Filo-Café

Filozófiai kávéház
Kezdete
2018.11.16. péntek 20:00
Vége
2018.11.16. péntek 22:00
Helyszín
Kairosz Kultúrműhely, Székesfehérvár, Megyeház utca 22/a
Részvételi díj
ingyenes

Filo-Café

Az együttműködés szükségessége

A filozófia világnapja alkalmából egy ősi, de korunkban nagyon aktuális kérdést fogunk megvizsgálni, a versengés és az együttműködés témáját. A kérdéssel már Platón és a sztoikusok írásaiban is lehet találkozni, korunkban pedig matematikai eszközök és számítógépes szimulációk is rendelkezésre állnak, hogy a kérdést objektíven vizsgálhassuk.

Adam Smith, skót természetfilozófus, 1776-ban megjelent A nemzetek gazdasága című könyvében fogalmazta meg azt az elméletet, mely szerint a gazdaságot a szabad versengés viszi leginkább előre. Száz évvel később Charles Darvin ehhez az elmélethez nyúlt, hogy az evolúciós elméletét igazolja. De 1928-ban Neumann János matematikus lefekteti a játékelmélet alapjait, azt a tudományt, amely képes volt objektíven vizsgálni a versengés hatékonyságát az együttműködéssel szemben. John Nash matematikus pedig éppen azért kapott Nobel-díjat 1994-ben, mert matematikailag bebizonyította, hogy együttműködés nélkül nem alakítható ki győztes stratégia.

Ennek ellenére ma még mindig sokan a versengést tekintik a nyerő megoldásnak, akár az egyéneket, akár az egymással harcoló politikai-gazdasági csoportokat nézzük. Valami miatt a versengés szelleme mélyen áthatja gondolkodásunkat, ösztöneinket, miközben az együttműködést tanulnunk kell. Pedig ma mindennél inkább szükség lenne megerősíteni az együttműködés eszméjét, hiszen civilizációs értékeink és maga a föld is halálos veszélyben vannak. Már egyre többen mondják azt, hogy csak a globális összefogás lenne képes az emberiséget megmenteni.

Amennyiben elfogadjuk, hogy a Békés Harcos célja az, hogy önmagát és a világot is egy kicsit jobbá tegye, elkerülhetetlen, hogy legyőzzük versengő énünket, és megismerjük a sokkal emberibb együttműködő, önzetlen önvalónkat. Ez a Filo-Café előadás és beszélgetés azokról az előnyökről, nehézségekről és megoldásokról fog szólni, amelyek segítenek ezt a belső harcot megvívni.További programjaink a filozófia világnapja alkalmából:

Tudás és fél-tudás: Zenés felolvasószínház Khalil Gibran novelláiból
https://www.ujakropolisz.hu/esemeny/eloadas-khalil-gibran-irasaibol

Szociális gyűjtési akció
https://www.ujakropolisz.hu/esemeny/szocialis-akcio-filozofia-vilagnapja-alkalmabol-1

Előadó