A nyakkendős macsektól a Batman-ábráig

Jótékony célú varródélelőtt az Új Akropoliszban
Esemény típus
Nyílt nap
Időpont
Helyszín
Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8.

Varras_01_kiskep.jpgFebruár 23-án szombaton az Új Akropolisz Filozófiai Iskola Rigó utcai központjában hét színes, játékos, kézzel varrott textiltasakot készítettek beteg gyermekek infúziós palackjaira. A kulturális egyesület szociális csoportja havonta egyszer megrendezi a varró délelőttöt, ahol néha játékok készülnek, máskor az infúziókat beborító kreatív huzatok. A szervezők mindenkit szeretettel várnak, aki szívesen szánja az idejét pár órás könnyed kikapcsolódásra, miközben biztos lehet benne, segít mosolyt csalni egy gyógyuló kisgyerek arcára.

A Tűzoltó utcai Gyermekklinika éjjel-nappal működik, orvosok és ápolók a nap huszonnégy órájában számos gyermeket látnak el, az egyszerűbb beavatkozásoktól a súlyosabb műtétekre szorulókon át a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő kis páciensekig. A fiataloknak alighanem minden apró gesztus, a legegyszerűbb gondoskodó tett is számít, ezért kereste a klinika főnővérével a kapcsolatot az Új Akropolisz szociális csoportja. Az önkéntesek kezdetben tenyérnyi plüssállatokat varrtak, később aztán a klinika dolgozói új ötlettel álltak elő: az infúziós palackokat elfedő textilzsákokéval.

Mészáros Veronika, a szociális csoport vezetője mesélt arról, hogyan készülnek ezek a huzatok. „Annak idején kaptunk mintapalackokat a klinikától, hogy tudjuk a pontos méreteket. Ezeket felhasználva Mónika, az egyik önkéntesünk elkészítette a szabásmintát. Ezt használjuk azóta is, amikor csak a meghirdetett varróalkalmakra kiszabjuk az anyagokat. Ezekre varrhatják fel egyedileg kifundált mintáikat a látogatók, így a legkülönfélébb figurák születtek, ezúttal többek közt szívecskés, felhőmintás, nyakkendős macskás, Batman-ábrás és fűben gubbasztó nyuszis is. Egyik sem a mi sablonunk, de jópofa mindegyik.”

A tasakok nem itt nyerik el végleges formájukat, Mészáros Veronikáék utóbb varrják zsákokká a feldíszített huzatokat. A látogatók nemcsak kreativitásukat kamatoztathatják az alkotó munkában, hanem ez az elmélyült, meditatív kikapcsolódás egyben egy kedves és jótékony tett is egy fiatal embertársukért – így kétszeres az öröm.