Te milyen sorsot választanál? Előadás és önismereti játék életről, halálról

  Előadás
  Kezdete
  2014.11.20. csütörtök 19:00
  Helyszín
  Concordia Kultúrműhely, Szeged, Szivárvány utca 3/A.

  Te milyen sorsot választanál? Előadás és önismereti játék életről, halálról

  Platón, a 2400 évvel ezelőtt élt filozófus egy teljes, kalandos és tanulságos túlvilágleírást hagyott ránk műveiben. Mitikus jellegű beszámolóiban nemcsak a Lélek halhatatlanságáról tanít, de ő a legismertebb nyugati szószólója a ma keleti gondolatként ismert reinkarnáció tanításának is.
  A filozófia világnapja alkalmából tartandó előadásban Platón kalauzolásával végigkísérjük a lelkek útját a haláltól az újbóli születésig: betekintést kapunk a túlvilági „ítélőtábla” napi munkájába, végigkövetjük az alvilág folyóinak sodrát, majd egy kissé megpihenünk Elízium mezein, mielőtt sorsot választva hullócsillaghoz hasonlóan visszahullanánk a Földre.

  – Ki a daimón, aki vezeti lépteinket az életben és a halál után is?
  – Ki szövi a sorsunk fonalát?
  – Mi alapján ítélnek a túlvilági bírák?
  – Mitől függ, milyen életünk lesz?

  Platón értelmezésében a Sors szeszélye ismeretlen fogalom. Minden ember ura és alkotója saját életének, és jó- vagy balsorsa életében és halálában is attól függ: a döntő pillanatokban mennyire választ megfontoltan. Hogy mi a megfontolt választás? Szókratész tanítványa erre is ad válaszokat, amelyek, bár nem kész receptek, iránymutatóul szolgálhatnak saját döntéseinkhez a mindennapokban.

  Az előadást egy igazi „haláli túra” követi – önismereti séta a Platón által felvázolt lelki utazás állomásain keresztül. Te milyen sorscserepet választanál? Mit viszel magaddal az útra?

  Előadó: Laurinyecz Barbara és Szalai Péter

  UNESCO - World Philosophy DayA filozófia világnapja az UNESCO kezdeményezése, melyben az Új Akropolisz Filozófiai Iskola az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága támogatásával vesz részt. A programsorozat konkrét tartalmáért az Új Akropolisz Filozófiai Iskola vállal felelősséget.