Hűha! családi, gyermek- és Thészeusz-tábor

Esemény típus
Gyerektábor
Időpont
Helyszín
Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8.

Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola önkéntesei idén is, mint minden nyáron, megtartották családi és gyermektáborukat vidéki szálláshelyükön, Egerbocson. Az ifjúsági és gyerektáborhelyen egy időben, egy héten át zajlottak programok három korosztálynak: a kisebb gyerekeknek, a kiskamaszoknak és a nagyobbaknak, beleértve a szülőket is.

A Hűha! – hűségre hangolva – gyerektáborban minden nap megelevenedett egy-egy hűségről szóló mese, a gyerekek ún. erdőfürdő programon, erdei mesefeldolgozáson vettek részt, ahol különböző szimbólumokkal találkozhattak. Emellett alkotó jellegű, kézműves foglalkozásokon kísérletezhettek, zenélhettek, dalokat tanulhattak, muzsikálhattak.

A felnőttek időközben beépítették a tűzhelyet, megszabadították a patak környékét a felgyűlt ágaktól, szelektív hulladékgyűjtésről gondoskodtak, miközben az ő feltöltődésükre is jutott idő. Vezetett, pedagógiai témájú beszélgetéseken helyt kapott a hétköznapok sodrásából való kiemelkedés, a megállás és elgondolkodás képessége csakúgy, mint a szülői erények.

A serdülők, akik folyamatosan keresik a példaképeket és a helyüket a világban, már a közösségi felelősségekből is kivették a részüket, hiszen abból tanulhatnak a legtöbbet, amit magukénak éreznek. Csapatuk, a Thészeuszok, ennek kapcsán egymással és önmagukkal is tanulhattak párbeszédet folytatni, megtapasztalhatták a hallgatás és megnyilatkozás ritmusát, szabadságát.

Annyi tevékenység zajlott egyszerre, hogy külső szemnek követni is alig lehetett volna, csakhogy valamennyi program egyetlen szálra fűződött fel: hogy korosztálytól függetlenül minden résztvevő mélyebben, harmonikusabban megélhesse az önmagával és másokkal való kapcsolatát. Hiszen ha hű vagy magadhoz, értékeidhez elveidhez, másokhoz is az leszel.