Ezer úton egyfelé – utazás a zene szárnyán

Esemény típus
Koncert
Időpont

2024 júniusának derekán A művészetek hete programsorozat záróakkordjaként Ezer úton egyfelé – Mesés tájaktól Magyarországig a zene hangjain címmel rendeztek marimbakoncerttel egybekötött táncházat az Új Akropolisz Filozófiai Iskola Központjában. 

Az est nyitányaként Juhász Balázs zenész bemutatta fő hangszerét, a marimbát, amelyen szerinte minden zene eljátszható. Az afroamerikai eredetű ütőshangszer a xilofon egyik méretes fajtája, amelynek hossza hangterjedelmétől függően 1,8 és a 2,5 méter között van, súlya pedig elérheti a 120 kilogrammot. A művész a zenejáték színesítésének kedvéért a marimba pengő-rezgő hanglapjainak rezonálását többféle ütős és dallamhangszerrel egészítette ki. 

A négy világtájat bejárva utazhattak a jelenlévők a zene szárnyán, érintve az észak-amerikai síkság indiánjainak dallamait a Cseh Tamás által előadott A csillagokkal táncoló cojote meséjének zenei aláfestésével. Egy szívdobbanásnyi szünet után pedig már az írországi Michael Flatley: Lord of the dance ismert melódiái csendültek fel. Az előadó emellett klasszikus darabokból is idézett, mint például a lengyel zeneszerző, Anna Ignatowicz: Toccatájából, vagy a japán Keiko Abe: Wind in the bamboo grove című művéből. Az utóbbi megformálásába az előadóművész a közönséget is bevonta, amelynek tagjai különböző természeti hangokat utánzó „hangszereket” próbálhattak ki, mint például az esőbotot, vagy egyszerű kavicsokat vagy az óceándobot. Közös zenélés közben a jelenlévők megtapasztalhatták az egymásra való odafigyelés örömét. A koncert zárásaként modern blokk következett, ahol a hallgatóság többek között Gordon Stout: Wood that sings című dzsesszdarabját élvezhette. 

A zenei utazás a koncerttel nem ért véget, mert egy röpke technikai szünet után igazi táncházi mulatság kerekedett a teremben. Az igazán bátrak megismerkedhettek a magyar néptáncok közül a moldvai csángó és kalotaszegi táncokkal, azután belekóstolhattak az ír lépéssorokba, végezetül pedig egy kis jiddis táncot sajátíthattak el. A komplex programon zeneművek békés élvezetét a testet is alaposan átmozgató aktivitás követte. Az utóbbi ugyancsak frissítően hatott a műkedvelő közönség lelkületére, ami jól tükröződött a kipirult, mosolygós arcokon.

Szerző