményen. Az akción Bulgária-szerte gyűjtötték az adományokat, amelyek tömege végül elérte az öt tonnát. Az élelmiszercsomagokat a szervezet székhelyén gyűjtötték össze, majd a bolgár falvakban élő rászorulóknak (főként időseknek) adományozták. Összesen 450 élelmiszercsomagot több mint 110 távoli településre juttattak el.

További híreink a nagyvilágból angol és spanyol nyelven.
 
Ajánló

Támogasd adód 1%-ával kulturális tevékenységünket!

egysza_1903.jpgIdén is van lehetőség a személyi jövedelemadód 1%-ával valamely általad választott civil szervezetet támogatni. Ne mulaszd el, sok kicsi sokra megy! Ha úgy döntesz, hogy 2019-ben a mi munkánkat segíted adód 1%-ával, az alábbi adatokra lesz szükséged:

Név: Új Akropolisz Kulturális Közhasznú Egyesület
Adószám: 19011510-1-42.

A részletes útmutatót lásd itt.
Tudj meg többet rólunk és tevékenységünkről!

 

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu (elehir[at]ujakropolisz[dot]hu) címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2019

Ha nem kérsz több hírlevelet, azt a leiratkozás linken jelezheted.