2014. november


  2014. november fejléc
   
   
  Másként forog az agyad?
  Kattanj rá a filozófiára!

  SZEGED
  2014. november 5. szerda, 19.00
  További alkalmak: nov. 12., nov. 19.

  EGER
  2014. november 26. szerda, 18.30
  További alkalmak: dec. 3., dec. 10.

  Filozófiai kurzus plakát


   
  BUDAPEST – Főnix Kultúrműhely

  Budapest VIII., Rigó u. 6–8.

  Éljünk harmóniában!
  előadássorozat
  2014. november 4. kedd, 18.00

  A nő – istennők leánya
  egynapos szeminárium a női lélek mélyebb megértéséért
  2014. november 8. szombat, 10.00

  Istennők leánya

  Polgári Természetőr Szolgálat
  2014. november 9. vasárnap, 9.00

  BarlangOffice
  színjáték Platón barlanghasonlatából
  2014. november 9. vasárnap, 18.00

  Napjaink isteni férfiúi
  2014. november 15. szombat, 18.00

  Napjaink isteni férfiúi

  Platón 6x7 – avagy zanza a javából!
  2014. november 22. szombat, 16.00

  BarlangOffice
  színjáték Platón barlanghasonlatából
  2014. november 23. vasárnap, 18.00

  Nőnek lenni művészet!
  könyvbemutató és beszélgetés
  Boldizsár Ildikóval

  2014. november 29. szombat, 18.00

  Kukucs! – a színek és formák káprázatos világa
  gyerekprogram
  2014. november 30. vasárnap, 10.00

  További budapesti programjaink


   
  BUDAPEST – Hunyadi Kultúrműhely

  Budapest II., Margit krt. 64/b, fszt. 6.

  Apokrif
  Méry Beáta képzőművész kiállításának megnyitója
  2014. november 8. szombat, 16.00

  Méry Beáta: Apokrif

  További budapesti programjaink


   
  EGER

  Az Új Akropolisz egri központja, Törvényház u. 25. fszt. 2.

  Egri programjaink


   
  GYŐR

  FILO-PONT, Kálóczy tér 15.

  Győri programjaink


   
  PÉCS

  Az Új Akropolisz pécsi központja,
  Teréz u. 1.

  Pécsi programjaink


   
  SZEGED

  Concordia Kultúrműhely, Szivárvány u. 3/a

  Ér mítosza – élet és halál
  Előadás és önismereti játék
  2014. november 20. csütörtök, 19.00

  További szegedi programjaink


   
  SZÉKESFEHÉRVÁR

  Kairosz Kultúrműhely, Megyeház utca 22/a

  Az élet dolgai
  beszélgetéssorozat fiataloknak
  Kodolányi János Főiskola, Radnóti Miklós Kollégium, Közösségi helyiség
  Sörház tér 1., 2. emelet

  Én és Te = Mi?
  2014. november 4. kedd, 18.30

  Én és a jövőm
  2014. november 18. kedd, 18.30

  Az élet dolgai

  Értelem és intuíció
  Fedezd fel és használd egyszerre a két agyféltekéd erőit!

  2014. november 15. szombat, 9.00

  a két agyfélteke

  További székesfehérvári programjaink

   

  Keresd az (isten)nőt!

  A nő, istennők leánya könyvborítóMítoszok, mesék, versek, novellák, regények és drámák örök témája: a nő. Pontosabban az a megfejthetetlen titok, amely körülveszi az alakját, örökös inspirációforrásul szolgálva mindazok számára, akik arra keresik a választ, mi tesz egy nőt nővé, és mi különbözteti meg őt minden más élőlénytől.

  Titok, amihez csak közelíteni lehet, egzakt módon megválaszolni talán soha. Sem a művészet, sem a tudomány, sem a filozófia, sem a pszichológia nem tudott még megnyugtató magyarázatot adni arra a bonyolult és ezer szálból szőtt mintázatra, ami egy nő létezését jellemzi.

  Az Új Akropolisz Kiadó gondozásában megjelent A nő, istennők leánya című könyv szerint a nő rejtett arcai négy ősrégi archetípus jótékony vagy éppen kártékony működésével is leírhatók, mintegy felszínre hozva az archetípus minden nőben újra meg újra megtestesülő jellegzetességeit.

