Természetbarát Kaffkás Kalandozás

  Esemény típus
  Természetvédelmi akció
  Időpont
  Helyszín
  Budai Tájvédelmi Körzet, Szénások
  Polgári természetőr csapatunk október 5-én hathatós segítséget kapott: a Kaffka Margit Általános Iskola diákjai és pedagógusai velünk tartottak, hogy hasznos munkán és játékos feladatokon keresztül kerüljenek közelebb a természethez. A tizenhárom felnőttből és közel ötven iskolásból álló csapat három csoportban vágott neki a Szénások Fokozottan Védett Természetvédelmi Terület megismerésének.

  Egy vagány felderítő különítmény az erdőszéli bozótban rejtőző tíz „B” típusú madárodú felkutatására vállalkozott. A szemfüles diákok nemcsak feltérképezték, hanem a télre is felkészítették a himbálózó cinkelakokat: felmérték az esetleges sérüléseket és eltávolították az utolsó nyári költésből maradt fészek- és tojásmaradványokat, hogy tavasszal újra beköltözhessenek a tollas kis lakók. Mindeközben polgári természetőr önkénteseinktől a madarak szokásairól és megfigyelésükről tanulhattak.

  A bozótharcosok bátor csapata egy erdei utat tisztított meg, melyet az évek során visszahódított a természet: metszőollót, ágvágót ragadtak, hogy megritkítsák a magas aljnövényzetet, visszavágják a sűrűn nőtt sarjakat és eltávolítsák az ágakra fonódott iszalagot, hogy az ösvény újra járhatóvá váljon.

  A legkisebbek, a második osztályosok pedig játékos formában ismerkedtek a természet szépségeivel: képzeletbeli őz- és medvelesre indultak, átkeltek a mesebeli mocsáron, madarakra füleltek, tüzetesen megvizsgálták az útjukba kerülő gombákat, a bogyókat és az őszi leveleket. A borongós reggel észrevétlenül verőfényes délutánba fordult, és a kissé elpilledt, ám annál lelkesebb siserehad is hazaindult – korgó gyomorral, de telve élményekkel.

  Hoffman Péter – Klebercz Orsolya
   
   

  Köszönjük:

  • Bíró Sándor úr, természetvédelmi őr szervezői munkáját és az akción való részvételét
  • a részt vevő polgári természetőrök és más
  • önkéntesek áldozatos munkáját, illetve
  • a Pilis Parkerdő együttműködését.

  Köszönjük a támogatását az eszközökhöz.