2019. január | Hét életkorszakunkról

feljéc elehír_201901.jpg
 


 
Vedd kezedbe az életed!
Kattanj rá a filozófiára!


Filozófiai kurzus plakát
 
 
BUDAPEST

Főnix Kultúrműhely, Budapest VIII., Rigó utca 6–8.

Nyílt nap az Új Akropolisz Főnix Kultúrműhelyében
Előadás gyakorlatokkal
Ideje: január 26. szombat, 10.00 órától egész nap
Részvételi díj: a program díjmentes
Gyere és ismerd meg tevékenységünket, hozd el gyermeked játszóházunkba, varrj textilfigurát jótékony céllal, vegyél részt kézműves-foglalkozásunkon, hallgass előadást filozófiáról, harcművészetről és természetvédelemről, és este beszélgess egy jót a tanulás fontosságáról!

Programjaink:
• Mesedélelőtt – Zöld Péter
• Szimbólumfestő kézműves workshop
• Tamo harcművészeti műhely

Részletekért látogass el honlapunkra!

Budapesti programjaink

 
EGER

Az Új Akropolisz egri központja, Törvényház u. 25. fszt. 2.

Januári programjainkért látogass el honlapunkra!

Egri programjaink

 
GYŐR

FILO-Pont, Kálóczy tér 15.

JÁTSZD újra… avagy Filozófusok Éjszakája újratöltve
Ideje: január 26. szombat, 16.00–22.00
Részvételi díj: a program díjtalan
Programunk középpontjában a játék áll: filozófiai szempontból közelítjük meg ezt az egyszerre vidám és komoly tevékenységet, természetesen nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is.
Ízelítő programjainkból:
• 16.00 | A játékról
• 16.30 | Együttműködő hangszerek – együttműködő emberek: Játék a ritmusokkal, hangokkal, hangulatokkal ritmushangszerek segítségével
• 17.30 | Tanulj játékosan: együttműködés és önismeret („Többet megtudsz másokról egy óra játék, mint egy év beszélgetés alatt.” Platón); Az együttműködés óriási lehetőség az embereknek, hiszen segítségével rátalálhatunk saját erőnkre és szerepünkre, valamint a többiekkel összekapcsolódva az egyéni lehetőségeinket messze meghaladó célokat is elérhetünk.
• 18.30 | Játékosan arról, ami nem játék: Cselekvési gyorsaságot és segítségnyújtási erőt elősegítő gyakorlatok váratlan helyzetekre
• 20.00 | Játékvarrás egy mosolyért: Textilfigura-varrás, tündérkekészítés jótékony célra. Szociális akciónkon tündérkéket készítünk és színes, filcből készült állatfigurákat varrunk a rászoruló kisgyerekek számára.
Mindezeken kívül lesznek még: logikai játékok, erénykerék, filosüti és egyéb meglepetések…
A program nincs regisztrációhoz kötve, de megkönnyíti az anyag- és eszközigény tervezését, ha részvételi szándékodat előre jelzed a gyor[kukac]ujakropolisz.hu e-mail címen.

Győri programjaink

 
PÉCS

Az Új Akropolisz pécsi központja,
Ferencesek utcája 24.

Januári programjainkért látogass el honlapunkra!

Pécsi programjaink

 
SZEGED

Concordia Kultúrműhely, Juhász Gyula utca 36/a

Januári programjainkért látogass el honlapunkra!

Szegedi programjaink

 
SZÉKESFEHÉRVÁR

Kairosz Kultúrműhely, Megyeház utca 22/a

Hétpróba meseház
Ideje: január 13. vasárnap, 10.00–12.00
Részvételi díj: a program díjtalan
Alkotó-fejlesztő mesefoglalkozás 5–9 éveseknek. A Meseház közben az érdeklődő szülőkkel kézműves ajándékokat készítünk egy gyermekotthonnak.
Regisztrációhoz ugyan nem kötött, de kérünk, hogy jelezd, ha már tudod, hogy jössz (szfvar[kukac]ujakropolisz.hu).
Részletekért látogass el honlapunkra!

