Őszi betegségeink

  ősz Az őszi „szezonális betegségek” a természet ritmusával összhangban jelentkeznek: a nyár melegét és kiáradó bőségét, az állandó napfényt követően a természetben megkezdődik a befelé fordulás: a napos órák száma csökken és megkezdődik a felkészülés a télre. Ez a jelenség az ember energetikai működésében is tetten érhető és a nyár típusú energiák őszi jellegű energiákba fordulása meghatározza a kialakuló betegségek természetét is.

  Egy betegség kialakulásának mindig több oka van, amelyek egy időben jelentkeznek. Ezek egyaránt lehetnek külsők és belsők.

  A belső tényezők azok, amelyek rajtunk múlnak: a táplálkozás, a mozgás, a lelki állapot. Ha ezek rendben vannak, a külső tényezők lényegesen kisebb szerepet játszanak. (Ez így azt sugallhatja, hogy ha a belső tényezők rendben vannak, akkor a külsőből elég egy kicsi is ahhoz, hogy betegek legyünk, de még pontosabban:) Ha ezek rendben vannak, a külső tényezőknek lényegesen nehezebb a dolga.

  A külső tényezők ebben az esetben elsősorban az időjárási hatások: az ősz a nyárhoz képest lényegesen hidegebb, nedvesebb és szelesebb és leginkább ezek a felelősek a kialakuló betegségekért.

  1. A hideg lehet az okozója a megfázások egyik típusának. A megelőzés kulcsa ebben az esetben a test melegen tartása.
  2. A szél a nyak hátsó részén lévő ún. szélpontokon keresztül képes gyorsan a test belsejébe hatolni. A kínai gondolkodás szerint a széllel érkezik a „Külső Gonosz”, ami megtámadhatja az embert. A nyugati gondolkodás szerint ez megfelelhet a légúti betegségeket okozó baktériumoknak és vírusoknak, amelyek terjedésének egyébként is kedvez ez az időjárás. A szél típusú betegségek elleni védekezést a szélpontok, azaz a tarkó szél elleni védelme jelenti.
  3. Ha nedvesség hatol a szervezetünkbe, az is betegséget okozhat. Fokozott fáradékonyság léphet fel, nehéznek, ólmosnak érezhetjük végtagjainkat, mintha vízzel átitatott ruhát viselnénk. A nedvesség átalakításáért a lépünk felel, ami a kínai energetikában a gyomor mellett az emésztés legfőbb szerve. A nedvesség elleni legjobb védelem ezért a megfelelő táplálkozás.

  A réteges öltözködés mellett különösen a talpunkat, a hasunkat, a derekunkat és a nyakunk hátsó részét kell védeni a hidegtől. Egy kínai pl. már ősszel két nadrágot és sálat hord a hideg, szeles idő miatt.

  Az őszi időben a vesénkre is különösen oda kell figyelnünk, mert megfázása gyakran szinte észrevétlenül következik be. Ennek oka, hogy a testnek három olyan területe van, ahonnan a hideg egyenesen a vesékbe jut. Mivel a vese a Víz elemhez tartozó szerv, ezért a hidegre különösen érzékeny. Ha a vese megfázik, egyaránt csökkenhet a test táplálására, fűtésére és a védekezésre fordított energia is, ezért ezeknek a területeknek a védelme különösen fontos a veseenergiák megóvása szempontjából.

  A három veszélyeztetett zóna:
  1. A talp közepe, ahonnan a veséhez tartozó energiacsatorna indul.
  2. A derékon hátul, nagyjából a legalsó bordák alatt lévő 5 olyan akupunktúrás pont, ami közvetlenül a vesékhez vezet.
  3. A köldök alatt 4 ujjnyira található pont.

  Azt hiszem könnyen belátható, hogy a nem megfelelő cipő, zokni, a kilátszó, vagy nem eléggé takart derék, has biztos módszere a vese megbetegítésének. Lehet, hogy mindezek ellenére nem fog megfázni a vesénk, mert a testünk igyekszik minden körülmények között azt melegen tartani. Ám ennek az az ára, hogy a vesében tárolt, állandóan csak fogyó és soha vissza nem pótolható életesszenciát égeti el.

  Miért baj ez? Mert ennek nemcsak az lesz a következménye, hogy rövidebb ideig élünk, hanem ami ennél sokkal fontosabb, amíg élünk, arra az időre sem lesz megfelelő mennyiségű és minőségű energiánk. Ez pedig állandó fáradtsághoz és folyamatos betegeskedéshez vezet. Mivel a vese energetikai szempontból kapcsolatban van a tüdővel, ezért a vese energetikai gyengesége légzőszervi betegségekben is tükröződhet.

  Veszélyt jelent ebben az időszakban a védekező energia törvényszerűen jelentkező befelé húzódása is. Ez az energia normális esetben a test felszínén kering, és már ott kapcsolatba kerül a kívülről érkező támadással és felveszi vele a harcot. Ősszel és télen azonban, amikor a természetben az éltető energiák visszahúzódnak, a védekező energia is a felszíntől kissé beljebb vonul. Ha kint maradna, akkor a védekezés helyett a test melegítésére használódna el.

  A napfény csökkenése, ha nem figyelünk oda, hangulatromlást eredményezhet. A hangulatromlás negatívan befolyásolja az összes bennünk keringő energia minőségét, ami további betegségek kialakulásának kedvez. Ősszel is mindig van napfény, ezért naponta legalább 5 percre fordítsuk arcunkat a Nap felé.

  Részesítsük előnyben az őszi gyümölcsöket (pl. alma, körte, szőlő, őszibarack, dió), mert ezek hordozzák magukban a gyümölcs érése során begyűjtött napenergiát, amire most és télen is a legnagyobb szükségünk lesz.

  Január végéig a csak testi tisztulás miatt végzett méregtelenítés kevésbé lesz eredményes, mert ez az időszak a raktározás időszaka. Feleslegesen ne gyötörjük magunkat ezzel. Vitaminokat és ásványi anyagokat lehetőleg valamilyen természetes készítmény formájában szedjünk (mint pl. búzafű, csipkebogyó, aloe vera). Ha lehetséges, kerüljük a szintetikus szereket.

  Fogyasszunk ginsenget, mert az olyan, mintha tiszta energiát ennénk. Tartós eredmény csak rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztástól várható, de átmenetileg néhány napig is szedhető egy-egy kimerítő időszak előtt. A ginseng megelőzésre is alkalmas. Gyulladásos betegség esetén ne szedjük, mert fokozhatjuk vele a gyulladást!
  A téli vírusos betegségek egyik legjobb megelőző homeopátiás szere az Oscillococcinum. Ez a klinikai tanulmányok szerint a megelőzésen felül a kialakult betegség időtartamát is jelentősen csökkentheti.

  Egyébként mindenki szedje azt is, amire esküszik, de lehetőleg még az őszi megfázás kialakulása előtt!

   

   

  További olvasásra ajánljuk: