2024. nyár | Újdonság és örökkévalóság

 
Életre szóló filozófia
Tájékoztató nyári szünetről
Kedves Látogatóink!

Nyáron Budapesten, ősztől pedig vidéken is változatos programokkal várjuk látogatóinkat székhelyeinken. Érdemes továbbra is figyelni a honlapunkat, Facebook-oldalunkat és egyéb megjelenéseinket, hogy értesülhessenek tevékenységeinkről.

Jó szívvel ajánljuk továbbá:
– a honlapunkon található cikkeket, idézetgyűjteményeket,
– az online Erénykereket, hogy nyáron is jól indíthassuk a napunkat.
Hogyan leljem meg önazonosságom?

Előadás eposzrészletekkel

Időpont: 2023.08.28. szerda, 18:30 órától
Helyszín: Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8.
Részvételi díj: 2500 Ft, kedvezménnyel 1500 Ft

Az önismeret kemény munka, mondják, hiszen aki elég bátor ahhoz, hogy a lelke mélyére nézzen, csupa olyasmire bukkan, amivel nehéz szembesülnie. De él-e igazán az, aki nem igyekszik a bátorság erényét éltetni magában? Felfedezhetjük-e enélkül, kik is vagyunk valójában? Eposzi példánk, Télemakhosz, a hős Odüsszeusz fia merész utazásra indul, ahol legyőzi félelmeit, és rálel tehetségére, kibontakoztatja a benne szunnyadó képességeket.

Egyéni, belső utazásunk végén ugyanis nem az árnyainkkal, hanem épp ellenkezőleg: önmagunk legszebb részeivel találkozunk, amelyek ott lapulnak vastag, megkövesedett rétegek alatt. A tömegkommunikáció, a fogyasztói társadalom, a marketing és a propaganda, a különböző szerepkörök, munkahelyi, családi és egyéb elvárások mind-mind befolyásolják az önmagunkról kialakított képet. Nem ezek vagyunk, de ezeken hajózunk keresztül.

Hogyan érjük el, hogy önmegvalósításunk ne lázadozás legyen, hanem harmonikus és célratörő út, ha kihívásokkal teli is? Elérhető-e az egyéni boldogság, miközben közösségünk hasznos tagjai is vagyunk? Melyik ösvényen lelhetünk rá önmagunkra? A józan észre hallgassunk vagy a megérzéseinkre? Azt válasszuk, amihez kedvünk van, ami lelkesít, vagy ragaszkodjunk az erkölcsi elvekhez? 

Az előadás közben egyszerűsített szövegrészletek hangoznak el az Odüsszeiából Wagner Alma és Ivanics Márk előadásában.


További programjaink országszerte: 

Budapest * Eger * Győr * Pécs * Székesfehérvár * Veszprém

Életre szóló filozófia
Mivé válhatok?
BK_fb_event_cover2.png

Filozófiai sorozat ősszel, az ország több pontján

Sorozatunkon az élet lényeges kérdéseit igyekszünk körüljárni Kelet és Nyugat bölcseinek szellemi hagyatékára és a résztvevők tapasztalataira is alapozva.

A sorozat témái három fő téma köré csoportosíthatók:
• Hogyan válhatunk erősebbé, jobbá és boldogabbá?
• Mi kell egy jó közösséghez?
• Hogyan alakítsuk a jövőt?

Mennyi időt vesz igénybe? 18x2 órát, jellemzően heti egyszer hétköznap délután.
Kinek ajánljuk? A sorozat témái mélyek, de egyszerűek, előképzettségtől függetlenül bárkinek befogadhatóak.

Az egyes alkalmak során olyan gyakorlatokat sajátítunk el, amelyek kapcsolódnak a megismert témákhoz és hagyományokhoz, és segítenek az olyan természetes képességeink fejlesztésében, mint a figyelem, az összpontosítás, az emlékezet, a képzelet, az érzelmi folyamataink uralása, akarat stb.

További részletek itt.

 

Újdonság és örökkévalóság
 

Az újdonság keresése szinte visszafoghatatlan késztetés, amely példátlan változtatásokra veszi rá az embert, csakis azért, hogy amikkel ma dicsekszik, minél kevésbé hasonlítsanak a tegnapi dolgokra.

De létezhet-e annyi újdonság, hogy mindig legyen valami új az emberi fejlődés hosszú útján? Ellenállunk a kísértésnek, hogy előhozakodjunk számos olyan mondással, mint a nincs új a nap alatt. Ehelyett felidézzük a 19. század egyik nagy filozófusának, Helena Blavatskynak a szavait, aki szerint az életképes bölcsesség az, ha a régi bort új tömlőkbe töltjük. 

Ijesztő látni, hogy azok, akik amúgy előszeretettel kóstolgatják a régi évjáratú, hosszan tárolt borokat, a lelküket a mai divat diktálta erőtlen és sekélyes nedűkkel itatják, amelyeket nem érleltek elég hosszan, és amelyeknek aligha van esélyük további érlelődésre, hiszen gyakran az is mesterséges, ahonnan valók. 

