Platón 6x7 – avagy zanza a javából!

  Felolvasóest
  Kezdete
  2014.11.22. szombat 18:00
  Helyszín
  Főnix Kultúrműhely, Budapest, Rigó utca 6–8.
  Részvételi díj
  A belépés díjtalan.

  Platón 6x7 – avagy zanza a javából!

  Mire elég 7 perc? Elolvashatunk egy újságcikket, épp megfő egy zacskós leves, sőt akár ezt a remek kis reneszánsz táncdalt is meghallgathatjuk ennyi idő alatt. De meg lehet-e ismerni egy Platón-párbeszédet hét perc alatt? Meglátjuk!

  A filozófia világnapján kísérleti szemináriumra várjuk az érdeklődőket, ahol az egypercesek, zanzák és kivonatok korának igényeit figyelembe véve mutatjuk be hat platóni párbeszéd hétperces esszenciáját.

  A művek bölcs Szókratésze a nehéz témákat meghazudtoló egyszerűséggel beszél, és zavarba ejtő kérdéseken, szemléletes hasonlatokon és sokunkat foglalkoztató erkölcsi dilemmákon át vezeti beszélgetőtársait a dialektika, a tanító párbeszéd útján a helyesebb nézetek felé. Vizuálisan is támogatott összefoglalóink nemcsak a dialógusok legfontosabb kérdéseire térnek ki, hanem azt is bemutatják, hogy ezek a kérdések, valamint a rájuk adott platóni válaszok mit sem vesztettek aktualitásukból.

  Hihetünk-e a szép szavaknak? (Phaidrosz, avagy a szépségről)
  Mindig az erősebbnek van igaza? (Gorgiasz, avagy a hatalom kérdése)
  Van-e örök szerelem? (Lakoma, avagy a Jó szeretetéről)
  Csak a rossz példa ragadós? (Menón, avagy az erény taníthatóságáról)
  Hawaii, dizsi, napfény – kell ennél több? (Philébosz, avagy a hedonizmusról)
  Az ember eszes állat vagy megtestesült Lélek? (Első Alkibiadész, avagy az emberi természetről)

  A hét perces kedvcsinálók után mindenki választhat, melyik témakörben szeretne beszélgetésbe elegyedni, hogy megmérhesse nézeteinek súlyát és élvezze a filozófiai beszélgetés frissítő hatását.

  UNESCO - World Philosophy DayA filozófia világnapja az UNESCO kezdeményezése, melyben az Új Akropolisz Filozófiai Iskola az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága támogatásával vesz részt. A programsorozat konkrét tartalmáért az Új Akropolisz Filozófiai Iskola vállal felelősséget.