Hogyan leljem meg önazonosságom?

Előadás
Kezdete
2024.08.28. szerda 18:30
Vége
2024.08.28. szerda 20:00
Helyszín
Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8.
Részvételi díj
2500 Ft, kedvezménnyel 1500 Ft
Kedvezmény
Diákok, nyugdíjasok, pedagógusok, álláskeresők részére, valamint egyesületünk tagjai számára

Hogyan leljem meg önazonosságom?

Előadás eposzrészletekkel

Az önismeret kemény munka, mondják, hiszen aki elég bátor ahhoz, hogy a lelke mélyére nézzen, csupa olyasmire bukkan, amivel nehéz szembesülnie. De él-e igazán az, aki nem igyekszik a bátorság erényét éltetni magában? Felfedezhetjük-e enélkül, kik is vagyunk valójában? Eposzi példánk, Télemakhosz, a hős Odüsszeusz fia merész utazásra indul, ahol legyőzi félelmeit, és rálel tehetségére, kibontakoztatja a benne szunnyadó képességeket.

Egyéni, belső utazásunk végén ugyanis nem az árnyainkkal, hanem épp ellenkezőleg: önmagunk legszebb részeivel találkozunk, amelyek ott lapulnak vastag, megkövesedett rétegek alatt. A tömegkommunikáció, a fogyasztói társadalom, a marketing és a propaganda, a különböző szerepkörök, munkahelyi, családi és egyéb elvárások mind-mind befolyásolják az önmagunkról kialakított képet. Nem ezek vagyunk, de ezeken hajózunk keresztül.

Hogyan érjük el, hogy önmegvalósításunk ne lázadozás legyen, hanem harmonikus és célratörő út, ha kihívásokkal teli is? Elérhető-e az egyéni boldogság, miközben közösségünk hasznos tagjai is vagyunk? Melyik ösvényen lelhetünk rá önmagunkra? A józan észre hallgassunk vagy a megérzéseinkre? Azt válasszuk, amihez kedvünk van, ami lelkesít, vagy ragaszkodjunk az erkölcsi elvekhez?

Az előadás közben egyszerűsített szövegrészletek hangoznak el az Odüsszeiából Wagner Alma és Ivanics Márk előadásában.
 

Benjamin Balázs képe a Pixabay-en.