Mondhatjuk, hogy az újdonság első ránézésre, az örökkévalóság ellentéte. Az ember, aki örökkévalónak és végtelennek tudja magát, aki forrását a kozmosz mélységében keresi, nem fél az egészséges ismétlődésektől, mert azok rendületlenül közelebb viszik az isteni princípiumhoz. Arisztotelész tanítása szerint az erény az erényes szokások hosszú ismétlésének gyümölcse. Azok azonban, akik annyira változékonynak érzik magukat, akárcsak az éjszaka árnyai, és akik semmit sem várnak az élettől, kíváncsian követik a tarkabarka változásokat, amelyek segítenek elviselni a tátongó belső ürességet. 

[Tovább…]

Delia Steinberg Guzmán


Nálunk történt

Ezer úton egyfelé – utazás a zene szárnyán

 
2024 júniusának derekán A művészetek hete programsorozat záróakkordjaként Ezer úton egyfelé – Mesés tájaktól Magyarországig a zene hangjain címmel rendeztek marimbakoncerttel egybekötött táncházat az Új Akropolisz Filozófiai Iskola Központjában. 

Az est nyitányaként Juhász Balázs zenész bemutatta fő hangszerét, a marimbát, amelyen szerinte minden zene eljátszható. Az afroamerikai eredetű ütőshangszer a xilofon egyik méretes fajtája, amelynek hossza hangterjedelmétől függően 1,8 és a 2,5 méter között van, súlya pedig elérheti a 120 kilogrammot. A művész a zenejáték színesítésének kedvéért a marimba pengő-rezgő hanglapjainak rezonálását többféle ütős és dallamhangszerrel egészítette ki. 

A négy világtájat bejárva utazhattak a jelenlévők a zene szárnyán, érintve az észak-amerikai síkság indiánjainak dallamait a Cseh Tamás által előadott A csillagokkal táncoló cojote meséjének zenei aláfestésével. Egy szívdobbanásnyi szünet után pedig már az írországi Michael Flatley: Lord of the dance ismert melódiái csendültek fel. Az előadó emellett klasszikus darabokból is idézett, mint például a lengyel zeneszerző, Anna Ignatowicz: Toccatájából, vagy a japán Keiko Abe: Wind in the bamboo grove című művéből. Az utóbbi megformálásába az előadóművész a közönséget is bevonta, amelynek tagjai különböző természeti hangokat utánzó „hangszereket” próbálhattak ki, mint például az esőbotot, vagy egyszerű kavicsokat vagy az óceándobot. Közös zenélés közben a jelenlévők megtapasztalhatták az egymásra való odafigyelés örömét. A koncert zárásaként modern blokk következett, ahol a hallgatóság többek között Gordon Stout: Wood that sings című dzsesszdarabját élvezhette.

[Tovább]

 

Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a
Előadás a filozófiai barátságról (Bukarest, Románia)
A bukaresti Új Akropolisz központjában Arisztotelész gondolatai mentén előadást tartottak a filozófiai barátságról. Az előadás azt járta körül, hogy a barátság az egyetlen emberi kapcsolódás, amely magas eszményeken, a kölcsönös támogatáson és a jobb emberré válás lehetőségén alapul, miközben a felek együtt haladnak a tökéletesedés útján.
K
u
l
t
ú
r
a

50 km-es lótuszséta (Leuven, Belgium)
 

Belgiumban az Új Akropolisz 50 km-es, alvás nélküli, éjszakai gyaloglást szervezett egy erdős útszakaszon. A program a résztvevőknek remek lehetőség volt arra, hogy kilépjenek a kényelmi zónájukból és felfedezzék határaikat. Emellett nemcsak az álláspontjaik ütköztetését élhették meg, de a csoport támogató erejét is, valamint megtapasztalhatták a nehézségekhez való filozófiai viszonyulást. A sétát a belső fejlődés útját jelképező lótusz szimbóluma ihlette, és mindazon tanítások, amelyeket a filozófiának köszönhetően kaphatunk és továbbadhatunk.

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

Föld napja 2024-ben (Graz, Ausztria)
 

Grazban a Föld napján két tevékenységet is tartottak párhuzamosan, összesen közel ötven résztvevővel. Az egyiken, a rovarszálló építésében a kerületi polgármester is részt vett. A másik csapat egy közösségi kert kialakításán dolgozott. Mindez elősegítette, hogy a résztvevők gondozhassák a környezetet és a természet tevékeny részének érezhessék magunkat. Délutánra szerveztek egy témába vágó konferenciát is, amely a biológiai sokféleség fontosságát bontotta ki, és érdekes vitákhoz és élénk eszmecseréhez vezetett. A programot éneklés, játék és ünneplés zárta.

További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven. 

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

Fotók: pixabay, Új Akropolisz

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2024