A tavaszi fáradtságról

tavaszi fáradtságA tavasz lehelete már megérintett bennünket, és ha a törvényszerűen beköszöntő tavaszi fáradtság még nem ért utol bennünket, akkor a télen valamit „nem jól” csináltunk. A tavaszi fáradtság ugyanis a természetes ciklusokkal összefüggésben szükségszerűen jelentkező állapot. Hogy milyen mértékű, az egyéni érzékenységünktől, táplálkozásunktól, mozgásunktól stb. függ. Akik a téli hónapokban (csakúgy, mint az összes többiben) egészségükre fittyet hányva a gyorséttermek remekeivel táplálkoztak, éjszakázással, nagy adag kávékkal, esetleg nikotinnal mérgezték magukat, bizton számíthatnak a tavaszi fáradtság formájában megmutatkozó tünetegyüttesre, amely leginkább levertségben és fokozott alvásigényben nyilvánul meg.

A tavaszi fáradtság tehát nem betegség, hiszen a télen fogyasztott nehezebb táplálékkal, a csökkenő vitamin- és ásványianyag-fogyasztással, a kevés napfénnyel és a szabadban való tartózkodás hiányával egyaránt magyarázható. A lerövidült nappalokhoz nem igazodó életvitel is nagymértékben igénybe veszi szervezetünket és energiáinkat. A test ily módon jelzi, hogy tápanyagtartalékai kimerültek, és pótlásukra, illetve fényre, szabadban való mozgásra van szüksége.

Tavasszal a természetben felgyorsulnak a folyamatok, és ugyanez történik szervezetünkben is. A nappalok hosszabbodásával a szervezet aktivitása is napról napra nő. A felgyorsult anyagcsere következménye, hogy szervezetünk igyekszik megszabadulni a salakanyagoktól, melyek a vérbe kerülve további panaszokhoz vezethetnek. A tél végén, kora tavasszal jelentkező meghűléses betegségek egyik legfőbb oka például a tisztulás folyamata, mivel egyrészt így tudjuk gyorsítani a salakanyag kiválasztását, másrészt viszont épp ez a folyamat az, ami csökkenti az immunrendszer működését, és kiváló táptalajt jelent a kórokozóknak.

Pihenő emberekMit tehetünk? Első lépésként csökkentsük a szervezetbe bejutó mérgek, illetve káros hatású anyagok mennyiségét (ilyen például a só, a hús, a cukor, a fehér liszt). A nehéz, fűszeres ételek helyett részesítsük előnyben a tisztító ételeket (zöldségek, gyümölcsök). Az egyik legalkalmasabb táplálék az alma. Lehetőleg együk meg úgy, ahogy van, szőröstül-bőröstül, azaz héjával, magjával, magházával. A tisztulás egyik igen hatékony, de körültekintéssel végzendő módja a léböjtkúra (1–3 napos). Ha kevesebbet eszünk, csökkentjük az emésztésre fordítandó energiát, így fokozhatjuk a szervezet tisztulásának hatékonyságát, és csökkenthetjük a fáradtságot is. Nagyon fontos a felszabaduló méreganyagok eltávolítása. Ha semmi mást nem teszünk, csak megiszunk napi 2–2,5 liter folyadékot, már ettől is jelentős javulásra számíthatunk. A vitaminok és ásványi sók pótlása is javasolt a tisztulási folyamat felgyorsítására.

A reggeli órákban, friss levegőn (ha máshogy nem, például nyitott ablaknál) elvégzett 2-3 perces légzőgyakorlatok meghatározhatják napunk jelentős részének energiaszintjét. Aki nem kíméli magát, annak ajánlott a reggeli hideg zuhany, esetleg a hideg-meleg vizes váltózuhanyozás. Mindenkinek tavaszi frissességet kívánok!

 

További olvasásra ajánljuk:
Népi gyógyászat Magyarországon a természeti gyógymódok tükrében »
Táplálékom legyen a gyógyszerem, gyógyszerem legyen a táplálékom »
Az évszakváltás jelentősége a betegségek megelőzésében »
Őszi betegségeink »
A téli betegségek megelőzése »
A napsugárzás káros hatásai »
Vírusfertőzés megelőzése »
Az allergia »
Csontkovácsolás? »
Paracelsus - Az új orvoslás oszlopai »
Idézetek Paracelsustól »