FILO-CAFÉ – A sors törvénye
Filozófiai kávéház
Ideje: január 25. péntek, 20.00–22.00
Részvételi díj: a program díjtalan
A sors törvénye – keleten a Karma törvényének mondják – talán az egyik legérdekesebb filozófiai kérdés, mely valaha foglalkoztatta az emberiséget. Minden világképnek megvan a maga nézete erről, kimondva-kimondatlanul minden kultúrában megtaláljuk a nyomát, sőt, mindenütt fellelni a sorsszerűség meglétének tagadását is.
Hol az igazság? Létezik előre elrendeltség, léteznek törvények, még ha nehezen megismerhetőek is, van az egyénnek felelőssége saját sorsát illetően, van, amin nem tudunk, vagy éppen nem szabad változtatnunk? Ilyen kérdésekről lesz szó következő Filo-Café beszélgetésünk során.
Részletekért látogass el honlapunkra!

Székesfehérvári programjaink

 

E havi számunkban:


Az ember életkorszakai

Thomas Hawk_ember életkorszakai.jpgEbben is, mint számos más témában, veszélyes lehet az általánosítás. Minden embernek egyéni sorsa van, ami olyan, mint egy különböző színű, szilárdságú, hosszúságú és élettartamú fonalakból szőtt zsinór.

Befolyásolják a döntések, amelyeket mindenki meghoz a lehetőségei alapján, és bizonyos rejtélyes tényezők is, amelyek túl vannak minden „horoszkópon”, körülményen és neveltetésen. Valamennyi ókori misztériumvallásban, a sumeroktól az etruszkokig ismerték az „X tényezőt” – ahogy azt egyes 20. századi gondolkodók nevezték –, ami kiszámíthatatlan és előreláthatatlan… Nyilvánvaló hatásaiból tudjuk, hogy létezik, de azt nem, hogy micsoda.

Homérosz és Vergilius szerint ez a legfőbb akarat felülmúlja nemcsak az embert, de még az isteneket és minden számunkra elképzelhető dolgot is… Paradox módon a felfogható világ alapja az érthetetlen vagy az észt meghaladó, ami gyakorlatilag ugyanaz.

Ahhoz, hogy mégis könnyebben eligazodjunk, az ezotéria az emberi életet hétéves ciklusokra osztja.

A 7 éves korig tartó időszak: A szellemi, mentális és lelki hordozók lassan leszállnak. Egyfajta „őrangyal” vigyázza a lélek új testbe költözését, és „enyhíti” ütközéseit a világgal, amelyben majd élnie kell. Fontos szerepük van a szülőknek, a családnak és a tanítóknak. A gyerek, a kivételektől eltekintve, képlékeny lény, aki büntetéssel és jutalmazással alakítható; tekintélyre és állandó irányításra van szüksége, amelyek elősegítik tanulását. Ha keresztény családban születik, keresztény lesz, ha anyja zsidó, zsidóvá válik ő is stb. Az emberi környezettel való kapcsolata „oltásszerűen” segíti, hogy túlélje a leendő megpróbáltatásokat. Szeretetre van szüksége, ami nem gyengeség és nem is kétszínűség.

[Tovább…]
Fotó: Thomas Hawk
Jorge Ángel Livraga
Az Új Akropolisz alapítója

montázs - ele 1901.jpg
A Föld, az állatok, az ember…

nagyítót tartó kéz„Kényszert érzünk, hogy egészségesnek és szépnek kell maradnunk. Ha pedig még arra is futja, akkor divatosan is kell öltözködnünk. Ezalatt pedig a Föld, amelytől otthonunk, testünk és egészségünk függ, a betegség nyilvánvaló jeleit mutatja.”

„Ha az erdőket tényleg a kipusztulás fenyegeti, ha a növény- és állatvilág egyaránt haldoklik, akkor nagy baj van a világban. Lehet, hogy a Föld panasza szól az emberekhez, akik nemigen bánnak vele élőlényként. Lehetséges, hogy növekvő elsivatagosodása figyelmeztetés azoknak, akik nem gondolnak bele, mit is jelentene a sivár és puszta Föld… ahol a megmaradt kevés ember képtelen lenne visszaállítani mindazt, ami elpusztult.”

