2024. április | A félelmek

 
Életre szóló filozófia
Mivé válhatok?
BK_fb_event_cover2.png

Filozófiai sorozat

Sorozatunkon az élet lényeges kérdéseit igyekszünk körüljárni Kelet és Nyugat bölcseinek szellemi hagyatékára és a résztvevők tapasztalataira is alapozva.

A sorozat témái három fő téma köré csoportosíthatók:
• Hogyan válhatunk erősebbé, jobbá és boldogabbá?
• Mi kell egy jó közösséghez?
• Hogyan alakítsuk a jövőt?

A témákon túl olyan egyszerű gyakorlatokat is mutatunk, amelyek kapcsolódnak a megismert tanításokhoz és hagyományokhoz, és segítenek természetes képességeink erősítésében, mint például a figyelem, az összpontosítás, az emlékezet, a képzelet, érzelmi folyamataink uralása és az akarat. 

Mennyi időt vesz igénybe? 18x2 órát, jellemzően heti egyszer hétköznap délután. 
Kinek ajánljuk? A sorozat témái mélyek, de egyszerűek, előképzettségtől függetlenül bárkinek befogadhatóak. 

Csatlakozz országszerte induló kurzusunkhoz:
• Budapest: április 9. kedd, 18:30 

További részletek itt.

FILO-Café - Hála 

Előadás beszélgetéssel

Időpont: április 5. csütörtök, 18:30 órától
Helyszín: Kairosz Kultúrműhely, Székesfehérvár, Várkörút 21., 2/3

Neked mi jut eszedbe a hála szó hallatán? 

2024 A Yang Fa Sárkány éve - A kínai asztrológiai új éve 

Előadás beszélgetéssel

Időpont: április 9. kedd, 19:00 órától
Helyszín: Eger, Törvényház utca 25. fszt. 2.

2024 februárjában kezdetét vette a Yang Fa Sárkány éve, ami új lendületet és változtatási lehetőségeket hoz elénk.

FILO-Café: Gondolkodjunk és érezzünk... de hogyan? 

Előadás beszélgetéssel

Időpont: április 12. péntek, 18:00 órától
Helyszín: Műterem Kávézó, Budapest 1084, Tavaszmező u. 19-21.

Gondolatok, érzések és tettek - a tapasztalatok ősi idők óta azt mutatják, hogy ezek összhangja lehet tartós alapja a boldogságunknak.

A mi Földünk: az Új Akropolisz országos Föld-napi programja

Időpont: április 20. szombat, 14:00 órától
Helyszín: Budapest, Gellért-hegy

Időpont: április 27. szombat, 10:00 órától
Helyszín: Veszprém, Séd-patak völgye

Ünnepeld velünk a Föld napját! 

 

További programjaink országszerte: 

Budapest * Eger * Győr * Pécs * Szeged * Székesfehérvár * Veszprém

 

A félelmek
 

Az egyik lelki tényező, amely minden szempontból gátolja vagy teljesen leállítja bárki fejlődését, a félelem. 

Bár egyetértünk azzal, hogy a félelem a pszichére jellemző, nyomasztó érzés, mégis nyilvánvaló, hogy hatóköre nem ezen a síkon kezdődik és ér véget. A félelem leszáll és megbénítja a testet; a félelem felszáll és megbénítja az elmét; saját házában pedig megdermeszti a legszebb érzelmeket, hogy ehelyett felduzzasszon más, ám negatív érzéseket. 

Mindenki fél, félt vagy félni fog. Aki ezt tagadja, nem tesz mást, mint hiúsággal álcázza félelmét. Nem az a kérdés, éreztünk-e valaha félelmet vagy sem, hanem az, hogy mit teszünk, hogy ez az érzés ne szabjon gátat az úton való haladásunknak. 

