ELHALASZTVA!!! Aszklépiosz - Az isteni művészet atyja

Előadás
Kezdete
2020.11.17. kedd 18:30
Vége
2020.11.17. kedd 20:00
Helyszín
Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8.
Részvételi díj
A rendezvény díjmentesen látogatható.

ELHALASZTVA!!! Aszklépiosz - Az isteni művészet atyja

Élőben és online

Az ókorban három olyan módszer volt, amelyhez az egyén vagy a közösség betegség esetén fordulhatott: az orvoslás, a mágia és a vallás. Aszklépiosz gyógyító kultuszában mindhármat megtalálhatjuk. A csodálatos gyógyulásoknak szinte előfeltétele volt a találkozás az istennel. A görög istenek általában nem jelentek meg az embereknek. Aszklépiosz kivétel volt.

Ezt a találkozást egyrészt Aszklépiosz lényének isteni és emberi kettőssége tette lehetővé. Az ember nem egykönnyen találkozhat egy istennel. De egy istenember már közelebb áll hozzánk. Másrészt a találkozás, és maga a gyógyulás az isten szentélyeiben történt meg. A szentélyt az ég (tűz) és a föld (víz) találkozásának tekintették, valamilyen szent helyre épült, ahol mindig forrás fakadt fel a föld mélyéből.

A gyógyító isten tüzes természetének megfelelő égi kapcsolatról Aszklépiosz papjai gondoskodtak. De a gyógyulás csodája nem történik meg magától. A beteg embereknek is hozzá kellett tenni a magukét. Az epidauroszi szentély bejáratánál a következő figyelmeztetés állt: „Tiszta legyen annak a szíve, aki a templomba belép. A tisztaság pedig nem más, mint szent gondolatok."

A meggyógyult ember – hasonlóan a klinikai halálon átesettekhez – már soha többet nem lesz az, aki azelőtt. A nagy kérdés az, hogy tényleg betegnek kell lennünk vagy meg kell halnunk ahhoz, hogy találkozzunk a bennünk lakozó istenséggel, saját magunkkal, vagy ezeket megelőzve tehetünk ezért valamit?

 

A rendezvényeinket látogatók biztonsága érdekében mindent megteszünk a Covid–19 járvány terjedésének megelőzéséért, előadótermünkben gondoskodunk a 1,5 méteres védőtávolság betartásának lehetőségéről. Zárt tereinkben kérjük, hogy látogatóink viseljenek arcmaszkot. Köszönjük az együttműködést!