  Életünk különböző szakaszaiban mindig más-más „istennő” vezetésére, erejére bízhatnánk magunkat, ha jobban – vagy ha egyáltalán – ismernénk őket. Önismeretre, önbecsapások nélküli létezésre és mérhetetlenül sok bölcsességre van szükségünk ahhoz, hogy mindegyik „rejtett arcot” a maga helyén és idejében engedjünk szóhoz jutni, azaz segítő erővé válni. Az, hogy épp melyikre van szükségünk, nem életkorfüggő: a harmonikus, test-lélek-szellem egységét mutató, összehangolt működés minden életkorban meghatározza tetteink minőségét. Fiatal lányként, felnőtt nőként, anyaként, érett asszonyként és mindezek szintézisét megteremtő „szépkorúként” is érdemes odafigyelni a négy archetípus összerendezett működésére, hiszen a szerelem – cselekvés – gondoskodás – elköteleződés képessége minden életciklusban fontos tennivalónk, igaz mindegyik esetben más-más aspektusból. Ez benne az igazán gyönyörű! Összerendeződni úgy, hogy mások is számíthassanak ránk, legyen ez a „másik” egy társ, egy férfi, egy férj, egy gyerek vagy idős szülő. A négy archetípus ilyetén összerendezett működése azt is jelenti, hogy ha női fejlődésünkben elérkezünk idáig, esélyünk van rá, hogy a továbbiakban a kiteljesedés felé nyílik meg számunkra az út.

  Boldizsár Ildikó  E havi számunkban:

  Johnny Depp a Transzcendens c. filmben
  Platón 6 x 7 - zanza a javából
  lejatszas ikon
  Mit kapsz a lelkedért?
  Platón 6x7

  Megéri?


  Útvesztő vagy labirintus


  Mit kapsz a lelkedért?

  Ez év áprilisában kezdték vetíteni a mozikban a Transzcendens című filmet Johnny Depp főszereplésével. A történet főhőse, Dr. Will Caster, kutatócsoportjával megépít egy szuperintelligens számítógépet, amelyre a filmbeli tudósok reményei szerint akár egy ember tudatát is fel lehet tölteni. Így létrehozzák a mesterséges intelligenciát (MI), amely bármelyik ember elmebeli képességeit sokszorosan meghaladja.

  Johnny Depp a Transzcendens c. filmbenA filmben szereplő vadonatúj módszerek ámulatba ejtik a nézőt, vélhetően ezért is adták a filmnek a nagyszavas „Transzcendens” címet. Felfoghatatlan távlatokat nyit meg előttünk, sokan kábultan hódolunk be a vázolt jövőképnek. De csak egy darabig. Mert éppen ez az, ami aztán konfliktushelyzetet teremt. Hogy rajtunk kívül állóvá válnak a történések. Elérkezik a pont, ahol a találmány túlnő alkotója szándékán, és a modern Frankenstein műve önálló életre kel. És ahogy Mary Shelley világhírű könyvében, akár rettegnek tőle, akár istenítik, senki sem maradhat közömbös.

  Ráadásul a saját teremtményébe szerelmes tudós idővel elveszíti ítélőképességét, hiszen személyes ambíciója elejétől kezdve erősebbnek bizonyul a tudományetika íratlan törvényeinek tiszteleténél. Bármi áron igyekszik megvédeni hi-tech birodalmát, ahol a gép észrevétlenül átvette az irányítást, és már ő maga is csak egy eszköz. Akárcsak Szauron A Gyűrűk Urában: tisztátalan eszközökhöz nyúl, arctalanná válik, majd elveszíti hatalmát is. A történelem és a mítosz elegye ismétli önmagát…

  Jelenet a Transzcendens c. filmbőlDe ki veszi fel a harcot a hipermodern titánok ellen? Az a maroknyi tudóscsoport, köztük Max Waters (Paul Bettany) és a Morgan Freeman alakította Joseph Tagger, akik emberközpontú világot látnak a szemük előtt, akkor is, ha az szupermodern. A transzcendens szó új értelmet nyer. A régit, de mindig is időszerűt kezdi jelenteni: az „érzékeken túli”, azaz a nem érzékelés útján felfogható valóság megragadását. Ez pedig csak a számító elménél magasabb, tiszta intelligenciával lehetséges, amelynek célja, hogy az ember tudatosan megismerje és uralja önmagát és a világot. Összhangban másokkal és a természettel.

  A mai elméleti tudomány szingularitásnak nevezi azt a – feltevése szerint a következő évtizedekben várható – jelenséget, hogy az MI megjelenésével az emberi fejlődés robbanásszerűen felgyorsul, és életünket gyökeresen megváltoztatják az új felfedezések. Átadjuk az irányítást a találmányaink nyújtotta kényelemért cserébe, halálos betegségeket küzdünk le, és génmanipulációs kísérletek eredményeként kétszáz évig élhetünk. Ennek köszönhetően kevesebbet kell dolgoznunk, és karnyújtásnyira leszünk a teljes biztonság és jólét elérésétől. Mindeközben azonban bármi is vegyen körül: búcsút mondunk a valódi döntési helyzeteknek, amelyekben választunk.

  Mert úgy tűnik, bármiben is adjuk át a tudatos irányítást, ha a problémáinkkal mások – legyenek emberek vagy tárgyak – birkóznak meg helyettünk, minden „mesterséges intelligenciának” megvan a maga fausti valutája. Függéshez vezet.