„Sokan szólalnak fel világszerte, kiemelve, hogy hányféle emberi tevékenység árt a bolygónak. De mintha mégsem változna semmi. Csúcstalálkozókat tartanak a világ nagyvárosaiban, hogy értekezzenek a Föld helyzetéről, majd miután érdekes végkövetkeztetéseket hangoztatnak és adnak ki, mindenki hazamegy a saját országába, és ugyanazt teszi, amit addig. A gazdasági érdekek – legyenek azok egyéni, kereskedelmi, ipari, vállalati, tőzsdei, állami vagy olyan érdekek, amelyekről nem is tudunk –, úgy tűnik, fontosabbak a válságos állapotban lévő Föld érdekénél.”

„A Föld öreg és beteg – ezt tanítják az ősi hagyományok. A tünetek egyre jobban láthatók, és amit mi elemi csapásnak minősítünk, csupán a bolygó nyöszörgése. Ehhez jönnek még a tudatlanság és a mértéktelen vágyak káros következményei, mert az emberek azt hiszik, hogy érzéketlen és elmozdíthatatlan kőtömbön laknak.”

[Tovább…]
Fotó: Mr. Theklan
Delia Steinberg Guzmán
Az Új Akropolisz nemzetközi elnöke


Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

news_filo_1901.jpgA filozófia világnapja (Szöul, Dél-Korea)

A szöuli Új Akropolisz a filozófia világnapját 2018-ban a „Méltóság és boldogság” elnevezésű eseménnyel ünnepelte meg. A résztvevők előadást hallhattak és aktív eszmecserét folytattak annak fontosságáról, hogy mindenki megtalálja önmagában a méltóság forrását. A szervezők egy fiatal pantomimszínészt is meghívtak, aki a mozdulatművészet nyelvén jelenítette meg a mindennapos nehézségeket, amelyekkel akkor szembesülünk, ha fel szeretnénk fedezni maszkjaink mögött megbújó valódi énünket.

K
u
l
t
ú
r
a

news_kult_1901.jpg„SoulKey”: művészek közöshang-keresése (Krayot, Israel)

A krayoti Új Akropolisz második alkalommal adott otthont a „SoulKey” elnevezésű rendezvénynek. Az esemény olyan fiatal művészeknek és előadóknak kínál lehetőséget a bemutatkozásra, akik szeretnék megosztani munkájukat és üzenetüket, és inspirálódni másokéból. A résztvevők a vidám örömzenélés közben megtapasztalhatták, milyen magától értetődően meg lehet találni a közös hangot – ha például a művészet egyetemes nyelvén „szólunk” egymáshoz.

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

news_önk_1901.jpgA város megtisztítása (Tirana, Albánia)

A „Tégy egy kicsit ma, és hozz létre egy zöld holnapot” mottóval és a beszámolók alapján „egy filozófus örömével” tisztították meg a tiranai Új Akropolisz önkéntesei az egyes városrészeket. Az önkéntességet a szolidaritás kifejeződésének és olyan cselekedetnek tartják, amellyel hozzájárulhatnak a világ jobbításához.

Fotók: Nueva Acrópolis
További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven.

 

Ajánló

Műhelytitkok – Szimbólumfestő kézműves workshop

ajánló_műhelytitkok.jpgMinden szimbólum egy titkos ajtó, amely ősi kincseket őriz. Kukkants be mögéjük, és fedezd fel a rejtett, közös lényeget a természetben, önmagadban és a világban. Hallgasd meg, mit mesélnek, és azt veszed majd észre, hogy a történet benned folytatódik.

Kelts életre egy szimbólumot! Fess saját kezűleg magyar és antik szimbólumokat ábrázoló, műkő fali díszt otthonra vagy ajándékba! A kézműves workshopon két festékréteg között megismerkedhetsz az egyes szimbólumok jelentésrétegeivel, és a hozzájuk kapcsolódó mítoszokkal is. Az alkotóműhely elsősorban felnőtteknek szól, a részvételt 10 éves kor felett ajánljuk.

A program részleteit lásd itt.
Tudj meg többet Athéné műhelyünkről!

 

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu (elehir[at]ujakropolisz[dot]hu) címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2019

Ha nem kérsz több hírlevelet, azt a leiratkozás linken jelezheted.