Együtt a természetért – szemétszedési akció Veszprémben

Esemény típus
Környezettisztítási akció
Időpont

Az Új Akropolisz veszprémi önkéntesei 2022. május végén szemétszedési akciót tartottak egy Veszprém közeli erdőben. A résztvevők eleinte csak egy kellemes sétát terveztek a jó levegőn, miközben a szemeteszsákokba összegyűjtik a túraösvények mellett eldobált szemetet, ám a helyszínre kiérve módosítaniuk kellett az elképzelésükön. „Kiderült – kezdte beszámolóját Dr. Nagy Alinda, az iskola helyi központjának vezetője –, hogy a hulladékok nagy része egy mély árokban csobogó patak medrébe gyűlt fel, így kalandosabbá vált az akció.”

Az ötfős csapat nem rettent meg a kihívástól, leereszkedett a vízfolyáshoz, és a kövek alól, a fák gyökerei közül apránként, türelemmel szedték össze, kotorták ki a sok száznyi kisebb-nagyobb elhajigált, hátrahagyott tárgyat. A munkát vastag sárréteggel borított cipőben befejező csoport 4 zsákot tömött tele hulladékkal.

A szervezők meggyőződése, hogy a filozófiai életmód, és így a teljes élet része az is, hogy az ember visszataláljon a természettel való harmonikus kapcsolathoz. A filozófia etikai és társadalmi tudatosságot ébreszt az emberekben, akik ennek köszönhetően felismerik mások erkölcsi és szellemi igényeit is, és szükségét érzik, hogy segítséget nyújtsanak. Az Új Akropolisz önkéntesei ennek jegyében akcióikon rendszeresen tisztítják a hegyeket, tavakat és vízpartokat, vagy éppen a városi környezetet, és tartanak szociális megmozdulásokat is.