  Bujáki Márton – Héjja Edit  Házunk táján

  Titkokat rejtő városfalak
  Nőnek lenni művészet! – könyvbemutató és beszélgetés Boldizsár Ildikóval
  Természetbarát Kaffkás kalandozás
  Titkokat rejtő városfalak Nőnek lenni művészet! Természetbarát Kaffkás Kalandozás
  Pest városfalai sok mindenről mesélhetnének. A kíváncsi, értő szemű barangolóknak szívesen el is mondják történeteiket. Tovább
  Mélyedj el a könyvbemutatóval egybekötött beszélgetésen Boldizsár Ildikó mesekutató segítségével a női lét gazdagságában. Tovább
  Polgári természetőreink hathatós segítséget kaptak októberben, a Kaffka Margit Általános Iskola diákjai és pedagógusai tartottak velünk. Tovább


  Platón 6x7

  Platón 6x7Mire elég 7 perc? Elolvashatunk egy újságcikket, épp megfő egy zacskós leves, és egy-két vicces videó is belefér. De meg lehet-e ismerni egy Platón-párbeszédet hét perc alatt? Az Új Akropoliszban A filozófia világnapján erre teszünk kísérletet.

  Ezekben a művekben ugyanis a beszélgetéseket irányító Szókratész a súlyos témákat meghazudtoló egyszerűséggel társalog, és zavarba ejtő kérdéseken, szemléletes hasonlatokon és sokunkat mozgató erkölcsi dilemmákon át vezeti beszélgetőtársait a dialektika (tanító párbeszéd) útján az új nézőpontok felé. A rövid előadásokon nemcsak a dialógusok legfontosabb kérdéseire térünk ki, hanem próbára is tesszük a témákat, hogy vajon van-e, s ha igen, milyen mondanivalójuk a mai ember számára.

  Van-e például örök szerelem? (A lakoma, avagy a Jó szeretetéről) Az ember egy eszes állat vagy megtestesült Lélek? (Első Alkibiadész, avagy az emberi természetről) Hogyan lehet szánt szándékkal jobbá válni? (Menón, avagy az erény taníthatóságáról) Mi teszi a hatalmat rosszá vagy jóvá, és hogyan használható fel helyesen? (Gorgiasz, avagy a hatalom kérdése) – és további fejtörő témák.

  A hétperces kedvcsinálók után pedig „ki is hangosíthatjuk” a megfogalmazódott kérdéseket, és közös beszélgetésben mérhetjük meg nézeteink súlyát.

  Platón 6x7 – avagy zanza a javából!
  Mini előadássorozat A filozófia napja alkalmából
  2014. november 22. szombat, 16:00
  További részletek  Transzcendens – a mindennapokban?

  Kedves Olvasónk!

  Neked mit jelent egy „transzcendens cél” szerint élni az életet? Hogyan ragadható meg? Egyáltalán mi az, hogy transzcendens? Mondd el szavakkal (max. 5 mondat), képpel (saját készítésű rajz vagy fotó) vagy videóval (max. 5 perc)!
  Beküldési határidő: november 20.
  E-mail: elehir[kukac]ujakropolisz.hu

  A leginspirálóbb ötleteket 2 db ajándékjeggyel jutalmazzuk, amelyek beválthatók egy tetszés szerinti programunkra, illetve közzétesszük decemberi számunkban!

  És íme néhány gondolat, amelyet Olvasóink a „Neked mit jelent az Önkéntesség?” mottóra küldtek:
  „Az önkéntesség a szabadság egy formája: magam döntöm el, mihez adom az erőmet, energiámat, támogatásomat, és ezáltal azt, hogy milyen irányt, törekvést, célkitűziést erősítek a világban. Ez a valódi társadalmi részvétel, és a valódi felelős választás, amire nem csak négyévente, de minden nap lehetőségünk van.” (Klebercz Orsolya, Budapest)

  „Az önkéntesség nekem egy eszme szolgálatát jelenti, amely önös érdekektől mentes. Hivatalos nyelvre fordítva egy „vissza nem térítendő” szívesség vagy jócselekedet. Így ekkor a tetten magán van az elsődleges hangsúly és nem a résztvevőkön. Egy kis ledolgozás a közös karmából :-) Arról nem beszélve, hogy egy kis kalandot is rejthet magában.” (Ambruzs István, Budapest)  Kitekintő

  Minden nap, minden pillanatban mérlegre tehetjük belső indíttatásainkat, és dönthetünk, hogy melyik „hangot” követjük. Ha többször engedelmeskedünk a lelkiismeretünk diktálta „jónak”, mint a "legyintő" szemléletnek, amely szerint a kis jótett, egy-egy gesztus vagy segítő szó „úgyis kevés”, akkor van lehetőségünk megváltoztatni a világot – magunk körül biztosan. Régóta tudjuk: sok minden nézőpont kérdése - akárcsak az alábbi videóban.

  Jó tett helyébe

   


  Kérjük, küldjön üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevétele van.

  „Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2014

  Ha nem kér több hírlevelet, azt alább a leiratkozás linken jelezheti.