A legnagyobb hősök is éreznek félelmet. Ha nem így lenne, akkor elveszítették volna emberi mivoltuk egyik jellemzőjét. Más-más okok miatt, de minden ember fél bizonyos helyzetekben. Az a különbség a hős és aközött az ember között, aki még nem az, hogy a hős túlteszi magát a félelmén. Félelme nem szűnik meg, de képes eggyel magasabb fokra emelkedni, és onnan vezérelni cselekedeteit. Így félelmét is uralhatja.

[Tovább…]

Delia Steinberg Guzmán


Nálunk történt

Kar- és „szívizom” együtt erősödikA filozófia szellemi gyakorlatai
Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola egri önkéntesei rendszeresen szerveznek szociális akciókat, amelyekkel a lehetőségeikhez mérten idős vagy nehéz helyzetben élő embertársaink életén igyekeznek javítani. Legyen szó kétkezi munkáról, bevásárlásról vagy tartósélelmiszer-gyűjtésről, a filozófusok önkéntes munkával megteszik másokért, ami tőlük telik. 2024-ben eddig több mint 14 m3 fát vágtak fel és szállítottak el három házhoz, és egy korábban hajléktalan párnak is segítettek beköltözni új otthonukba.
Tovább
Az UNESCO által kezdeményezett A filozófia világnapja alkalmából a veszprémi Új Akropolisz „A filozófia szellemi gyakorlatai” címmel tartott előadást, beszélgetést és gyakorlatokat a Ruttner-házban. Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola minden év novemberében világszerte filozófiai beszélgetésekkel, előadásokkal, workshopokkal csatlakozik az UNESCO kezdeményezéséhez. Az idei veszprémi programnak a nemrég megújult és megszépült Ruttner-ház kávézója adott otthont. 
Tovább

Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

A reneszánsz filozófiája – „A Lélek újjászületésének szimbóluma” (Varsó, Lengyelország)

Varsóban előadást szerveztek a reneszánsz filozófiájáról, „A Lélek újjászületésének szimbóluma” címmel. Az előadó bemutatta a korszak négy kiemelkedő alakját (Giovanni Pico della Mirandola, Leonardo da Vinci, Paracelsus, Giordano Bruno) és jelentős eszméiket az emberi méltóságról, a művészetről és a szépségről, a jó és az igazság értékéről. Az Új Akropolisz ezzel az eseménnyel emlékezett meg arról, hogy ezek a méltán híres emberek milyen fáradhatatlanul keresték a bölcsességet, amellyel mindmáig példát mutatnak valamennyiünknek. 

K
u
l
t
ú
r
a

Látogatás Epidaurosz régészeti lelőhelyén (Attika, Görögország)

Az Új Akropolisz attikai tagjai és barátaik ellátogattak Epidaurosz régészeti lelőhelyére. Tárlatvezetéssel megtekintették az Aszklépiosz-szentélyt, amelyet a hely központjaként tartanak számon, és amelynek köszönhetően a híres, mindmáig működő színház is megépülhetett a Kr. e. 4. században. A látogatók megismerhették a Hippokratész előtti orvoslás módszereit, a szakrális színhelyeket, a fürdőket és a stadiont. Az Aszklépiosz-szentély beavatottjai által gyakorolt holisztikus gyógyászat az ember, Isten és a világegyetem kapcsolatának filozófiai felfogását tükrözi. 

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

Workshop az újrahasznosításról (Guatemala, Guatemala)

Az újrahasznosításról szóló műhelymunkán szóba került a hulladékok osztályozásának módszere, valamint a 3R jelentősége (Reduce, Recycle and Reuse = csökkentés, újrahasznosítás és újrafelhasználás). Az érdeklődők megtudhatták, hogy ez a munka kulcsfontosságú az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, és ezáltal a környezetvédelemben. Az Új Akropolisz egy plébániával együttműködve hozta tető alá a programot, amelynek munkatársai a szervezők rendelkezésére bocsátották a workshophoz elengedhetetlen eszközöket. 

További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven.

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

Fotók: pixabay, Új Akropolisz

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2024